Особистість - багаторівнева система, що об’єднує в собі психофізіологічний, психологічний і соціально-психологічний рівні.

Індивід — окрема жива істота, представник біологічного вигляду.

Індивідуальність — особистість у її своєрідності.

Особистість — людський індивід як суб'єкт міжособистісних і соціальних відносин і свідомої діяльності.

 

 

Співвідношення обсягів розуміння «людина», «особистість», «індивід» й «індивідуальність».

 

Піраміда людських потреб А. Маслоу

 

Теорії особистості
Психоаналіз (З. Фрейд) у формуванні мислення і поведінки несвідомі процеси відіграють значнішу роль, ніж свідомі. Несвідоме є джерелом психічної енергії, спонукання й інстинктів.   Біхевіорізм (поведінкова школа, Джон-бродес Вотсон) вся поведінка людини можна детермінована впливом середовища на людину: “стимул” (зміна зовнішнього середовища) і “реакція” (відповідь організму на стимул.   Гуманістічна психологія (Роджерс): Особистість є унікальною цілісною системою, здатною до самоактуалізації, що притаманне тільки людині. Це вчення базується на таких основних положеннях: людину слід вивчати тільки в цілісності; кожна людина є унікальною, саме тому аналіз окремих випадків не менш важливий, ніж статистичні узагальнення; головною психологічною реальністю є переживання людиною світу і собі в ньому; людське життя слід розглядати як єдиний процес становлення і буття людини; людина є активною, творчою особистістю; людина має потенції до безперервного розвитку і самореалізації; людина наділена певним ступенем свободи від зовнішньої детермінації завдяки сенсу і цінностям, якими вона керується у своєму виборі.  
(Беррес-фредерік Ськіннер): Поведінка людини зовнішнім впливом та методами впливу на неї - покарання чи заохочення. Концепція позитивного і негативного научіння дає змогу пояснити більшість поведінкових реакцій, допомогти керівнику в контактах із людьми, налагодити систему заохочень і покарань.    
Аналітічна психологія (К.Г. Юнг) Теорія особистості: життєдіяльність людини детермінована спрямованістю особистості на зовнішній або внутрішній світ. Психіка людини має три рівні: свідомість, особистові несвідоме і колективне несвідоме. Саме колективне несвідоме відіграє визначальну роль у структурі особистості.  







Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 896;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.