Застосування пароперетворюючої установки.

Тепло на технологічні потреби подається споживачу звичайно з паром, що відбираються або безпосередно від ПТУ, або від спеціальних апаратів, що називаються пароперетворювачами. В схемах з пароперетворювачами від турбіни пара, що відбирається, конденсується в цих апаратах, а конденсат, що утворився, вертається в систему регенерації підігріва. Споживачу при цьому подається вторинний пар, що генерується у пароперетворювачі хімічно обробленої води.

Тиск в відборі повинен бути вище тиску пари, що генерується, а це пов'язано з недовиробіткомл електроенергії. Однак при цьому зберігається весь конденсат, що утвориться з гріючої пари.

Застосовувати схему з пароперетворювачем має сенс, коли більша частина конденсата пари втрачається у споживача або цей конденсат забруднюється. В інших випадках доцільно застосовувати схеми без пароперетворювача.

Вибір тієї або інший схеми може бути проведений на основі техніко-економічних розрахунків.

Схема включення пароперетворювача наведена на рис.7.5.:

 

Рис.7.5. Схема включення пароперетворювача.

1-підвод гріючої пари; 2-відвод вторинної пари; 3-пароперегрівач; 4- пароперетворювач; 5-охолоджувач конденсату; 6-охолоджувач продувки; 7-підігрівач живильної води пароперетворювачів; 8-живильний насос; 9-підвод пару до підігрівача та деаератора; 10-деаератор.

 

Для того щоб не переривати подачу пари споживачу при зупинці турбіни, звичайно до пароперетворювача підводиться резервна лінія, що гріє пар від редукційно-охолоджувальної установки.

Звичайно тепло з паром подається промисловим підприємствам, що знаходяться поблизу електростанцій і тиск не перевищує 1,6 МПа. Конструктивно пароперетворювач подібній випарнику пари.

Атомна ТЕЦ не може бути одноконтурною. Однак навіть при двоконтурній схемі з реактором з водою під тиском не можна відводити пар споживачам безпосередно з відборів турбіни, бо при появі протічок радіоактивний пар може потрапити до споживача. На такій АЕС відпустка пари може вироблятися тільки через пароперетворювач. При триконтурній схемі радіоактивні речовини навіть при появі протічок в ПГ не можуть потрапити в робоче середовище. Тому пар може подаватися споживачу безпосередно від турбіни.

Так на Шевченківській АЕС, де встановлений реактор на швидких нейтронах з натрієвим теплоносієм, пара, що відпрацювала в турбінах, подається в пристрій, в якому виробляється дистилят морської води. Дистилят виробляється в кількості, необхідній для забезпечення водою населення міста і підприємств.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 767;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.