Витрати домогосподарств.

Витрати домогосподарств являють собою певну суму грошових коштів, які витрачаються в процесі функціонування домогосподарств. Домогосподарства здійснюють свої витрати за такими напрямками: 1) сплата особистих податків; 2) споживання; 3) заощадження.

Отже, отримавши грошові доходи, домогосподарства здійснюють такі розпорядження ними: частину доходів сплачують державі у вигляді особистих податків, а решту суми використовують за власним бажанням, скеровуючи її на задоволення потреб в товарах чи послугах або здійснюючи заощадження. Витрати на споживання мають найбільшу питому вагу серед витрат більшості домогосподарств.

Споживання домогосподарства – це придбання товарів особистого користування, тобто купівля продуктів харчування, одягу, взуття, меблів, предметів культури і побуту, автомобілів, витрати на соціально-культурні та побутові послуги. Споживчі витрати домогосподарств поділяють на такі групи: 1) витрати на товари довгострокового користування, тобто такі, що служать довше, ніж один рік (автомобілі, комп‘ютери, меблі, побутова техніка); 2) витрати на товари короткострокового користування, тобто такі, що служать менше, ніж один рік (продукти харчування та більшість предметів одягу, взуття, паливо); 3) витрати на послуги: комунальні послуги, транспортні послуги, подорожі, розваги, медицина, послуги перукаря, освіта, культура та ін.

Заощадження являють собою ту частину доходу домогосподарства, що не сплачується у вигляді податку та не витрачається на купівлю товарів і послуг особистого користування (тобто не витрачається на споживання). Це частина доходу, що поступає на банківські рахунки, вкладається у страхові поліси, облігації, акції та інші активи. Домогосподарства здійснюють заощадження з одного боку з метою забезпечення власного майбутнього, на випадок непередбачуваних життєвих обставин, а з другого – з метою примноження невитраченої частини доходу. В другому випадку заощадження набувають форми інвестицій, оскільки в результаті їх здійснення домогосподарства зможуть отримувати прибуток і, таким чином, збільшувати номінальну вартість власних заощаджень.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 839;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.