Міжцерковного конфлікту.

 

В кінці 30-х і на початку 90-х років ХХ ст. міжцерковний конфлікт в Україні в значній мірі визначав характер релігійного життя.

В Західній Україні вийшла з „катакомб” Українська греко-католицька (уніатська) церква і стала вимагати офіційного визнання і повернення колишнього статусу.

Перед загрозою втрати своєї пастви Руська православна церква в Україні в січні 1990 перейменувала себе в Українську православну церкву.

Однак вже весною 1990 р. в неї з’явився новий суперник – Українська автокефальна православна церква, яка після заборони 1930 р. діяла на Заході (за кордоном) і тепер відроджувалась в Україні.

Активізація релігійного життя мала негативні сторони – спалахнула давня ворожнеча між греко-католиками і православними.

Проблема розподілу церковного майна також не сприяла примиренню.

Незгода роз’єднувала і мільйони православних. Одні з них хотіли залишитися в УПЦ, підпорядкованій Московському Патріарху, а інші обирали автокефальну церкву.

Весною 1992 р. Київський митрополит Філарет порвав з Москвою і проголосив себе главою Київського Патріархату УПЦ. Але не зважаючи на підтримку влади, його верховенство визнали лише 350 парафій.

Більшість же православних українців – 30 єпископів і 5 тис. парафій – перейшли до новообраного митрополита Володимира, який очолив Українську автономну церкву (колишню РПЦ в Україні).

 

Контрольні запитання і завдання.

1. Якими були дохристиянські вірування українського народу?

2. Коли відбулось хрещення Русі?

3. Коли і якими подіями завершилась епоха київського християнства?

4. Які наслідки для України мала Брестська унія 1596 року?

5. Чим визначається характер релігійного життя в Україні в кінці 30-х і на початку 90-х років?

 

 

ТЕСТИ

для контролю знань з дисципліни „Основи філософських знань”

 

№ п/п Запитання Варіанти відповіді
1. Що в перекладі з грецької означає слово “філософія”? 1. Наука наук. 2. Любов до мудрості. 3. Знання про світ.
2. Яке основне питання філософії? 1. Бути чи не бути? 2. Питання про оволодіння стихійними силами природи. 3. Питання про відношення мислення до буття.
3. Кому належить класичне формулювання основного питання філософії? 1. А. Камю. 2. Ф. Бекону. 3. Ф. Енгельсу.
4. Скільки сторін має основне питання філософії? 1. Одну. 2. Дві. 3. Три.
5. Яка перша сторона основного питання філософії? 1. Що первинно: день чи ніч? 2. Що первинно: дух чи природа? 3. Що первинно: добро чи зло?
6. Яка друга сторона основного питання філософії? 1. Чи здатна людина оволодіти силами природи? 2. Чи здатне наше мислення пізнати оточуючий світ? 3. Чи здатна людина протистояти надприродним силам?
7. Хто стверджує, що природа первинна, а дух – вторинний? 1. Матеріалісти. 2. Дуалісти. 3. Ідеалісти.
8. Хто стверджує, що первинним є абсолютний дух, який існує завжди, до виникнення матерії і людини? 1. Матеріалісти. 2. Дуалісти. 3. Ідеалісти.
9. Хто стверджує, що існує два світових початки: матерія і дух? 4. Матеріалісти. 5. Дуалісти. 6. Ідеалісти.
10. Який філософський напрямок виходить з положення, що першопочатком світу є індивідуальна свідомість, дух людини? 1. Об’єктивний індивідуалізм. 2. Суб’єктивний індивідуалізм. 3. Матеріалісти.
11. Хто з перелічених видатних філософів є представником об’єктивного ідеалізму? 1. Г. Лейбніц, Ф. Шеллінг, Г.Гегель. 2. Дж. Берклі, Д. Юм. 3. Л. Фейєрбах, К. А. Гельвецій.
12. Хто з перелічених видатних філософів є представником суб’єктивного ідеалізму? 1. Ф. Шеллінг, І. Кант. 2. Д. Юм, Дж. Берклі. 3. Т. Гоббс, Л. Фейєрбах.
13. Хто з перелічених видатних філософів є представником механістичного матеріалізму? 1. Е. Мах. 2. Г. Гегель, І. Кант. 3. К. А. Гельвецій, Т. Гоббс.
14. Що означало в давньогрецькій мові слово “діалектика”? 1. Мистецтво красномовства. 2. Мистецтво спору. 3. Мистецтво доказів, правило знаходити істину шляхом зіставлення двох протилежних поглядів.
15. Які наукові методи філософії виступають, як засоби пізнання, як способи відображення в свідомості об’єктів, що вивчаються? 1. Метофізичний і діалектичний. 2. Аналіз і синтез. 3. Індукція і дедукція.
16. Який філософський метод пізнання вимагає розглядати явища в оточуючому нас світі у взаємному зв’язку, взаємодії та постійному розвитку і при цьому вказує на внутрішнє джерело розвитку? 1. Метафізичний метод. 2. Діалектичний метод. 3. Дедуктивний метод.  
17. Який філософський метод вимагає розглядати кожне явище ізольовано, без зв’язку і взаємодії одне з одним, а причини руху бачити не в їхніх внутрішніх протиріччях, а в зовнішніх силах? 1. Індуктивний метод. 2. Діалектичний метод. 3. Метафізичний метод.  
18. В яку історичну добу з’явилися перші філософські погляди, елементи атеїстичного та стихійно – матеріалістичного світогляду, які ще не склалися в цілісні філософські школи та течії? 1. Кінець ІІІ – початок ІІ тисячоліття до нової ери. 2. І тисячоліття до н. е. 3. I тисячоліття нової ери.
19. Які найдавніші рабовласницькі держави вважаються колискою філософської думки? 1. Стародавній Єгипет і Вавілонія. 2. Стародавні Індія та Китай. 3. Стародавні Греція та Рим.
20. В яких країнах виникли перші філософські школи і сформувалися основні філософські напрямки? 1. Стародавній Єгипет і Вавілонія. 2. Стародавні Індія та Китай. 3. Стародавні Греція та Рим.
21. Хто з античних філософів вважав, що в основі світу лежать особливі мисленні явища: числа або ідеї? 1. Фалес і Анаксімен. 2. Піфагор і Платон. 3. Геракліт і Демокріт.
22. Хто з античних філософів вважав першоосновою (субстанцією) світу воду? 1. Фалес. 2. Анаксімен. 3. Геракліт.
23. Хто з античних філософів вважав першоосновою світу повітря? 1. Фалес. 2. Анаксімен. 3. Геракліт.
24. Хто з античних філософів вважав першоосновою світу вогонь? 1. Анаксімен. 2. Геракліт. 3. Фалес.
25. Хто з античних філософів висунув вчення про неподільні частинки – атоми як основу всього світу? 1. Геракліт. 2. Демокріт. 3. Арістотель.
26. В працях якого античного мислителя давньогрецька філософія і наука досягла своєї вершини? 1. Піфагора. 2. Демокріта. 3. Арістотеля.
27. В яку науку була перетворена філософія в Середні віки? 1. В схоластику, що займалась доказами існування бога та безсмертя дущі. 2. В теологію, офіційну науку, яка трактувала священне писання. 3. В алхімію, що займалась пошуками філософського каменя.  
28. Хто з найбільш видатних представників матеріалістичної філософії середньовіччя обґрунтував і узагальнив з позиції матеріалізму природонаукові відкриття доби Відродження і був спалений за це на вогнищі інквізиторами? 1. Н. Копернік. 2. Д. Бруно. 3. Г. Галілей.
29. Яка друга основна форма матеріалізму в історії філософії склалася на початку ХVІІ ст.? 1. Діалектичний матеріалізм. 2. Стихійний матеріалізм. 3. Механістичний матеріалізм.
30. Елементи якого філософського методу пізнання світу зародилися в надрах природознавства XVII – XVIII ст.? 1. Аналітичного методу. 2. Метафізичного методу. 3. Дедуктивного методу.
31. Хто з представників німецької класичної філософії розробив діалектичний метод пізнання і сформулював на ідеологічній основі основні закони діалектики мислення? 1. І. Кант. 2. Г. Гегель. 3. Л. Фейєрбах.
32. Хто був творцем нового наукового філософського світогляду – діалектичного матеріалізму? 1. Л. Фейєрбах. 2. К. Маркс і Ф. Енгельс. 3. В. І. Ульянов – Ленін.
33. Що ми розуміємо під філософською категорією „матерія”? 1. Субстанцію, з якої складаються всі конкретні предмети і явища. 2. Речовину, яка має масу та незмінні властивості. 3. Об’єктивну реальність, яка дана людині в її відчуваннях, яка копіюється, фотографується, відображається нашими відчуваннями, існуючи незалежно від них.
34. Яка головна ознака будь – якого матеріального предмета або явища? 1. Наявність маси. 2. Наявність форми і змісту. 3. Об’єктивність, незалежність від свідомості.
35. Які найважливіші загальні властивості матерії та основні форми її існування? 1. Життя, біологічний розвиток. 2. Вага, твердість, енергетичність. 3. Рух, час, простір, відображення.
36. Який філософський напрямок взагалі заперечує існування об’єктивного матеріального світу, тобто матерії? 1. Ідеалізм об’єктивний. 2. Ідеалізм суб’єктивний. 3. Стихійний матеріалізм античного світу.
37. Що означає філософська категорія „рух”? 1. Переміщення в просторі. 2. Переміщення в часі. 3. Будь-які зміни в об’єктивному світі.
38. Яка обґрунтована філософська теорія дає відповіді на питання про походження свідомості і зв’язок матерії та свідомості? 1. Теорія відображення. 2. Еволюційна теорія. 3. Теорія атомно – молекулярної побудови світу.
39. Якщо мислення і свідомість ідеальні, то мова, яка висловлює їх, - матеріальна чи ідеальна? 1. Матеріальна. 2. Ідеальна.
40. Що назвав академік – фізіолог І. П. Павлов першою сигнальною системою? 1. Звукову сигналізацію тварин. 2. Азбуку жестів. 3. Мову людей.
41. Що назвав академік – фізіолог І. П. Павлов другою сигнальною системою? 1. Звукову сигналізацію тварин. 2. Мову людей. 3. Азбуку „Морзе”.
42. Що стало основними чинниками появи свідомості людини, як вищої форми відображення дійсності? 1. Божественна воля і божественне втручання. 2. Праця і мова. 3. Людське прагнення краще пристосуватися до природи.
43. В чому полягає єдність світу? 1. Світу єдність не властива. 2. В тому, що він створений Богом за єдиним, незбагненним людиною божому замислу. 3. В його матеріальності; в тому, що буття постійно розвивається, ускладнюється, і кожен рівень розвитку надбудовується над попереднім, виростає з нього і разом з ним створює щось принципово нове, чого не існувало раніше.
44. Що таке розвиток? 1. Зміна форми. 2. Зміна змісту. 3. Особлива форма руху, характерна риса якої – поява нового.
45. Яка теорія дає відповідь на питання, що таке розвиток і які його найбільш загальні закономірності? 1. Детермінізм. 2. Діалектика. 3. Раціоналізм.
46. Кому належать відомі афоризми: „все тече все змінюється”, „в одну й ту ж річку не можна ввійти двічі”? 1. Геракліту (520 – 460 рр. до н.е.) 2. Демокріту (460 – 370 рр. до н.е.) 3. Арістотелю (384 – 322 рр. до н.е.)
47. Який закон діалектики визначає форму будь-якого процесу розвитку? 1. Закон єдності та боротьби протилежностей. 2. Закон заперечення заперечення. 3. Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін.
48. Який закон діалектики вказує на причину розвитку? 1. Закон єдності та боротьби протилежностей. 2. Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін. 3. Закон заперечення заперечення.
49. Який закон діалектики визначає напрямок розвитку в природі, суспільстві та мисленні? 1. Закон єдності та боротьби протилежностей. 2. Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін. 3. Закон заперечення заперечення.
50. Який об’єктивний закон називають суттю, ядром діалектики? 1. Закон єдності та боротьби протилежностей. 2. Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін. 3. Закон заперечення заперечення.
51. Що є джерелом розвитку? 1. Зовнішній поштовх. 2. Божественна воля, божественне втручання. 3. Виникнення, наростання та розв’язання внутрішніх протиріч.
52. В якій формі відбувається будь-який процес розвитку? 1. Тільки у формі кількісних змін (еволюціонізм). 2. Тільки в формі якісних перетворень (катастрофізм). 3. Форму будь-якого процесу розвитку визначає зв’язок між двома типами змін: безперервних, поступових і переривистих, стрибкоподібних.
53. Який напрямок має процес розвитку? 1. По колу. 2. Прямолінійний. 3. По спіралі.
54. Який філософський напрямок в теорії пізнання визнає розум основою пізнання і поведінки людей? 1. Емпіризм. 2. Раціоналізм. 3. Ірраціоналізм.
55. Який філософський напрямок в теорії пізнання визнає чуттєвий досвід джерелом знань? 1. Емпіризм. 2. Раціоналізм. 3. Фідеїзм.
56. Що таке істина? 1. Це відповідність наших знань вічним і незмінним ідеям (за Платоном). 2. Це відповідність наших знань абсолютному духу, абсолютній ідеї (за Гегелем). 3. Це відповідність наших знань об’єктивному матеріальному світу.
57. Що є предметом релігійної віри? 1. Ідеальне. 2. Надприродне. 3. Таємне.
58. Що на думку англійського антрополога ХІХ ст. Р. Маретта є основним елементом релігії? 1. Культова система. 2. Релігійна свідомість. 3. Релігійні почуття.
59. На основі якої ранньої форми релігійних вірувань виник пізніше культ тварин? 1. Анімізма. 2. Тотемізма. 3. Фетишизма.
60. Який метод дослідження релігії використав французький соціолог Е. Дюркгейм? 1. Метафізичний. 2. Експериментальний. 3. Порівняльно-історичний.
61. Яку форму релігії французький соціолог Е. Дюркгейм розглядав як “елементарну”, тобто таку, що вже не спирається на якісь більш ранні, попередні її форми. 1. Анімізм. 2. Тотемізм. 3. Магію.
62. Яка наукова назва вірувань в існування родинного зв’язку між групою людей і певним видом тварин або рослин? 1. Анімізм. 2. Тотемізм. 3. Фетишизм.
63. Як називають сукупність уявлень і обрядів, в основі яких лежить віра в можливість впливу на людей, предмети і явища об’єктивного світу з допомогою певних дій? 1. Спіритизм. 2. Магія. 3. Анімізм.
64. Як називають вірування в існування духів і душі? 1. Фетишизм. 2. Анімізм. 3. Тотемізм.
65. Як називають релігійні вірування в те, що носіями таємної надприродної сили можуть бути конкретні предмети? 1. Тотемізм. 2. Анімізм. 3. Фетишизм.
66. Як називають різновидність політеїзму, яка полягає в тому, що, визначаючи існування багатьох богів, та чи інша спільність людей вважає своїм безпосереднім покровителем лише одного з великої кількості богів і поклоняється тільки йому? 1. Монотеїзм. 2. Генотеїзм. 3. Авторитаризм.
67. На які типи можна поділити всі сучасні релігії? 1. Анімізм, тотемізм, магію. 2. Буддизм, християнство, іслам. 3. Племінні, національні,світові.
68. Яку класифікацію релігії запропонував американський соціолог Р. Белла? 1. П’ятиетапну. 2. Шестиетапну. 3. Семиетапну.
69. Який етап розвитку релігії, згідно класифікації Р. Белла, вичерпується двома символічними формами – ритуалом і міфом? 1. Архаїчний. 2. Примітивний. 3. Історичний.
70. До якого етапу своєї класифікації Р.Белла відніс релігії світозаперечення, “неприйняття світу”? 1. Архаїчного. 2. Примітивного. 3. Історичного.
71. Який етап розвитку релігії, за класифікацією Р.Белла, був епохою розквіту “релігій спасіння”? 1. Архаїчний. 2. Історичний. 3. Раннєсучасний.
72. До якого етапу своєї класифікації Р. Белла відніс іудаїзм, індуїзм, буддизм, християнство, іслам? 1. Історичного. 2. Раннєсучасного. 3. Сучасного.
73. До якого етапу своєї класифікації релігії Р. Белла відніс протестантизм епохи Реформації та інші схожі рухи? 1. Історичного. 2. Раннєсучасного. 3. Сучасного.
74. Чим за значенням являється поняття про божество, або надприродну істоту, в буддизмі? 1. Головним. 2. Другорядним. 3. Такого поняття в буддизмі немає.
75. Що за значенням стоїть на першому місці в іудаїзмі? 1. Вірування. 2. Релігійні почуття. 3. Поведінка.
76. Що передусім представляє собою культова система? 1. Культ особи. 2. Авторитаризм. 3. Єдність певних обрядів.
77. З якого часу термін “релігія” використовується в сучасному значенні як визначення однієї з сфер духовного життя наряду з мораллю, філософією, наукою, мистецтвом? 1. З V ст. 2. З ХІV ст. 3. З ХІХ ст.
78. З існуванням якої давньої людини більшість вчених пов’язують виникнення релігійності? 1. Пітекантропа. 2. Сінатропа. 3. Кроманьйонця.
79. Кому належать слова: “Релігія є не що інше, як фантастичне відображення в головах людей тих зовнішніх сил, що панують над ними в їх повсякденному житті; відображенням, в якому земні сили приймають форму неземних”? 1. К.Марксу. 2. Ф.Енгельсу. 3. Р.Маретту.
80. Кому належать слова: “Релігія є ілюзія людини про своє становище, і завдання полягає в тому, щоб ліквідувати становище, яке має потребу в ілюзіях”? 1. Ф.Енгельсу. 2. К.Марксу. 3. Р.Белла.

 

 


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

 

Основна література:

1. Філософія: Підручник для вищої школи. /За ред. академ. Кременя В.Г., проф. Горлача М.І./ − Х., 2004.

2. Богомолов А.С. Античная философия – М.: Изд.МГУ, 1999.

3. Заіченко Г.А. Філософія – К.: Вища школа, 2005.

4. Арутюнов В.Х. Філософія – К.: КНЕУ, 2003.

5. Андрущенко В.А. Сучасна соціальна філософія – К.: Генеза, 2004.

 

Допоміжна література:

1. Андрущенко В.П. Філософський словник соціальних термінів – К.: Р.И.Ф., 2005.

2. Ильичев Л.Ф. Философский энциклопедический словарь – М.: Энциклопедия, 2000.

3. Тарасенко М.Ф. Історія філософії України. – К.: Либідь, 2000.

4. Бачинін В.А. Філософія права. – К.: Інюре, 2003.

5. Табачковський В.М. Світ людини. – К.: Либідь, 2003.

6. Петрусенко В.Л. Філософія – К.: Каравела, 2001.

7. Бичко І.В. Філософія. – К.: Каравела, 2002.

8. Горак Г.І. Філософія. – К.: ВІЛБОР, 2002.

9. Хамитов Н.В. Философский словарь. – К.: ННТ Центр учебной литературы. 2006.

10. Мозгова Н.Г. Філософія. – К.: Книга Київська духовна академія, 2004.

11. Чижевський Д.І. Філософія Сковороди Г.С. – Прапор, 2004.

12. Андрущенко В.П., Горлач Н.И. Социальная философия. – Х.: Единорог, 2004.

 


 

ЗМІСТ

 

 

Розділ І. Філософія. 3

1.Тема 1. Філософія, її призначення, зміст і функції

в суспільстві. 3

2.Тема 2. Європейська філософська традиція: від античності

до нових часів. 8

3.Тема 3. Дух, матерія, природа, людина: грані буття. 18

4.Тема 4. Об’єктивна діалектика. 27

5.Тема 5. Теорія пізнання. Учення про істину. 39

6.Тема 6. Проблема людини у філософії. Цінності та їхня роль

у житті людини. 45

Розділ ІІ. Релігієзнавство. 49

7.Тема 1. Релігієзнавство як наука, місце релігієзнавства

в системі суспільних наук. 49

8.Тема 2. Походження релігій та їх класифікація. 54

9.Тема 3. Світові релігії. 60

10.Тема 4. Історія і сучасний стан релігійних

вірувань і конфесій в Україні. 64

11.Тести для контролю знань 67

12.Рекомендована література 76

 


 

Навчальне видання

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 712;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.024 сек.