ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА

Період Другої світової війни (9.1.) охоплює період з 1 вересня 1939 р., коли Німеччина напала на Польщу, до 2 вересня 1945 р., коли Японія підписала акт про беззастережну капітуляцію.

 

9.1. Друга світова війна1939-1945 рр. – найбільша в історії війна, підготовлена нацистськими режимами, породжена загостренням міждержавних суперечностей, прагненням керівництва Німеччини реалізувати план встановлення світового панування та реваншу за поразку у Першій світовій війні. Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 р. нападом Німеччини на Польщу. У війну тією чи іншою мірою було втягнуто 72 держави, понад 80 % населення земної кулі. Воєнні дії велися на тери­торії 40 країн. Загальні втрати людства становили приблизно 50 млн. життів. Україна втратила понад 8 млн. громадян (військових та цивільних осіб).

 

Етапи війни:

Етап Термін Характеристика етапу
Перший з 1 вересня 1939 р. – до 22 червня 1941 р. Початок війни. Приєднання Західної України, Північної Буковини та Бессарабії до СРСР.
Другий з 22 червня 1941 р. – до кінця жовтня 1944 р., Напад Німеччини на Радянський Союз. Евакуація. Окупація та економічна експлуатація фашистами України. Рух опору. Період найбільших людських та матеріальних втрат.
Третій з кін. жовтня 1944 р. – до 2 вересня 1945 р. Завершальний. Відсутність активних військових дій на території України. Тяжке соціально-економічне становище населення. Початок відбудови народного господарства.

 

Напередодні та на першому етапі війни українські землі, які знаходилися у складі чотирьох держав (СРСР, Польщі, Чехословаччини і Румунії) опинили­ся в епіцентрі політичної й військової боротьби у Центральній і Східній Євро­пі.

Згідно з Мюнхенською угодою (вересень 1938 р.) навесні 1939 р. Чехословаччину окупувала Німеччина, а Закарпатську Україну, що входила до складу Чехословаччини, після жорстокого придушення опору українців окупувала союзниця фашистської Німеччини – Угорщина. Отже, ще до початку Другої світової війни пролилася кров українців.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.