Створення та впровадження містобудівного кадастру

Базою містобудівного кадастру є картографічна основа, з допомогою якої створюють кадастрові плани. На кадастрових планах зображують кадастрові об’єкти: межі адміністративних районів, землеволодінь і землекористувань, наземні та підземні будівлі й споруди, комунікації тощо. При цьому максимально використовують топографічні плани і карти на дану територію, а також інформацію служб і відомств, які відають питаннями експлуатації, управління та перспективного розвитку територій.

Процес створення містобудівного кадастру складається з таких етапів:

- підготовчий;

- збір даних та їх аналіз;

- формування бази даних і створення інформаційних систем.

У період підготовчого етапу вивчають існуючі топографо-геодезичні та земельно-облікові матеріали, документи відведення земельних ділянок і права власності й користування ними, інвентаризаційні документи минулих років, а також інженерно-геологічну та екологічну ситуацію. Кінцевим результатом підготовчого етапу є перелік об’єктів, які розміщені на даній території, план території з зазначенням кодів її елементів і дані, яких не вистачає для повноцінного створення кадастру.

Одиницею обліку в містобудівному кадастрі є об’єкт.

Такими об’єктами можуть бути:

- ділянка землеволодіння (землекористування);

- будівля (споруда);

- ділянка і вузол інженерної мережі;

- ділянка і вузол вулично-дорожньої мережі;

- територіальні зони (функціональні, охоронні, екологічні тощо).

У процесі збору даних і їх аналізу заповнюють паспорти об’єктів, використовуючи для цього матеріали відповідних служб і відомств. У разі відсутності необхідних матеріалів виконують натурні обстеження та виміри, а також уточнюють паспортні дані. В результаті виконання цього процесу отримують відкореговані паспорти об’єктів.

Кожний об’єкт характеризується певними показниками, які поділяються на: правові, метричні, технічні, функціональні, вартісні та місцерозташування. Сукупність цих показників складає базу даних, що входить в інформаційну систему.

Автоматизовані інформаційні системи містобудівного кадастру створюють на базі спеціалізованих програмно-технічних комплексів. При цьому програмні засоби повинні:

- забезпечити формування баз даних;

- дозволяти ввід та вивід інформації, виконуючи контроль, обробку та редагування;

- забезпечити захист інформації від збою технічних засобів та несанкціонованого доступу.

Дані про об’єкти, які відносяться до містобудівного кадастру, є інформацією відкритого типу. Виключення становить інформація конфіденційного характеру, доступ до якої можливий за згоди її власника чи юридичної особи.

Містобудівний кадастр населених пунктів ведеться за рахунок місцевих бюджетів.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 841;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.