Основи бюджетного устрою. Бюджетна система України.

Організаційне формування бюджету, як законодавчого акту і фінансового плану країни вимагало тривалого і складного процесу становлення державних фінансів, визначення форми і методів мобілізації фінансових ресурсів до державної скарбниці і порядку використання бюджетних коштів. Відповідно у горизонтальному розрізі бюджет характеризується складом доходів і видатків та їх часткою, за рівнями державної влади та управління бюджет розглядається у вертикальному розрізі і характеризується взаємопов'язаними поняттями "бюджетний устрій" і "бюджетна система".

Теоретична основа бюджетного устрою є організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, що визначається державним устроєм і адміністративно територіальним поділом України.

Сутність дефініції "організація", що походить від французького слова "organisation" полягає у налагодженні, управлінні, приведення чогось у систему задля досягнення кінцевої мети. Формою ланок бюджетного устрою є виокремлені види бюджетів:

Ø зведений бюджет для всієї країни;

Ø окремі регіональні бюджети, які розглядаються на певному рівні адміністративного поділу - централізовані і децентралізовані бюджети.

До централізованих належать: Державний бюджет України та центральний бюджет Автономної республіки Крим.

Децентралізовані бюджети (місцеві бюджети) розпізнають за рівнями адміністративного поділу. Відповідно до адміністративної одиниці розрізняють централізовані бюджети області, району, міські; децентралізовані - міста, села, селища, районів у містах.

Бюджетний устрій України характеризується не тільки організаційною структурою бюджетів але і зв'язками цих бюджетів. Він ґрунтується на принципах окреслених Бюджетним кодексом: єдності, повноти, збалансованості, самостійності, обґрунтованості, ефективності та результативності, субсидіарності, цільового використання бюджетних коштів, справедливості і неупередженості та принципі публічності і прозорості.

Принцип єдності бюджетної системи України - єдність бюджетної системи України забезпечується єдиною правовою базою, єдиною грошовою системою, єдиним регулюванням бюджетних відносин, єдиною бюджетною класифікацією, єдністю порядку виконання бюджетів та ведення бухгалтерського обліку і звітності.

Принцип збалансованості - повноваження на здійснення видатків бюджету мають відповідати обсягу надходжень бюджету на відповідний бюджетний період.

Бюджет сформований на реалістичних макропоказниках економічного і соціального розвитку держави за затвердженими методиками розрахунків доходів та видатків є обґрунтованим. Основні прогнозні макропоказники мають пройти незалежну експертизу і бути затвердженими Кабінетом Міністрів України до складання бюджетів.

Принцип самостійності - Державний бюджет України та місцеві бюджети є самостійними. Держава коштами державного бюджету не несе відповідальності за бюджетні зобов'язання органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування. Органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування коштами відповідних місцевих бюджетів не несуть відповідальності за бюджетні зобов'язання одне одного, а також за бюджетні зобов'язання держави. Самостійність бюджетів забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів бюджету, правом відповідних органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України, правом Верховної Ради Автономної Республіки Крим та відповідних місцевих рад самостійно і незалежно одне від одного розглядати та затверджувати відповідні місцеві бюджети.

Принцип повноти - до складу бюджетів підлягають включенню всі надходження бюджетів та витрати бюджетів, що здійснюються відповідно до нормативно-правових актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування.

Органи державного казначейства України взято на облік до складу бюджетів кошти від надання платних послуг бюджетними установами та організаціями. Зазначені кошти використовувалися їх розпорядниками на певні цілі відповідно до кошторисів установ чи організацій. Втім, достовірних даних, щодо їх реальних обсягів не було перевиконання планових призначень, або свідоме заниження таких показників. Однак, на сьогодні діючим законодавством не врегульоване формування та витрачання коштів бюджетних установ.

Принцип обґрунтованості - бюджет формується на реалістичних макропоказниках економічного і соціального розвитку України та розрахунках надходжень бюджету і витрат бюджету, що здійснюються відповідно до затверджених методик та правил.

Принцип ефективності та результативності - при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей, запланованих на основі національної системи цінностей і завдань інноваційного розвитку економіки, шляхом забезпечення якісного надання послуг, гарантованих державою, Автономною Республікою Крим, місцевим самоврядуванням (далі - гарантовані послуги), при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів.

Принцип субсидіарності - розподіл видів видатків між державним бюджетом та місцевими бюджетами, а також між місцевими бюджетами ґрунтується на необхідності максимально можливого наближення надання гарантованих послуг до їх безпосереднього споживача.

Видатки які можуть потенційно отримуватися всіма мешканцями області, закріпляються за обласними бюджетами. До них відносять видатки на утримання спеціалізованих закладів освіти, середніх шкіл-інтернатів, професійно-технічних училищ, заклади загальної середньої освіти, заклади медичної допомоги, надання допомоги людям похилого віку на дому і т. ін.

Принцип цільового використання бюджетних коштів - бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями та бюджетними асигнуваннями.

Принцип справедливості і неупередженості - бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

Принцип публічності та прозорості - інформування громадськості з питань складання, розгляду, затвердження, виконання державного бюджету та місцевих бюджетів, а також контролю за виконанням державного бюджету та місцевих бюджетів. Інформація про основні напрями бюджетної політики на наступний бюджетний період подається разом з проектом закону про державний бюджет. Для досягнення прозорості зазначені документи повинні містити розшифровку всіх доходів і видатків бюджетів за кодами бюджетної класифікації. Міністерство Фінансів забезпечує доступність для публікації :

Ø проекту закону про державний бюджет;

Ø закону про державний бюджет України на відповідний період з додатками, що є невід'ємною його частиною ;

Ø інформація про виконання Державного бюджету України підсумками кварталу та року;

Ø інформацію про показники виконання зведеного бюджету України.

Гласність має стати невід'ємною складовою процесу формування та використання бюджетів.

Принципи бюджетного устрою діють і застосовуються у бюджетному процесі в єдності і взаємозв'язку. Єдина правова база, грошова система, бюджетна класифікація, порядок виконання бюджетів, ведення єдиного обліку і звітності забезпечують цілісність та єдність бюджетів. За теорією системності поняття «бюджетна система» є сукупністю всіх видів і ланок бюджетів організаційно об'єднаних на принципах бюджетного устрою у єдине ціле, пов'язаних спільною функцією дислокації ресурсів, перерозподілу доходів в економіці країни.

Бюджетна система України регулюється, Бюджетним кодексом в якому викладені основні положення що мають концептуальне і практичне значення для забезпечення ефективності бюджетного процесу. У главі 2 «Бюджетна система України та її принципи» подається визначення, що структурно Бюджетна система України складається з Державного бюджету України та місцевих бюджетів (рис. 7).

Зазначені бюджети є окремими ланками бюджетної системи, кожна ланка є самостійною.

Самостійність бюджетів забезпечується передусім наявністю власних джерел доходів та правом визначати розміри та напрями їх використання. Крім цього трансфертні платежі з державного бюджету розраховуються та надаються обласним бюджетам, бюджетами районів та міст обласного значення і бюджету Автономної Республіки Крим. Реальна самостійність в місцевих бюджетах утримують лише тоді, коли закріплених за ними доходів буде достатньо для фінансування заходів, пов'язаних з самоврядуванням.

Показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей, міст Києва та Севастополя у своїй сукупності становлять систему показників зведеного бюджету України.

Зведений бюджет використовується для аналізу і визначення засад державного регулювання економічного і соціального розвитку України, а також для оприлюднення інформації про використання державних фінансів.

 


Рис.7. Схема бюджетної системи України.

 

Зведений бюджет АРК включає показники бюджету Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим значення.

Зведений бюджет області включає показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

Зведений бюджет району включає показники районного бюджету, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів цього району.

Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. Якщо місту або району у місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району у місті включає показники бюджетів цих міст, селищ та сіл.

Показники бюджетів об'єднань територіальних громад, що створюються згідно із законом, включаються до відповідних зведених бюджетів.

Становлення держави, формування суспільного устрою визначає систему відносин, які закріплені Законодавством України встановлюють взаємозв'язки між окремими ланками бюджетної системи.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1250;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.