Інфраструктурне середовище

Інфраструктура - сукупність галузей і видів діяльності, що забезпечують загальні умови виробництва і життєдіяльності (осн. види: виробнича і соціально-побутова).

Інфраструктурне середовище пронизує і забезпечує можливість і успішність функціонування суб'єктів МЕО.

Найважливішими елементами інфраструктури МЕО є:

· Міжнародний транспорт;

· Междунар. інформаційно-комунікаційні системи.

1. Транспортна система охоплює всі існуючі транспортні засоби і транспортні дороги світу.

Розвиток транспорту є одним з найважливіших умов розвитку МЕО за рахунок прискорення, спрощення транспортування, зниження транспортних витрат.

( ^ якості доріг, розвиток трубопровідного транспорту, контейнерні перевезення, широкофюзеляжні літаки - відбувається «звуження» економічного простору)

Вплив транспортного складового середовища МЕО полягає в необхідності обліку кількісних і якісних параметрів транспортних систем країн, з якими реалізуються МЕО. («У Росії дві біди - дурні і дороги».).

2. Інформаційно-комунікаційні системи – сукупність засобів збору, обробки, зберігання і передачі інформації - основа інфраструктурного середовища МЕО.

Традиційні засоби зв'язку - пошта, телеграф, телефон.

Сучасні засоби передачі інформації (базуються на супутниковій, оптико-волоконной, цифровій, мобільній і тому подібне зв'язки) дозволяють передавати будь-які об'єми інформації на будь-яку відстань в короткі відрізки часу.

Формування на їх основі глобальних інформаційних систем (Інтернет) стає

з одного боку, найважливішим сучасним чинником розвитку МЕО, з іншого, такі системи стають новим, “віртуальним” середовищем глобальних економічних стосунків.

Функціонують спеціальні інститути, які збирають інформацію, класифікують її, кодують і передають користувачам. Це мережі інформаційних агентств, які розташовані по всьому світу. Найбільш впливовими є: Рейтер, Доу-джонс, Телерейт, Блумберга. Агентство Рейтер цілодобово збирає дані і економічну інформацію в режимі реального часу з 180 міжнародних бірж, ринків коштовних паперів і 4000 організацій в 80 країнах світу.|экономич








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 656;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.