Соціологія в системі суспільних та гуманітарних наук.

Соціологія як соціально-гуманітарна наука

„Соціологія” – „вчення про суспільство”. О.Конт вважається одним із засновників соціології, у своїй праці „Курс позитивістської філософії” він вперше вжив термін „соціологія”. Він писав, що це наука про суспільство , його структуру, розвиток. Дану науку він ототожнював із суспільствознавством. Такий погляд на соціологію побутував аж до кінця 19 ст.

Вперше вузьке значення терміну „соціологія” дав Еміль Дюркгейм, засновник французької соціологічної школи, який писав, що „соціологія – це наука про соціальні процеси і соціальні явища суспільного життя. Існує близько 100 пояснень терміну „соціологія”. Найпоширеніші:

Соціологія - наука про становлення, розвиток і функціонування суспільства, його елементів, соціальних відносин і соціальних процесів, про механізми і принципи їх взаємодії. Специфіка соціології полягає у тому, що

- розробляє загально соціологічну теорію, яка застосовується в інших галузях як теорія та методологія;

- техніка і методика вивчення людини та її діяльності, яку вивчає соціологія, застосовується й іншими галузями знань. Соціологія включає в себе теорію та практику.

Соціологія та історія. Хоча об’єктом дослідження соціології та історії є суспільство та закономірності його розвитку, але історія вивчає унікальний стан неповторних явищ в часі і просторі, а соціологія шукає властивості спільні для всього суспільства, які повторюються в часі і просторі.

Соціологія та економіка. Якщо економіка вивчає закономірності та закони існування відносин, які склалися в процесі виробництва, обміну, розподілу матеріальних благ, соціологія вивчає, як ці економічні процеси впливають на розвиток суспільства.

Соціологія та політологія. Політологія вивчає суть процесів.

Філософія, право, етика, технічні науки, математичні науки (математичні методи соціології).








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 748;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.