Вітамін С – аскорбінова кислота.

Вітамін С (аскорбінова кислота) - біологічно важливий водорозчинний вітамін, запаси його в організмі обмежені, необхідне постійне надходження з кормами. В організмі людей, мавп і морських свинок аск. кислота не синтезується.

Механізм фармакологічної дії зумовлений участю її в окисно-відносних процесах. Це сильний антиоксидант, біохімічна роль якого полягає у відновленні біологічних субстратів. Дія - участь в окислювально-відновних процесах. Біологічна роль її полягає у відновленні різних біосубстратів - забезпечує детоксикаційні процеси в печінці та в інших органах. Стимулює дозрівання фібробластів, остеобластів, прискорює синтез колагену, які входять до складу ендотелію судин, сполучної тканини, хрящів, кісток, дентину. Підтримує цілісність і проникливість ендотелію судин. Відновлення функціонального стану капілярів, забезпечує краще живлення тканин у вогнищі запалення, надходження кисню і видалення продуктів обміну речовин – тому вона проявляє помірну, але тривалу протизапальну дію. Більш ефективна вона, якщо процес лише починається і ще немає набряку та підвищення місцевої температури. Знижує рівень глікогену у печінці і м'язах, нормалізує рівень піровиноградної кислоти у крові. Впливає на процеси білкового обміну. Підвищує фагоцитарну активність лейкоцитів, титр аглютинації і преципітації, після введення вакцин і анатоксинів, використовується при утворенні антитіл.








Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 767;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.