Вітамін Е та його аналоги.

Вітамін Е (токоферол). 6-ацетоокси-2-метил-2/4,8,12-триметил-тридецил/хромін. Відомо сім токоферолів, що є гомологами або ізомерами один другого і проявляють вітамінну дію. Найбільшу біологічну активність має а-токоферол В організмі ссавців і птахів вітамін Е не синтезується, тому їм необхідно його одержувати з кормом. Токоферол відіграє важливу роль як фактор, що регулює окислення у процесах біосинтезу білка Він збільшує вміст міозину та актоміозину і забезпечує метаболізм АТФ.

1. Механізм фармакологічної дії вітаміну Е полягає у тому, що він запобігає окисленню жирів, жирних кислот і стеринів, які можуть спричинити токсикоз. При цьому токоферол не вступає у хімічну взаємодію з токсичними речовинами, а виконує роль антиоксиданта. Затримуючи окислення жирів, він запобігає утворенню токсичних метаболітів, сповільнює обмін вуглеводів, білків, нуклеїнових кислот і стероїдів, а також забезпечує стійкість еритроцитів проти гемолізу та окислення.

2. Токоферол забезпечує структуру клітинних мембран і внутрішньоклітинних утворень, що зумовлює стійкість лізосомі затримує вихід з них лізосомальних гідролітичних ферментів та запобігає їхній участі в розвитку дистрофії при білом'язовій хворобі. Токоферол проявляє сильну антиоксидну дію. Він захищає ненасичені жирні кислоти і ліпіди від пере-окислення і запобігає жировому переродженню печінки та розвитку ексудативного діатезу. Токоферол з фосфоліпідами клітинних мембран утворює стабільні комплекси. Вони забезпечують функціональний стан епітелію слизових оболонок матки, бронхів, кишечника, шкіри та підвищують бар'єрну функцію проти проникнення бактеріальних і вірусних інфекцій.

Вплив його на мембранні структури позитивно позначається на стійкості та функціональній активності покривного епітелію слизових оболонок травного каналу, матки, кон'юнктиви. Токоферол стабілізує лізосомальні мембрани і затримує виходження із лізосом ферментів, що беруть участь в розвитку м'язової дистрофії при білом'язовій хворобі. Таку ж фармакологічну дію проявляє селен. Тому комплексні препарати вітаміну Е із селемномселевіт застосовують для лікування при білом'язовій хворобі, ексудативному діатезі, м'язовій дистрофії.

Вітамін Е застосовують для лікування при екземах і дерматитах.

3. Він проявляє антистресову дію при порушенні теплового режиму при утриманні курчат.

4. Особливо важлива роль токоферолу в забезпеченні функціонального стану репродуктивного апарату. Тому препарати вітаміну Е застосовують для лікування при хворобах органів відтворення. Він стабілізує мембрани клітин покривного шару ендометрію. У самців запобігає переродженню епітелію сім'яних канатиків, активізує сперматогенез та підвищує якість сперми. Самкам задають препарати вітаміну Е в період формування ембріонів та перед родами. У самок поліпшує запліднення і ембріональний розвиток плода. застосовують при порушенні функції розмноження - неплідності, низькій заплідненості, для поліпшення ембріонального розвитку плода, лікування м'язової дистрофії при білом'язовій хворобі телят, ягнят і птиці.

Оптимальну фармакологічну дію вітамін Е проявляє з вітамінами Д і А. їх випускають у формі тривіту АДЕ, тривітаміну АДЕ, солувіту АДЕ.

Для збереження і доброго змішування з кормами препарати вітаміну Е випускають у формі водорозчинних мікрокапсульованих порошків - гранувіт, капсувіт, гранукон, кормовіт, гідровіт. їх застосовують для підвищення продуктивності тварин і несучості курей, отримання молодняка з високою резистентністю організму до бактеріальних і вірусних інфекцій.

Токоферолу ацетат - Tocoferoli acetas: світло-жовтого кольору прозора однорідна масляниста рідина. На світлі окислюється і темніє. Розчиняється у рослинних оліях і спирті.Форма випуску: 5%-ний олійний розчин для застосування всередину у флаконах по 20 мл (в 1 мл міститься 10 мг токоферолу ацетату); 5, 10, 30%-ні розчини для ін'єкцій в ампулах по 1 мл. Д і я: токоферолу ацетат активний антиоксидант. Він захищає від окислення ненасичені жирні кислоти, ретинол, ліпіди. застосування: при порушенні функції розмноження у самців і самок, для поліпшення функції травного апарата та регенеративних процесів у кишечнику, лікування кон'юнктивітів і кератитів, білом’язевої хвороби. Дози всередину коровам 0,01-0,03 г; телятам 0,005-0,01; собакам 0,001-0,002; лисицям, песцям 0,0005-0,001 г.








Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 805;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.