Вітамін К та його аналоги.

Вітамін К (філохінон).Властивості: дрібнокристалічний горошок, гіркий на смак. Добре розчиняється у воді. Розчини термостабільні. Форма випуску: порошок, таблетки по 0,01 і 0,15 г, 1%-і 3%-ні розчини в ампулах по 1 мл. Зберігання: за списком Б. Під цією назвою об'єднують групу похідних сполук 2-метил-1,4-нафтохінону, що різняться між собою бічними ланцюгами. Вітамін К1 - 2-метил-2-феніл-1,4-нафтохінон (філохінон) знаходиться у рослинах. Вітамін К2 - 2-метил-З-ди-фарнезил-1,4-нафтохінон (фарнахінон) продукується бактеріальною мікрофлорою кишечника. Вітамін К3 - 2-метил-1,4-нафтохінон (менадіон) синтетичний препарат, який випускають під назвою вікасол. Вітамін К синтезується мікрофлорою сліпої кишки коней, свиней, птиці та бактеріями рубця жуйних тварин. При годівлі тварин за збалансованими раціонами авітаміноз К у них не буває. При пероральному застосуванні антибіотиків і сульфаніламідних препаратів порушується бактеріальний склад кишечника, що призводить до зменшення синтезу вітаміну К і розвитку гіповітамінозу.

Основна біологічна роль вітаміну К полягає у забезпеченні синтезу в печінці протромбіну і тромбопластину, що беруть участь у зсіданні крові. Фармакологічна дія проявляється на 2-3-й день, тому препарати застосовують у випадку хронічних розладів системи зсідання крові. Філохінони виконують роль переносників водню у системі дихальних ферментів, що забезпечують окислювальне фосфорилювання.

Вони беруть участь у синтезі макроергічних сполук - АТФ і КФ, необхідних для енергетичного забезпечення метаболічних процесів. За біологічною активністю вітамін К3 у 4-7 разів діє сильніше вітаміну К2 і в 3-4 рази - вітаміну К1. Нерозчинність вітамінів К1 і К2 У воді дещо обмежує застосування їх для зупинки кровотечі.

Вікасол - синтетичний вітамін К3. Добре розчиняється у воді, що є значною перевагою перед природними вітамінами К не лише в практичному застосуванні, а й за фармакологічною активністю. Препарати вітаміну К застосовують для прискорення зсідання крові при хронічних кровотечах і геморагічному діатезі, перед хірургічними операціями, отруєнні антикоагулянтами, кормових інтоксикаціях, кокцидіозі птиці, геморагічних ентеритах, гепатитах.

Вітамін К за хімічною структурою - філохінон. Він бере участь в синтезі тромбопластину і протромбіну в печінці і забезпечує зсідання крові. Гемостатична дія після введення препаратів вітаміну К настає за 2-3 доби. За цей час синтезується протромбін у печінці.

Відомо 3 фармакологічні різновиди:

- Вітамін К1 (філохінон) - природний вітамін, що знаходиться в рослинах.

- Вітамін К2 (фарнахінон) продукується бактеріальною мікрофлорою кишечника.

- Синтетичний вітамін КЗ (менадіон) та його водорозчинна форма вікасол проявляють в 4-6 разів сильнішу гемостатичну дію за вітамін К2 та в 3-4 рази за вітамін К1.

Вікасол застосовують при проведенні хірургічних втручань, щоб пришвидшити зсідання крові. Його вводять за 2-3 доби перед проведенням хірургічного втручання. Для забезпечення зсідання крові препарати вітаміну К застосовують при кокцидіозі, геморагічному ентериті, отруєннях антикоагулянтами.

Премікси вітаміну К лутавіт і ровімікс застосовують для запобігання технологічних стресів, при ка- вилуплення та поросята у перші дні після відлучен-нібалізмі курчат і поросят. Велику потребу у вітамі- ня. їм включають вітамін до корму. Кращу лікува-ні К проявляють курчата в перші 2-3 тижні після льну дію проявляє вітамін КЗ.

Показання, способи і дози застосування: для запобігання кровотечі перед хірургічними операціями, при геморагічному діатезі, отруєнні антикоагулянтами та токсинами плісеневих грибів. Молодняку птиці дають як антистресову добавку у дозі 2 г на 1 т корму. Дози всередину: коням 0,1-0,2 г; коровам 0,1-0,3; вівцям 0,05-0,07; свиням 0,02-0,05; собакам 0,01-0,03; котам 0,05-0,01 г. Дають 2-3 рази на день.








Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 3979;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.