Форми наявності корисних компонентів і обчислення балансу їхнього розподілу по мінералах руд

Виявлення форм наявності корисних компонентів у рудах потрібне для оцінки можливості їхнього видобутку, якості одержуваних продуктів, комп­лексного використання сировини. Особливо важливе значення воно має для руд, у яких цінні елементи містяться в багатьох мінералах. Головні форми наявності їх у рудах такі: власні мінерали; ізоморфні домішки; мікровключе-ння рудних мінералів. Наприклад, форми наявності корисних компонентів у рідкіснометальних рудах: Та, МЬ, 8п, Ве, 2г, Р утворюють власні мінерали; КЬ, Сз, Оа, ТІ, ТК, НІ", 8г головно входять ізоморфно до складу рудних і по­родотворних мінералів. В олов'яних рудах А§, Ві, МЬ, Та, Ш трапляються переважно у вигляді мікровключень власних мінералів у галеніті й каси­териті. В залізних рудах Ре міститься у складі магнетиту, гематиту, гідрок­сидів, сульфідів, карбонатів, силікатів. У манганових рудах Мп розподіле­ний у манганіті, піролюзиті, псиломелані, вернадиті, карбонатах, силікатах.


У технологічній мінералогії важливо розрізняти дві форми наявності елементів у мінералах руд - концентровану та розсіяну.

Форми концентрування- це власні мінерали корисного компонента або мінерали з високим його вмістом у вигляді елемента-домішки (ізоморфної чи з мікровключень рудних мінералів). З таких мінералів можна добувати корисні компоненти під час хіміко-металургійної переробки. Наприклад, олово в рідкіснометальних пегматитах міститься не тільки у каситеритових концентратах, а й у значній кількості (близько 20 %) нагромаджується в танталових завдяки ізоморфному входженню його в тантало-ніобати (танталіт, іксіоліт, воджиніт).

Форми розсіяння-- це породотворні мінерали з низьким вмістом корисних компонентів у вигляді ізоморфної домішки (геохімічне розсіяння) або дуже дрібних включень рудного мінералу, які не можна видобувати в процесі збагачення (механічне розсіяння). Мікровключення виявляють за допомогою поляризаційних мікроскопів, рентгеноспектрального аналізу, електронної мікроскопії та ін.

У породотворних і рудосупровідних мінералах переважно визначають тільки вміст рудних корисних компонентів; випадки підвищеного вмісту корисних компонентів є винятком. Наприклад, в олов'яно-силікатних рудах виявлено турмалін, з яким пов'язано 10 % 8п з середнім вмістом 0,9 %. Форма наявності його пов'язана з ізоморфними домішками і мікровключен-нями натаніту, каситериту. Виділення турмаліну в окремий продукт з пода­льшою його металургійною переробкою може сприяти підвищенню видо­бутку олова приблизно на 4-5 % завдяки мікровключенням рудних мінералів.

Важливо виявити форми наявності шкідливих домішок у рудних мінералах. Якщо такі домішки трапляються у вигляді мікровключень інших мінералів, особливо легкорозчинних, то концентрати можна очистити від них порівняно нескладною хімічною обробкою. Наприклад, не ізоморфна наявність радіоактивних елементів у цирконі, а у вигляді механічних домішок ториту, що легко розкладається в кислотах, дає змогу ефективно очищати цирконові концентрати хімічним способом. Аналогічно піро-хлорові концентрати з рідкіснометальних карбонатитів легко вивільнити від домішок фосфору хімічним способом, тому що фосфор є у пірохлорі у вигляді мікровключень легкорозчинного апатиту.

Складання балансу розподілукорисних компонентів по мінералах потрібно для визначення ступеня і характеру їхнього розсіяння та теоретично можливого видобутку як головного, так і супутніх компонентів в окремі продукти. Це дає змогу оцінити комплексність руди.


На стадії розшуково-оцінних робітдостатньо скласти приблизний баланс розподілу головного корисного компонента за головними рудними і породотворними мінералами на базі наближено-кількісного мінерального складу малих проб, які характеризують виділені під час геологічних досліджень природні типи й різновиди руд.

На стадії попередньої розвідкибаланс розподілу корисних компонентів визначають у мономінеральних фракціях, виділених з середньої проби руди. Застосування фізичних методів аналізу мінералів (спектрального, рентгеноспектрального, рентгено-радіометричного, полум'я-нофотометричного, атомно-абсорбційного та ін.), що потребують малих наважок (20-100 мг), значно зменшує затрати на виділення мономінеральних фракцій. Особливу увагу приділяють виявленню неоднорідності зерен і агрегатів основних рудних мінералів, склад яких часто відмінний у різних класах та фракціях. Наприклад, тантало-ніобатй в окремих класах і фракціях можуть відрізнятися за співвідношенням МЬ, Та і радіоактивних елементів; слюди - за вмістом КЬ, Іл, Сз, Мо; шеєліт - за вмістом Мо та \У. Тому, оцінюючи склад рудних мінералів, потрібно виділяти мономінеральні фракції з відповідних класів розмірності і фракцій за густиною, а якщо можливо, то порівнювати склад у вільних зернах і зростках за допомогою мікрозондового аналізу.

На стадії детальної розвідкискладають баланс розподілу головних і супутніх компонентів за мінералами типової технологічної проби на підставі повного кількісного мінерального складу руди і вмісту корисних компонентів у мінералах, що виділені з середньої проби. Для складання балансу розподілу корисних компонентів у руді визначають їхню кількість, що припадає на кожний мінерал, як добуток масового вмісту мінералу (%) на кількість корисного компонента в ньому (%). Загальна сума цих кількостей є розрахунковим вмістом корисних компонентів у пробі. Розходження розрахункових і аналітичних даних у пробі не повинно перевищувати 20 %. Відношення кількості корисного компонента в кожному мінералі до розрахункового вмісту становить частку компонента, що припадає на цей мінерал (%).

5.5.7. Вплив властивостей мінералів на процеси збагачення

Відмінності фізичних і хімічних властивостей мінералів, як відомо, є основою їхнього розділення в технологічних процесах. Для вибору схеми розділення використовують контрастність фізичних властивостей рудних та нерудних мінералів. На відмінності рудних і породотворних мінералів у


густині ґрунтується провідний метод збагачення руд гравітаційний. Магнітна і електромагнітна сепарації полягають у відмінних значеннях магнітного сприйняття зерен мінералів, електрична сепарація - у відмінності їхньої електропровідності. Вибіркове змочування поверхні зерен мінералів є визначальною властивістю їхньої флотаційної здатності. Люмінесценція, природна й спровокована радіоактивність мінералів основа фото- і радіометричних методів збагачення.

Відмінності мінералів у твердості і крихкості застосовують для вибору схеми рудопідготовки. Наприклад, тверді породтворні мінерали (кварц) порівняно з м'якими рудними мінералами (молібденіт, халькопірит) сприяють переподрібненню рудних мінералів і втрат у шламах. Контрастність фізичних властивостей рудних і нерудних мінералів може бути ускладнена наявністю різних типів рудних зростків з подібними властивостями, тоді як різні рудні мінерали одного й того ж корисного компонента можуть мати різні властивості.

На вибір методу збагачення впливають різні неоднорідності. Зокрема, у разі гравітаційного збагачення неоднорідність не має значення, тому що на густину мінералів вона суттєво не впливає. Водночас вплив природної мікронеоднорідності мінералів на магнітні, електричні, флотаційні властиво­сті треба враховувати, особливо прогнозуючи збагачення руд. Наприклад, деякі рудні мінерали-діамагнетики сконцентровані в електромагнітних фракціях: до 20 % сподумену (рідкіснометальні пегматити), 90 % циркону (рідкіснометальні польовошпатові метасоматити), 70 % піро-хлору (ніобієві анкеритові карбонатити), ЗО % каситериту (оловоносні скарни). Це пов'яза­но з низкою чинників, передусім з наявністю мікровключень феромагнітних мінералів (переважно магнетиту) у цирконі, пірохлорі, каситериті, а також зі ступенем заміщень і змін (колумбітизація пірохлору в анкеритових карбона-титах, заміщення колумбіту пірохлором у польовошпатових метосоматитах, просочування сподумену плівками гідроксидів заліза в пегматитах), що і приводить до сумісної концентрації сподумену і рогової обманки, пірохлору та анкериту, циркону, колумбіту і полілітіоніту, розділення яких потребує застосування певних методів обробки (кислотної, ультразвукової тощо).

Флотаційній активності мінералів сприяють: підвищена неодно­рідність зерен мінералів (наявність мікровключень, мікроблоковість, мікро-тріщинуватість, висока питома поверхня, складний характер меж зростків зерен), знижений вміст домішок (наприклад, молібдену в шеєліті, лугів у берилі), високотемпературний характер поліморфних модифікацій (кубічний пірит і халькозин, гексагональний піротин порівняно з ромбічними марказитом і халькозином, моноклінним піротином, відповідно) тощо.


У рудах часто трапляються різновиди одних і тих же мінералів, які відрізняються за хімічним складом, структурним станом, фізичними властивостями, що дає змогу прогнозувати їхню поведінку в процесі збагачення та якість добутих продуктів. Наприклад, у рідкіснометальних польовошпатових метосоматитах виявлені три різновиди колумбіту, які відрізняються за морфологією, фізико-хімічними та іншими властивостями. Внаслідок цього вони концентруються у певних технологічних продуктах (табл. 5.16): високоніобієвий колумбіт у гравітаційних концентратах, танталовмісний колумбіт у промпродуктах гравітації і шламах, високотанталовий колумбіт у хвостах збагачення.


Таблиця 5.16. його поведінка

Характеристика колумбіту з рідкіснометальних метасоматитів і

під час збагачення

 

Фізико-хімічні, морфологічні та інші дані   Різновиди колумбіту  
високоніобієвий танталовмісний високотанталовий
Вміст, відн. %
Форми виділення Призматичні Тонкоагрегатний Неправильні зерна
Розмір кристалів, мм Межі зростань кристали 0,« Рівні і слабозвивисті з альбітом, кварцом 0,0л Звивисті з альбітом, слюдами та ін. 0,00и Мікроскопічні врост­ки в альбіті,
Заміщення Колумбітом Пірохлором мікрокліні, кварці Не виявлені
  танталовмісним    
Вміст МЬ2 О5, % ВмістТа2О5,% Середнє МЬ2О 5/Та2О5, % 57-80 2,3-2,7 24 60-67 6,5-7,5 9 45-57 7,2-9,1 6
Густина, г/см 3 Магнітне сприйняття, м3/кг1(Г9 5,5 36,0 4,7 17-26 Не визначена Не визначене
Структурна упорядкованість, % Технологічний продукт Гравітаційний концентрат 40-56 Промпродукт гравітації і шламів Не визначена Хвости

Отже, з'ясування залежності технологічних показників збагачення від речовинного складу технологічних проб дає змогу прогнозувати видобуток корисних компонентів у чорновий гравітаційний концентрат. Тільки спільна робота мінералогів і технологів на всіх етапах технологічної оцінки руд може підвищити якість і ефективність мінералогічних досліджень.









Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 745;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.