Переваги та недоліки пакувальних матеріалів

Найдавнішою (після керамічного посуду) і найбільш безпечною і екологічною серед різновидів молочної тари є скляна пляшка. Скло – хімічно стабільне, прозоре, інертне до харчових продуктів, таке, що перешкоджає проникненню газів, рідин і вологи, стійке до дії хімічних агентів.

Недоліки скляної пляшки відомі також давно – відносно висока вартість, маса, складність системи багаторазового використання і крихкість, що призводить до збільшення собівартості виробництва, транспортування і втратам на бій. Як наслідок – ціна молока стає неконкурентоспроможною.

Пляшки з полімерних матеріалів не мають основного недоліку скляної тари – крихкості. У пластикові пляшки сьогодні розливається 20 % всього обсягу рідких молочних продуктів, оскільки пластикове упакування зручне, як у виробництві, так і у споживанні.

Видувна пляшка ПЕТ (виготовлена безпосередньо перед розливом) стерильна і екологічна, але недорога і може бути використана для повторної переробки. За розмаїттям та функціональним призначенням видувна тара задовольняє практично будь-яким вимогам споживачів: зручність, естетичність, стабільність розмірів, невелика маса, водо-, паро- і газонепроникність.

До недоліків такого упакування варто віднести низьку твердість, досить скромні показники міцності і малий термін зберігання продукту. Не менш важливими недоліками полімерної пляшки є також складність її вторинного використання й утилізація.

Найбільш економічним і досить зручним матеріалом для упакування молока і кисломолочних продуктів на сьогодні є поліетиленова плівка у вигляді м’яких багатошарових пакетів. В упакуванні молока і кисломолочних продуктів використовується переважно тришарова плівка, коекструдована на основі змішаних поліетиленових з’єднань. Така структура пакета добре витримує механічні навантаження, не пропускає світло, дозволяє досягти необхідної стерильності.

На сьогоднішній день лінії з упакування молока в поліетиленові пакети мають більшість вітчизняних молокозаводів.

Картон у молочній промисловості використовується переважно для групового упакування рідких продуктів – ящики чи сполучення картонного піддону і поліетиленової плівки. Для зберігання тривалого зберігання використовується п’тишаровий комбінований картон.

Внаслідок складної т ехнології, вартість комбінованого картонно-полімерного фольгованого пакету на ринку упаковки сьогодні максимальна. Разом з тим, саме комбінована упаковка – найбільш надійна та ергономічна, як для споживача, так і виробника. Це забезпечує молоку термін зберігання до 180 діб.

Основний недолік асептичних полімерних і картонно-полімерних фольгова них пакетів чи пляшок полягає у високій собівартості процесу виробництва та застосування[24].

У табл. 1.2. наведено перелік тари, якій надають перевагу підприємства молочної промисловості України.

Таблиця 1.2.

Перелік тари, якій надають перевагу підприємства молочної промисловості України, 2011 р [25]

Види упаковки % підприємств, які виготовляють молочні продукти
В поліетиленових пакетах «подушка» 76,4
В пластикових пляшках 20,6
В прямокутних картонних пакетах 17,9
В стекляних пляшках 8,9
В трикутних пакетах 3,4

 








Дата добавления: 2015-06-05; просмотров: 3244;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.