Особливості оподаткування та складання податкової звітності спільної діяльності на території України без створення юридичної особи.

Правові засади ведення спільної діяльності без створення юридичної особи з 01.01.04 року встановлені главою 77 Цивільного Кодексу України від 16.01.03 р. Згідно статті 1130 зазначеного Кодексу за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників.

Оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи визначає пп. 153.14 Податкового Кодексу України.

153.14.1. Спільна діяльність без створення юридичної особи провадиться на підставі договору про спільну діяльність.

153.14.2. Облік результатів спільної діяльності ведеться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податку.

153.14.3. Виплата (нарахування) частини прибутку, отриманого учасниками спільної діяльності, оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 151.1 статті 151 цього Кодексу, особою, уповноваженою вести облік результатів спільної діяльності до/або під час такої виплати.

153.14.4. У разі якщо протягом звітного періоду витрати спільної діяльності перевищують доходи такої діяльності, такі збитки переносяться на зменшення доходів майбутніх податкових періодів від такої спільної діяльності протягом строків, визначених цим Кодексом.

153.14.5. Для цілей оподаткування господарські відносини між учасниками спільної діяльності прирівнюються до відносин на основі окремих цивільно-правових договорів.

153.14.6. Порядок обліку та звітності результатів спільної діяльності встановлюється центральним податковим органом виходячи із положень Кодексу.

Згідно з п. 1.7 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.10 р. N 979, уповноважена особа - учасник договору (контракту) про спільну діяльність - це юридична особа, зареєстрована в Україні відповідно до Закону від 15.05.03 p. N 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", або її філія, яка є платником податку на прибуток і уповноважена вести облік результатів спільної діяльності іншими сторонами згідно з умовами договору про спільну діяльність.

Платником, уповноваженим вести податковий облік спільної діяльності, може бути виключно особа, яка є платником податку на прибуток (юридична особа).

Форму Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи та Порядок ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 28 лютого 2011 р. N 113.

Базовим податковим періодом для обчислення та сплати податку на прибуток від спільної діяльності, є календарний квартал. При цьому ведення податкового обліку здійснюється наростаючим підсумком з початку року.

Відповідно до пп. 49.18.2 ПК Декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Декларація подається до органу ДПС, у якому перебуває на обліку договір про спільну діяльність, одним із таких способів (на вибір уповноваженого платника податку):

– особисто уповноваженим платником;

– надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

– засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Декларація в паперовій формі подається на аркушах формату А4 та заповнюється таким чином, щоб забезпечити збереження записів та вільне читання тексту (цифр) протягом установленого строку зберігання звітності. У рядках, де немає даних для заповнення, має бути проставлений прочерк.

Усі показники в податковій звітності проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Декларація повинна бути підписана керівником та головним бухгалтером уповноваженого платника.

У разі надсилання Декларації, поштою уповноважений платник зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного органу ДПС не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають Декларацію до органу ДПС в електронній формі із дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

При поданні податкової звітності в електронній формі засобами телекомунікаційного зв'язку із накладанням електронного цифрового підпису слід керуватись Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку, затвердженою наказом ДПАУ від 10.04.08 р. N 233.

Декларація подається до органу ДПС уповноваженим платником незалежно від того, чи провадив він господарську діяльність у звітному періоді. У складі Декларації подаються передбачені в її формі додатки. Якщо додаток не заповнюється, то він не подається до податкового органу.

Уповноважений платник самостійно обчислює суму податкового зобов'язання з податку на прибуток від спільної діяльності, яку зазначає в Декларації.

Декларація складається із заголовної частини, двох основних частин (перша - для відображення податкового зобов'язання звітного періоду, друга - для виправлення помилок), службової частини та десяти додатків. Уповноваженим платником обов'язково заповнюється заголовна частина, дві основні частини та відповідні додатки до Декларації, а службова частина заповнюється посадовими особами органу ДПС.

У графах 1 та 2 заголовної частини зазначається вид Декларації (звітна, звітна нова, уточнююча) та період, за який вона подається, а у графах 3-6 - реквізити договору про спільну діяльність та відомості про уповноваженого платника податку.

У рядку 02 Декларації відображаються доходи від операційної діяльності (доходи від реалізації товарів (робіт, послуг)), у рядку 03 - інші доходи, розшифровка яких обов'язково наводиться в додатку ІД Декларації.

У рядку 04 відображаються витрати у зв'язку із проведенням спільної діяльності. Витрати операційної діяльності відображаються в рядку 05, при цьому собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг) виділяється окремо в рядку 05.1, а розшифровка цієї суми -у додатку СВ до Декларації.

Сума інших витрат відображається в рядку 06 Декларації, а їх розшифровка наводиться в додатках: ЗВ (загальновиробничі витрати), АВ (адміністративні витрати), ВЗ (витрати на збут).

Фінансові витрати відображаються в рядку 06.4 Декларації, а окремо в рядку 06.4.1 показуються проценти, що включаються до фінансових витрат з урахуванням обмежень, установлених п. 141.2 ПК (для платника податку, 50 % та більше статутного фонду якого перебуває у власності або управлінні нерезидента (нерезидентів), проценти за кредитами, позиками та іншими борговими зобов'язаннями на користь таких нерезидентів та пов'язаних з ними осіб включаються до складу витрат у сумі, що не перевищує суми доходів такого платника податку, отриманої протягом звітного періоду у вигляді процентів від розміщення власних активів, збільшеної на суму, що дорівнює 50 % оподатковуваного прибутку звітного періоду, без урахування суми таких отриманих процентів).

Сума інших витрат звичайної діяльності та інших операційних витрат відображається в рядку 06.5 Декларації, а їх розшифровка наводиться в додатку IB.

Від'ємне значення об'єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду відображається в рядку 06.6 Декларації відповідно до ст. 150 ПК.

Результат спільної діяльності відображається в рядку 07 Декларації.

У рядку 08 Декларації відображається прибуток від спільної діяльності, який розподілено між учасниками протягом звітного (податкового) періоду.

У рядку 09 Декларації відображається прибуток від спільної діяльності, який не розподілено між учасниками протягом звітного (податкового) періоду.

Податкове зобов'язання з податку на прибуток від спільної діяльності з урахуванням позитивного значення прибутку від спільної діяльності, який розподілено між учасниками протягом звітного (податкового) періоду, та прибутку від спільної діяльності, який не розподілено між учасниками протягом звітного (податкового) періоду, помноженого на ставку податку, відображається в рядку 10 Декларації.

Оскільки Декларація заповнюється наростаючим підсумком, то в рядку 11 зазначається податкове зобов'язання з податку на прибуток від спільної діяльності за попередній звітний (податковий) період поточного року з урахуванням уточнень (ряд. 10 Декларації за попередній звітний (податковий) період), а в рядку 12 - за останній календарний квартал звітного (податкового) періоду.

У рядку 13 Декларації відображаються суми податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за звітний (податковий) період. При цьому уповноваженим платником обов'язково заповнюється додаток ПН до Декларації. Якщо відповідні рядки додатка ПН не заповнюються, то вони прокреслюються уповноваженим платником.

У рядках 14 та 15 Декларації відображається:

– сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (ряд. 13 Декларації за попередній звітний (податковий) період);

– сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам, нарахована за результатами останнього календарного кварталу звітного (податкового) періоду (ряд. 13 - ряд. 14).

У разі якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПК) уповноважений платник самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним Декларації, він зобов'язаний виправити таку помилку одним із наступних способів.

Уповноважений платник може надіслати уточнюючий розрахунок до такої Декларації. Оскільки окремої форми уточнюючого розрахунку немає, то необхідно подати форму Декларації, поставивши у графі 1 її заголовної частини відповідну відмітку біля слів "Уточнююча".

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше Декларації, до яких повинні додаватися додатки, разом з уточнюючою Декларацією повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнення показників, у заголовній частині яких ставиться відповідна відмітка.

В уточнюючій Декларації уповноважений платник заповнює необхідні рядки з 16-го по 25-й, у яких відображає відповідно збільшення або зменшення податкового зобов'язання. У разі збільшення суми податкового зобов'язання слід нарахувати штраф у розмірі 3 % від такої суми недоплати. Суми недоплати та штрафу (за їх наявності) платник податку сплачує до подання такої уточнюючої Декларації.

Виправити помилку можна також шляхом відображення уточнених показників у складі Декларації за податковий період, який настає за періодом, в якому виявлено помилку.При цьому, якщо виявлена помилка призвела до заниження податкового зобов'язання, на суму заниження слід нарахувати штраф у розмірі 5 %.

Якщо помилку в поданій Декларації за звітний період виявлено до закінчення граничного терміну її подання, то уповноважений платник має право подати нову Декларацію за цей податковий період із виправленими показниками. При цьому слід поставити відмітку біля слів "Звітна нова" в заголовній частині Декларації, а також у відповідних додатках до неї.

Разом із Декларацією, у якій виправлено помилку (звітною, уточнюючою чи звітною новою), та додатками до неї уповноважений платник заповнює та подає додаток(ки) ВП до Декларації, у якому(их) наведено інформацію про виправлену(і) помилку(и). За кожний податковий період, у якому виявлено помилку(и), подається окремий додаток(ки) ВП, у якому (их) уповноважений платник заповнює відповідні рядки з 16-го по 19-й та з 21-го по 24-й.

 









Дата добавления: 2015-05-28; просмотров: 1012;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.