Послідовність вивчення змістовної лінії «Величини» в початковому курсі математики.

За новою навчальною програмою ( державний стандарт 2011 р.) учні у 1 класі знайомляться з такими величинами як довжина (і її одиниці вимірювання см, дц, м,), маса (кг), місткість (л), вартість (к., грн.), час (година, доба, тиждень), вивчають співвідношення між одиницями вимірювання деяких величин, починають їх порівнювати, додавати, віднімати. Вже в 1 класі учні визначають час з точністю до годин.

У 2 класі узагальнюють і систематизують знання про величини і їх одиниці вимірювання, отримані у 1 класі, знайомляться з новою одиницею вимірювання маси – центнером (ц),одиницями вимірювання часу, які пов’язані з обертанням небесних тіл – добою, місяцем і роком. Крім того, вивчають поняття «периметр многокутника», правило знаходження периметра прямокутника, квадрата. Додають і віднімають іменовані числа, порівнюють величини, виражені в одиницях двох найменувань.

У 3 класі спочатку закріплюються отримані в попередніх класах знання, вивчаються нові одиниці вимірювання довжини – мм і км, маси – г і т. Формуються конкретні уявлення про одиниці вимірювання часу – годину, хвилину, секунду і співвідношення між ними. Учні вчаться визначати час за циферблатом годинника, розв’язують задачі на визначення тривалості події, часу початку і часу закінчення події. У процесі бесіди про календар вводиться поняття «високосний рік». Розглядаються трійки взаємопов’язаних величин (ціна-кількість-вартість та інші).

У 4 класі повторюються відомості про вивчені величини, вводиться поняття «століття». Розглядаються 2 способи письмового додавання і віднімання іменованих чисел, виконується множення і ділення іменованих чисел (ділення іменованого числа на відлучене і іменованого на іменоване). Учні знайомляться з новою величиною – швидкістю і її одиницями вимірювання, а також вивчають залежність між швидкістю, часом і шляхом. У дітей формується уявлення ще про одну нову величину – площу і її одиниці вимірювання мм2, см2, дм2, м2, км2, а, га. Розв’язуються задачі на знаходження площі прямокутника за формулою і обернені до неї задачі. Вення змістовної лініії лініі "ми за допомогою палетки.ю і обернені до неї задачі на відлучене і іменованого на іменовимірюється площа фігури неправильної форми за допомогою палетки.








Дата добавления: 2015-05-28; просмотров: 936;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.