Закордонний досвід

В закордонній практиці цивільного і промислового будівництва в останні роки значно збільшилося використання монолітного і збірно-монолітного залізобетону. На базі високого рівня комплексної механізації отримують все більше розповсюдження монолітні висотні будівлі. Їх будують за різноманітними конструктивними схемами:

цілком з монолітного залізобетону (методом ковзної або переставної опалубки);

з монолітними ядрами жорсткості (каркасні будівлі);

у збірно-монолітному варіанті (монолітні ядра жорсткості з’єднуються зі збірними панельними конструкціями).

Тут використовують основні три системи опалубки:

ковзну або підйомно-переставну;

великощитову;

об’ємно-переставну.

Ковзна опалубка широко розповсюджена в цивільному і промисловому будівництві Німеччини, Угорщини, Польщі, Болгарії та інших країнах.

В Німеччині за допомогою ковзної опалубки зведені будівлі: університету в Лейпцігу заввишки 130м, отеля в Карлмарксштадті заввишки 90м та науково-дослідного інституту в м. Йена. Носійні стіни зведені в ковзній опалубці, а перекриття – в переставній типу “стіл” системи “Берлін”. В місті Шверін з монолітного залізобетону збудовано три п’ятиповерхових і два одинадцятиповерхових експериментальних житлових будинків з застосуванням тунельної опалубки, що на 60% дешевше у порівнянні з організацією крупнопанельного виробництва. Будуються багатоповерхові будівлі зі збірно-монолітних конструкцій: внутрішні носійні стіни – з монолітного залізобетону, зовнішні – з навісних панелей.

В Угорщині з монолітного залізобетону будують багатоповерхові й висотні будівлі. Наприклад, в м. Пег збудовані сімнадцяти і двадцятитрьохповерхові житлові будинки; стіни їх зведені в ковзній опалубці, а перекриття – в переставній.

В Болгарії з монолітного залізобетону будують різноманітні житлові й цивільні будівлі від 8 до 18 поверхів, в тому числі і в районах з підвищеною сейсмічністю. При їх зведенні використовується ковзна опалубка й до 25% від загального обсягу будівництва – крупнощитова опалубка системи “Пловдів”. Опалубка для бетонування стін представляє собою водостійку фанеру “палубу” на дощатому настилі.

Кружила являють собою штамповані профілі швелерного перерізу, до яких закріплюються вертикальні ферми, що сприймають розпір бетону й виконують роль помостів.

Опалубка для бетонування перекрить (розмірами на кімнату) складається з фанерного щита й металевих кружал, з’єднаних в одну конструкцію. Бетонні поверхні після розпалублення відрізняються високою якістю. Бетонна суміш, як правило, виготовляється на бетонно-розчинних заводах, розташованих безпосередньо на будівельному майданчику.

В Румунії монолітний залізобетон широко застосовується в житловому цивільному та промисловому будівництві. Житлові й громадські будівлі зводяться в ковзній і крупнощитовій опалубках. Останній віддається перевага, як більш економічній по витратам праці. В крупнощитовій опалубці переважно зводяться протяжні в плані будівлі, що мають 5…11 поверхів, але вона з успіхом використовується й під час зведення 17…20 поверхових будівель, в тому числі й баштового типу. Велика її перевага – відносна простота приладів та обладнання: металеві блоки опалубки заввишки в один поверх з листової сталі з ребрами жорсткості; всередині них – регістри з теплоносієм; для утворення в стінах, що бетонуються, отворів використовуються металеві рамки. Перекриття виконуються зі збірних залізобетонних плит (в масовому житловому будівництві) або монолітними – за допомогою поширеної “столової” опалубки. Частина монолітного й збірно-монолітного домобудування досягла в Румунії 50% від загального обсягу державного й кооперативного житлового будівництва.

В Польщі розроблена особлива технологія зведення багатоповерхових монолітних будівель в ковзній опалубці, що отримала назву “Сліцг Ров”. Для бетонування плит перекрить застосовують новий бетон. Вона виконана з полегшених елементів, перестановка яких з поверху на поверх виконується вручну. Така технологія застосована під час зведення одинадцяти й двонадцятиповерхових житлових будинків.

У Франції за останні роки побудовано багато висотних будівель з монолітного й збірно-монолітного залізобетону (ядро жорсткості завжди зводиться в ковзній опалубці). Наприклад, у центрі Парижа з’явилася висотна будівля “Мен Монпарнас”, заввишки 200м. В перспективній щитовій опалубці побудовано три тридцятиповерхових житлових будинка в Греноблі. Найбільш важлива споруда з монолітного залізобетону (побудована з використанням “щитової опалубки”) – комплекс “Ле-Орізо” в м. Рени, що складається з двох тридцяти п’ятиповерхових баштових будинків на 480 квартир кожний.

Німеччина. В Кьольні побудовано сорокасемиповерховий збірно-монолітний житловий будинок. Його внутрішні стіни й перекриття виконані з монолітного залізобетону в тунельній опалубці, зовнішні стіни – зі збірних панелей. У Франкфурті-на-Майні споруджено монолітну сорокадвоповерхову будівлю, під час зведення якої бетонна суміш подавалася бетононасосом на висоту більш ніж 160м. В Німеччині вважається доцільним монтувати тунельну опалубку з декількох складових елементів і безпосередньо на рівні підлоги поверху, що зводиться. З вживанням такої опалубки зведені багатоповерхові будівлі каскадного типа на терені олімпійського містечка в Мюнхені.

В Італії і Бельгії багатоповерхові будівлі з монолітного залізобетону зводяться новим технологічним методом “Домус-80”; бетонування носійних конструкцій будинку – в переставній металевій опалубці.

Для встановлення панелей зовнішніх стін використовуються спеціальні комплекси підйомного самопересувного й монтажного обладнання, яке замінює собою баштові й стрілові крани.

Іспанія. Неподалеку міста Валенсія швидкісним методом (за 12 місяців) побудовано великий навчальний комплекс на 5 тисяч студентів. Він складається з 45 будівель, під час зведення яких вкладено 85 тис.м3 бетону (по 950м3 на добу). Актовий зал розраховано на 5100 чоловік (його об’єм – 100 тис.м3). Це один з найкрупніших залів навчальних комплексів у світі, споруджений з монолітного попередньо напруженого залізобетону. Після зняття опалубочних щитів, лицеві залізобетонні поверхні не треба було опоряджувати.

Досвід США. Тут з монолітного залізобетону зводять будівлі зі складною конфігурацією у плані. У Портланді зведено двадцятип’ятиповерховий будинок (у переставній сталевій опалубці), що являє собою у плані трикутник з закругленими кутами.

В Чикаго за допомогою такої ж опалубки зводять шістнадцяти- й двадцятидвоповерхові будинки з криволінійним планом.

В США побудовано монолітні будівлі з легкого бетону: в Х’юстоні – п’ятидеситиповерховий житловий будинок заввишки 217.5м; в Чикаго – будівлю “Лейк-Пойнт-Тафер” заввишки 195м (в переставній опалубці).

Висотні будівлі з монолітного легкого бетону будують також в Канаді, Німеччині, Франції, Японії. Під час зведення монолітних будівель бетонна суміш, як правило, подається бетононасосом на висоту 160м і більше. Транспортування бетонної суміші по трубах в три –чотири ряди за допомогою бетононасосу виявилось економічніше, ніж подавання її до міста вкладання кранами.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 796;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.