Ковзна та підйомно-переставна опалубка

В такій опалубці зводять монолітні житлові й цивільні будівлі безкаркасної конструктивної системи з підвищено. Кількістю поверхів з носійними зовнішніми і внутрішніми стінами, баштового типу, з компактним планом та складних пластичних об’ємів, а також монолітні ядра жорсткості.

Ковзна опалубка (рис. 5.1) складається з таких елементів:

домкратних рам, які можуть бути з двома, трьома, або чотирма стійками;

щитів опалубки (зі спеціальної фанери або металу чи металу з покриттям із пластика), які відповідають окресленню стін, що зводяться за її допомогою;

домкратних металевих стержнів, які входять в бетон стін і спираються на фундамент будівлі, а після будування мають витягуватися для повторного їх використання;

на домкратних рамах встановлюють домкрати, які можуть бути різних систем і за допомогою яких пересувають опалубку вгору вздовж домкратних стержнів зі швидкістю 10…20 см/ год.;

конструкцій робочої підлоги і підвісних риштувань.

Рис. 5.1. Уніфікована ковзна опалубка: 1- зовнішні риштування з робочим настилом; 2- гідродомкрат з регулювачем горизонтальності; 3- домкратна рама; 4- обв'язувальний брус; 5- щити опалубки; б- домкратний стержень; 7- підвіски; 8,9- підвіски риштування; 10- кружала.

Для забезпечення ковзання щити опалубки регулюють так, щоб вони забезпечили конусність з вузькою частиною угорі. При висоті щитів 1…2м вони мають знизу ширину основи на 4…6мм більше, ніж угорі. Під час піднімання опалубки між її щитами встановлюють арматуру, закладні деталі, отвороутворювачі, а також по всьому периметру вкладають і ущільнюють бетонну суміш.

Перекриття встановлюють під час або після зведення стін. Вони спираються на стіни по попередньо залишених гніздах або штрабах. Практика зведення будинків цим методом виявила цілу низку недоліків. Основні з них:

складність улаштування перекрить і зведення стін змінної товщини по висоті будинку;

технологічні проблеми, які з’являються в зв’язку з улаштуванням віконних отворів;

складність одержання бездефектних поверхонь, декоративного вигляду фасаду і, як наслідок, подорожчання будівництва і значні витрати ручної праці;

складність ведення робіт в умовах низьких температур (у порівнянні з іншими видами опалубок);

необхідність обслуговування опалубної системи висококваліфікованими спеціалістами.

Ці обставини, а також активний розвиток інших технологічних методів монолітного будування будинків зменшили питому вагу будинків, які зводяться у ковзній опалубці.

Закордонні фірми зводять у ковзній опалубці, як правило, ядра жорсткості у збірно-монолітних будинках. Але в будівництві будинків з монолітного бетону вони віддають перевагу підйомно-переставним і великощитовим опалубкам.

Підйомно-переставна опалубка (рис. 5.2) забезпечує поярусне бетонування висотних споруд як постійного, так і змінного поперечного перерізу по висоті (градирень, димарів, ядер жорсткості тощо). Як і ковзна опалубка вона має рухомі зовнішні і внутрішні щити, робочу підлогу, але пересувається за допомогою підйомної головки, закріпленої на шахтному підйомнику.

Бетонування ведуть в два яруси, які утворюють за допомогою внутрішніх щитів, які в 2 рази менше зовнішніх. Зовнішні щити при цьому залишаються нерухомими.

Рис. 5.2. Схема влаштування підйомно-переставної опалубки. 1- шахтопідйомник; 2,3- відповідно зовнішні та внутрішні підвісні риштування; 4,5-відповідно зовнішні та внутрішні щити опалубки; б- носійні кільця; 7- каркас намету підйомної головки; 8- каркас підйомної головки; 9- монтажний майданчик; 10- опорна переставна рама; 11- привід механізму підйому; 12- бункер для бетонної суміші; 13- робочий майданчик; 14-механізм радіального переміщення; 15- конструкція, що зводиться; 16- гайка; 17- гвинт.

Після досягнення бетоном необхідної міцності відривають зовнішні щити опалубки і пересувають разом з усією системою на висоту щита і закріплюють. Потім встановлюють арматуру і переставляють внутрішню опалубку – спочатку першого ярусу, а після бетонування – другого ярусу, і так далі.

У порівнянні із ковзною така опалубка дозволяє зменшити вимоги до технології бетонування, бетонної суміші, в ряді випадків знизити трудомісткість і вартість робіт.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 986;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.