Природні умови та ресурси території

Польща − рівнинна країна. Її територія нахилена з півдня на північ. Середня висота над рівнем моря − 173 м. 97 % площі країни займає рівнина, яку іноді називають Польською, або Середньоєвропейською, більша її частина − низовинна. Гірські території країни розташовані на півдні та південному заході − це гори Карпати (Татри) й Судети. Найвища точка польських Карпат і Польщі − гора Риси (2499 м) знаходиться в Татрах. В Судетах найвищою є гора Сожка (1602 м) в масиві Карконоше.

Морські береги Польщі розчленовані слабо. Існує дві бухти − Гданська та Поморська, сприятливі для стояння кораблів. [5. 208 с. ].

Практично вся територія Польщі (99,7%) належить до басейну Балтійського моря. Це, перш за все, басейн Вісли та Одри. У Польщі нараховується близько 9300 озер, що займають близько 1 % території країни.

Клімат Польщі помірно-континентальний. Для нього характерними є часті зміни погоди і значні коливання тривалості пір року в різні роки.

Серед земельних ресурсів основними є грунтові. У Польщі переважають підзолисті й бурі лісові грунти, степові чорноземи складають лише 1%.

Лісистість Польщі − 28%. В структурі лісів виділяються бори, груди та вільхові ліси. Переважають бори, чи хвойні ліси, або мішані перевагою хвойних − 78%.

Польща належить до країн Європи, які багаті на енергетичну сировину, передусім вугілля. Його запаси становлять 65 млрд. т. Вони зосереджені у трьох басейнах: Верхньосілезькому, Нижньосілезькому та Люблінському. Запаси бурого вугілля значно менші − 14 млрд. т. Вони розміщені у центральній та південно-західній Польщі. Запаси нафти і газу невеликі і зосереджені у Західно-Польському та Прикарпатському нафтоносних басейнах. Головні газоносні площі розташовані у Малопольському, Підкарпатському і Великопольському воєводствах.

Серед інших видів корисних копалин слід ще назвати мідні руди та сірку. Мідні поклади розташовані у Нижній Сілезії, його запаси -3,4 млрд. т. Поклади сірки у Польщі є одними із найбагатших у світі (0,8 млрд. т). воєводствах.

 








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 741;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.