Для кредитного договору Істотними умовами є умови про

o предмет договору - об'єктом будь-яких правовідносин з надання банківського кредиту є гроші, на відміну від договору позики. Згідно з п. 24 Положення НБУ "Про кредитування" кредити надаються готівкою і безготівковими грошами. Готівкою називаються гроші, які представлені у вигляді грошових знаків (банкнот, купюр, монет) і використовуються як засіб обігу та платежу. Безготівкові гроші — це гроші, рух яких здійснюється шляхом перерахунків у кредитних установах з урахуванням взаємних вимог. Другою складовою частиною предмета договору є спосіб передачі І повернення кредитних грошей.

o Ціна - тобто розмір плати, що сплачує позичальник кредитодавцю за наданий йому кредит. Плата за наданий кредит термінологічно позначається як проценти.

o забезпеченість,

o зворотність,

o строковість,

o цільова спрямованість.

У відповідності до ст..1055 ЦК України кредитний договір укладається у письмовій формі.

У відповідності до ст..6 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», кредитний договір повинен містити:

· назву договору

· назву, адресу та реквізити суб’єкта підприємницької діяльності – кредитодавця

· прізвище, ім’я та по-батькові фізичної особи-позичальника та її адресу

· найменування та місцезнаходження юридичної особи-позичальника

· Найменування фінансової операції – надання кредиту

· Розмір кредиту, ціль, на яку наданий кредит

· Відсоткова ставка за кредитом, умови надання кредиту, строк повернення кредиту

· Строк дії договору

· Права та обов’язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору

· Інші умови

· Підписи сторін

Права та обов’язки кредитодавця:

- Зобов’язаний надати позичальнику грошові кошти

- Відмовити в надання кредиту якщо проти позичальника порушено процедуру банкрутства чи позичальник порушує цільове використання кредиту

- Вимагати сплати за наданий кредит процентів у розмірі, встановленому у договорі (якщо іншого не встановлено в договорі, то проценти сплачуються щомісячно)

- Вправі вимагати дострокового повернення наданого кредиту та сплати процентів у випадку:

1.1. прострочення повернення чергової частини

1.2. не виконання вимог щодо забезпечення виконання обов’язку з повернення кредиту, втрати чи погіршення умов існуючого забезпечення

Права та обов’язки позичальника:

- зобов’язаний повернути кредитодавцю наданий ним кредит та сплатити проценти за користування ним у розмірі та порядку , встановлених договором

- вправі відмовитися від одержання кредиту в повному обсязі або частково за умови відсутності заборони на таку відмову та повідомлення кредитодавця до передбаченого у договорі строку надання грошових коштів

Комерційний кредит – це надання кредиту як авансу , попередньої оплати, відстрочення або розстрочення оплати товарів, робіт або послуг за договором , виконання якого пов’язане з переданням у власність другій стороні грошових коштів або речей, які визначаються родовими ознаками.

Відмінність комерційного кредиту від кредитного договору: є:

1. надання комерційного кредиту не вимагає окремого юридичного оформлення і здійснюється при виконанні зобов’язань за іншими самостійним цивільним договором, у змісті якого є умова щодо надання одній зі сторін авансу, попередньої оплати товарів, робіт, послуг, або наданні іншій стороні відстрочення або розстрочення оплати товарів, робіт , послуг.

2. надання комерційного кредиту може здійснюватися між особами, цивільна правосуб’єктність яких дозволяє останнім укладення відповідних цивільних договорів.

До комерційного кредиту застосовуються вимоги статей ЦКУ, які регулюють кредитні відносини.

Комерційне кредитування має місце у випадках, коли час виконання зустрічних зобов’язань сторін за договором не збігається.

 

6. ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО ВКЛАДУ. ВИДИ БАНКІВСЬКИХ ВКЛАДІВ

За договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від іншої сторони (вкладника) або для неї грошову суму(вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або доход в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором" (ст. 1058 ЦК).

За юридичними ознаками цей договір є:

§ Реальний – виникає з моменту передачі грошей банку,

§ односторонній – оскільки обов’язки несе тільки банк, а вкладник має право вимоги до нього з приводу повернення вкладу та сплати процентів

§ оплатний – вкладник має право на одержання від банку процентів від суми вкладу або доходів у іншій формі за використовування банком грошових сум клієнта

§ публічний - у разі необґрунтованої відмови банку вкладник має право звернутися до суду з вимогою про спонукання укласти договір банківського вкладу та відшкодування збитків, заподіяних цією відмовою

Сторонамидоговору банківського вкладу є банк і вкладник.

На відміну від договору банківського рахунку право на залучення грошових коштів має тільки банк.

Вкладником може бути будь-яка фізична чи юридична особа. Договір банківського вкладу може бути відкритий на ім’я іншої особи. Такий договір банківського вкладу буде дійсним лише за умови, що при відкритті рахунка іншою особою визначене ім’я фізичної особи або найменування юридичної особи, на користь якої зроблений вклад.

Для договору банківського вкладу обов'язковою є письмова форма, яка вважається дотриманою, якщо внесення вкладу засвідчене

- ощадною книжкою,

- ощадним сертифікатом

- депозитним сертифікатом

- іншим документом, виданим банком вкладнику, що відповідає вимогам, передбаченим для таких документів нормативним актом.

Договір може бути оформлений шляхом складання єдиного документа в двох примірниках, один із яких видається вкладнику. Ощадна книжка, ощадний або депозитний сертифікат мають відповідати вимогам законодавства, банківським правилам і звичаям ділового обороту.

В ощадній книжці мають бути зазначені і засвідчені банком найменування і місце перебування банку, а якщо внесок внесений у філію, також місце перебування його відповідної філії, номер рахунку по внеску, усі суми коштів, зарахованих на рахунок, усі суми коштів, списаних з рахунку, і залишок коштів на рахунку на момент пред'явлення ощадної книжки в банк. Якщо не доведене інше, стан внеску, дані про внесок, зазначені в ощадній книжці, є підставою для розрахунків між банком і вкладником.

Видача вкладу, виплата відсотків за ним і виконання розпоряджень вкладника про перерахування коштів з рахунку по внеску іншим особам здійснюються банком при пред'явленні ощадної книжки.

Іменна ощадна книжка є письмовим доказом укладення договору банківського вкладу з громадянином і внесення коштів на його рахунок. Вона не є цінним папером і може існувати як поряд з договором банківського вкладу, так і без нього. Якщо ж договір банківського вкладу був зроблений у вигляді єдиного документа, а ощадна книжка з будь-яких причин не була оформлена, внесення грошей у вклад може бути засвідчено, наприклад, квитанцією до прибуткового касового ордера, підписаною касиром банку.

Ощадний (депозитний) сертифікат є цінним папером, що засвідчує суму внеску, внесеного в банк, І права вкладника (власника сертифіката) на одержання по закінченні встановленого терміну суми внеску й обумовлених у сертифікаті відсотків у банку, що видав сертифікат, або в будь-якій філії цього банку. Ощадні (депозитні) сертифікати можуть бути пред'явницькими чи іменними. Власником ощадного сертифіката може бути тільки громадянин. Депозитний сертифікат цінний папір, подібний ощадному сертифікату, але його власником може бути тільки юридична особа.

Сертифікати можуть бути іменними чи на пред'явника. Сертифікат не може бути розрахунковим або платіжним засобом за продані товари чи надані послуги.

Якщо термін одержання внеску (депозиту) за сертифікатом прострочений, то банк несе зобов'язання оплатити зазначені у сертифікаті суми внеску і відсотки за першою вимогою його власника.

При настанні дати вимоги внеску чи депозиту банк здійснює платіж проти пред'явлення сертифіката І заяви власника з вказівкою рахунку, на який мають бути зараховані кошти. Кошти від погашення депозитного сертифіката можуть спрямовуватися за заявою власника тільки на його рахунок. Для громадян платіж може здійснюватися як шляхом перерахування суми на рахунок, так І видаватися готівкою.

Види банківських вкладів:

Ø вклад до запитання – вклад на умовах видачі вкладу на першу вимогу

Ø строковий вклад - на умовах терміну повернення внеску по закінченні визначеного договором терміну

Ø Договором може бути передбачено внесення вкладів на інших умовах їх повернення відповідно до закону.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 938;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.