Мінерали грейзенів

Грейзени - це метасоматичні постмагматичні породи, які утворюються при дії пневматолітово-гідротермальних розчинів, що відокремилися при кристалізації гранітної магми, на алюмосилікатні породи, в першу чергу - самі гранітоїди.

Визначення дуже схоже на визначення апогранітів. Там метасоматоз, і тут об'єктом зміни є граніти, що раніше кристалізувалися. У чому різниця цих процесів?

По-перше, підкреслюється пневматолітово-гідротермальний характер зміни: пнеума означає газ, тобто частина реакцій може йти під впливом газоподібних летючих компонентів - таких, як HF HC1, В2О3. Це дуже сильні реагенти, що створюють сильно кисле середовище, яке сприяє глибокій переробці порід з явищами розчинення і винесення (вилуговування) навіть таких стійких мінералів, як кварц (SiO2 + 4HF → SiF4 + 2Н2О). По-друге, грейзенізація відбувається при високій активності калію, тому при тих же початкових гранітоїдах виникає інша асоціація мінералів; кварц легко розчиняється і перевідкладаєтся, хоча загальна його кількість зростає, що видно з реакції заміщення калішпата мусковітом і топазом:

5K[AlSi3O8]+ 3HF→ KAl2[AlSi3О10](OH,F)2+ Al2F2[SiO4] + SiO2 +2K2O + H2O.

При грейзенізації найчутливим мінералом граніту є біотит - він в першу чергу заміщається мусковітом; слідом за ним мусковітом же заміщаються польові шпати (калішпат, реакція приведена вище, і кислий плагіоклаз, кальцій якого тут же зв'язується фтором з утворенням флюориту). Таким чином, в результаті грейзенізації граніт перетворюється на кварц-мусковітовий агрегат - породу сірого кольору (грій - сірий), що містить мінерали, багаті леткими: з фтором - топаз, флюорит, мусковіт; з бором - турмалін. Разом з леткими при грейзенізації приносяться такі елементи, як Sn, W, Be, Мо, Bi, Та, Nb. Тому в грейзенах разом з відміченими мінералами утворюються каситерит SnO2, танталіт-колумбіт (Fe,Mn)(Nb,Ta)2O6, берил Al2{Be3[Si6O18]}, вольфраміт (Fe,Mn)[WO4], молібденіт MoS2, вісмутин Bi2S3, арсенопірит FeAsS.

Так само, як і апограніти, грейзени утворюються переважно в апікальних частинах гранітних масивів і нерідко - у вміщуючих граніти породах, якщо це породи алюмосилікатні (сланці, гнейси). При грейзенізації нерідко виникають штокверки - неправильна мережа, сплетіння кварцових жил, оточених грейзенізованою породою. Ці жили є колишніми тріщинами, по яких відбувався рух пневматоліто-гідротермальних розчинів, а потім вони заповнювалися кварцом, мусковітом, частково навіть калішпатом, перевідкладеним з навколишніх ділянок порід, що піддалися грейзенізації. Тому такі жили містять ті ж характерні мінерали грейзенові - топаз, берил, флюорит, турмалін та всі інші, згадані вище рудні мінерали. Вони є свідченням того, що високотемпературний (600-375ºС) процес грейзенізації в часі без перерви замінювався високотемпературним (375-300ºС) гідротермальним процесом.

Зупинимося на тимчасовому співвідношенні грейзенів і апогранітів. Для цього треба взяти до уваги залежність активності Na від кислотности-лужності середовища і температури (рис. 15). З цього графіка видно, що К і Na поперемінно активні, як це вже було відмічено для апогранітів. Але мінерали при цьому виникають різні. Утворення великої кількості мусковіту відбувається після альбітизації в кислішому середовищі.

Рис. 15. Зміна кислотності-лужності процесу грейзенізації у міру зниження температури

 

Дійсно, нерідко грейзени накладаються на апограніти, і загальну послідовність вже розглянутих магматогенних процесів можна виразити так: кристалізація гранітів → пегматити → апограніти → грейзени → гідротермальний процес. Ця послідовність відповідає загальному зниженню температури.

Проте, перш ніж перейти до наступного по температурі гідротермального процесу, зупинимося на явищах, які супроводжують кристалізацію магми, яка відбувається у вміщуючих масив породах, у його приконтактовій частині.


 

Мінерали
Головні Другорядні Мають промислове значення
кварц мусковіт (жильбертит) цинвальдит топаз турмалін флюорит   каситерит вольфраміт шеєліт берил арсенопірит молібденіт піротин халькопірит пірит рутил вісмут вісмутин адуляр козаліт каситерит вольфраміт шеєліт берил

Скарни

Скарни - Ca-Mg-Fe-силікатні породи, що формуються на контакті алюмосилікатних порід (гранітоїди, гнейси, діорити, середні та інтрузивні тіла) із карбонатними породами (вапняками, мармурами, доломітами). Між алюмосилікатними та карбонатними породами через флюїдну фазу здійснюються зустрічні потоки Ca (із карбонатних порід в алюмосилікатні) та Si, Al, Fe (з алюмосилікатних порід в карбонатні). Флюїд при цьому може залишатись нерухомим (дифузійні скарни, або ж переміщуватись по зонах тріщинуватості - інфільтраційні скарни).

В залежності від складу карбонатних порід корінним чином міняються як умови формування скарнових асоціацій так і їх склад:

- якщо карбонатні породи збагачені магнієм (доломіти) то скарноутворення починається на контакті карбонатів із магмою при температурах до 1100° С на глибинах від 6 до 30 км. Формується метасоматична зональність із діопсидом(± шпінель, енстатит) в тиловій зоні та форстеритом в фронтальній; на контакті із вапняками скарни в цих умовах не формуються;

- скарни по вапняках формуються при значно нижчих температурах (<700°С) та глибинах 5-20 км із формуванням зональності геденбергіт à волостоніт; дещо пізніше по геденбергіту розвиваються гранати андрадит-гросулярового ряду.

Слід зазначити, що скарни і скарноподібні породи можуть виникати і при вкоріненні ультраосновної, основної, лужної магми, і навіть на контакті немагматичних силікатних і карбонатних товщ через закони термодинаміки, але все-таки найбільш типові випадки вкорінення в карбонатні породи гранітоїдов, оскільки саме тоді виявляється різка контрастність контактуючих товщ за хімізмом, а значить, найактивніше йде обмін компонентами. Такий обмін викликає зміну мінерального складу порід і в пріконтактової частині гранітного масиву (ендоскарни), і особливо - в приконтактовій частині з боку вміщуючих порід (екзоскарни) (рис. 17). Оскільки він відбувається шляхом заміщення обох порід, то до нього прикладемо термін біметасоматоз (запропонований Д. С. Коржінськім). Вважають, що скарни утворюються на глибині 3-7 км, і утворенню їх сприяє виникнення тріщин контракції (усадки об'єму при охолодженні магматичних порід).

Залежно від складу вміщуючих карбонатних товщ утворюються скарни двох типів - магнезіальні і вапнякові.

1. Магнезіальні скарни розвиваються на контакті з магнезіальними карбонатними товщами - доломітом, доломітовим мармурами-CaMg(CO3)2. Тому для них характерна асоціація мінералів, багатих магнієм, або подвійних солей Са і Mg: форстерит Fo Mg2[SiО4], флогопіт Phi KMg3[AlSi3О10](OH,F)2, шпінель Sp MgAl2O4, діопсид Di CaMg[Si2O6], енстатіт En Mg2[Si2O6], мінерали групи хондродита-гуміту - Mg2[SiО4]Mg(F,OH)2-4Mg2[SiO4]Mg(F,0H)2, тремоліт Trem Ca2Mg5[Si4O11]2(OH)2, іноді - периклаз MgO, магнезійний турмалін NaMg3Al6[Si6O18](BO3)3(OH,F)3.

2. Вапнякові скарни утворюються на контакті з мармуризованими вапняками і мармурами, тому тут переважають кальцієві силікати: воластоніт Voll Са3[Si3О9], гросуляр-андрадит Gross-Andr Ca3Al2[SiO4]3 - Ca3Fe2[SiO4]3, діопсид-геденбергіт Dy-Had CaMg[Si2O6] - CaFe[Si2O6], везувіан Ves Ca10(Mg,Fe)2Al4[SiO4][Si2O7]2(OH,F)4, епідот Ep Ca2FeAl2[SiO4][Si2O7]O(OH), тремоліт Trem Са2Mg5[Si4O11]2(OH)2.

Температура скарноутворення різна: для магнезіальних - 850-650ºС, вапняних - 800-400ºС. При цьому, безпосередньо у контакті при максимальному прогріванні температура може підніматися до 1000ºС.

У міру охолодження зони контакту, унаслідок контракції скарнованих порід, розвивається тріщинуватість, і в тріщини починають поступати спочатку пневматоліто-гідротермальні, а потім - гідротермальні розчини, які відділяються при кристалізації магматичних порід. Розчини активно змінюють раніш скарнові мінерали, тому в утворенні скарнів розрізняють власне скарновий етап (що підрозділяється на ранній і піздній) і етап пізніших накладань, головним чином гідротермальних. Ці накладання приводять не тільки до перекристалізації скарнових мінералів і заміщенню ранньоскарнових мінералів піздньоскарновими, але і до відкладення в скарнах гідротермальних мінералів, компоненти яких приносяться розчинами з магматичного вогнища. Серед них такі дуже важливі в промисловому відношенні, як шеєліт Ca[WO4], молібденіт MoS2, мінерали Be, Sn, Fe, Co, Pb + Zn, Сі, самородне Аu.

По характеру рудної спеціалізації серед скарнов виділяють залізорудні скарни (магнетитові) - р. Магнітна, Висока, Благодать, Верб-люжка (Урал), Соколово-Сарбайське р-е (Тургайський прогин), скарни Гірської Шорії; міднорудні скарни (з халькопірітом, борнітом, халькозіном) - Хакасія; вольфрамоносні скарни (з шеєлітом) - Майхура, Чорух-Дайрон, Лянгар і ін. (Середня Азія), Тирниауз (Кавказ); скарни з поліметалевим зруденінням (сфалерітом, галенітом) - Тетюхе або Даль-негорськоє (Примор'я); скарни з кобальтовим зруденінням (кобальтином) - Дашкесан (Азербайджан); золоторудні скарни - Гірська Шорія і Алтай; бороносні скарни (з людвігітом (Mg,Fe)2Fe[BO3]O2) - Якутія, Гірська Шорія.

 

Рис. 17. Утворення скарну на межі контрастних товщ, наприклад, граніту і мармуруМінеральні парагенезиси скарнів

Мінерали
Головні Другорядні Мають промислове значення
Магнезіальні скарни
форстерит піроксен (діопсид) кальцит флогопіт плагіолази магнетит шпінель людвигіт апатит лазурит скаполіт тремоліт актиноліт гуміт людвигіт та інші борати магнетит флогопіт лазурит  
Вапнякові скарни
гранат (гросуляр-андрадит) піроксен (діопсид-геденбергіт) волостоніт кальцит везувіан епідот ільваїт скаполіт магнетит плагіоклази тремоліт сфен родоніт апатит гематит шеєліт золото гельвін датоліт данбурит молібденіт галеніт сфалерит халькопірит вісмут вісмутин магнетит шеєліт молібденіт кобальтин халькопірит галеніт сфалерит золото гельвін датоліт данбурит  

Гідротермальні процеси

Як видно з характеристики магматогенних процесів, всі вони закінчуються проявом гідротермальної діяльності, тобто мінералоутворенням, пов'язаним з дією нагрітих вод. Тим самим ми вже вказуємо на одне з джерел гідротермальних розчинів - магматичний розплав, який може містити розчинену воду в значних кількостях. Як правило, найбільш багата водою кисла магма, тоді як основна і ультраосновна магма є „сухішою”. Гідротермальні розчини відособляються у міру зниження температури в ході кристалізації магми на останніх етапах формування магматичних порід (магматогенні води). Проте це не єдине джерело гідротермальних розчинів, дослідження вулканічних областей і ізотопна геохімія показали, що істотну роль в їх формуванні можуть грати метеорні води - поверхневі води, що просочуються на глибину, де вони нагріваються за рахунок тепла магматичних мас і можуть дати початок гідротермальним розчинам. Значна кількість води вивільняється при обезводненні осадових і інших порід при зануренні їх на глибину в ході метаморфічних процесів (метаморфогенні води). Іноді води корового походження називають вадознимі,щоб протиставити їх глибинним, ювенільним, проте термін „вадозні” часто використовують і як синонім метеорних вод. Між ювенільними, метеорними і метаморфогекнимі водами може відбуватися змішування. Оскільки джерела гідротермальних розчинів різні, то і гідротерми матимуть різний склад.

Магматогенниє води, багата розчиненими летючими компонентами магма , спочатку визначають кислий, з низьким рН, характер глибинних гидротерм. При проходженні таких розчинів через породи за рахунок реакції з цими породами склад і кислотність розчинів мінятимуться. З магматичного вогнища вони запозичують елементи, що не увійшли до породоутворюючих мінералів, - в першу чергу важкі, рудні елементи - W, Мо, Sn, Be, U, Сі, Zn, Pb, Аu, Ag, Bi та ін.

Склад гідротерм, що формуються за рахунок метеорних вод, повністю визначатиметься складом порід, через які ці води фільтруються. Проте це не означає, що метеорні води спочатку стерильні. Дощові води, наприклад, приносять на землю зважені в атмосфері речовини. Так, у зв'язку з антропогенною дією на навколишнє середовище щорічно на поверхню осідає кількість ртуті, сумірна з річною світовою здобиччю.

В цілому, відомості про хімізм гидротермальних розчинів ми черпаємо, вивчаючи продукти гідротермальной діяльності. Це вивчення показало, що гідротермами добре переноситься кремнезем (кварц, халцедон - типові мінерали гідротермальних утворень) і дуже погано - глинозем, оскільки алюмосилікати і силікати алюмінію серед гідротермальних мінералів не характерні. З катіонів у продуктах гідротермальної діяльності ми бачимо: Сu, Pb, Zn, Hg, Аu, Fe, Co, Ni, As, Sb, Bi, а також Sn, W, Мо, U, іноді Мп. Крім того, характерні лужні і лужноземельні елементи (Na, До, Са, Mg, Ba), причому про важливу роль деяких з них в гідротермальном процесі ми дізнаємося лише за непрямих даних, досліджуючи включення мінералоутворюючих розчинів в мінералах, оскільки ці елементи самі дають легкорозчинні сполуки.

Вже вказувалося, що у міру просування гідротерм міняється їх кислотність. Не залишаються незмінними і інші параметри. Наприклад, міняється окислювально-відновний потенціал (Eh) за рахунок збільшення змісту О2 у міру просування розчинів до поверхні. Це веде до окислення аніона S2- до SO42- і появі окрім сульфідів ще і сульфатів, наприклад, бариту ВаSО4, який стає в деяких гидротермальних утвореннях головним нерудним мінералом.

Дуже важливим для гідротермального мінералоутворення є питання про форми перенесеннярудних елементів в розчинах. Більшість з них дає слаборозчинні в дійсних розчинах з'єднання, що привело до уявлень про перенесення у вигляді комплексних сполук, розчинність яких значно вище, або про утворення рудних мінералів з колоїдних розчинів. Крім того, підвищення Т і Р значно збільшує розчинність деяких мінералів і робить можливим їх перенесення у вигляді прямих іонних розчинів. На користь того або іншого способу перенесення накопичений великий фактичний і експериментальний матеріал. Так, перенесення Аu може здійснюватися у вигляді хлорідних або складних полісульфідних комплексів. Спостереження сучасного гідротермального мінералоутворення у вулканічних областях показують, що з колоїдних розчинів можуть утворюватися силікатно-сульфідні руди, що містять Сі, Fe, As, Sb, Pb, Mn.

Які причини відкладеннямінералів з гідротермальних розчинів? Перш за все, слід зупинитися на ролі температури і тиску. Верхня межа температури гидротермальних розчинів визначається критичною температурою води і водних розчинів - 375-400ºС. Очевидно, що поступове зниження температури, впливаючи на розчинність, приводить до мінералоутворення. Так, навіть в межах однієї гидротермальной жили різновікові мінерали можуть мати різну температуру утворення. Нижньою межею, очевидно, є блізповерхностні процеси за участю водних розчинів, часто звані вадознимі.Для визначеності будемо вважати, що гідротермальним розчин може вважатися, якщо його температура вища за температуру вміщучих порід, причому прогрів забезпечується за рахунок внутрішнього тепла Землі.

Тиск може змінюватися від однієї атмосфери до півтора тисяч атмосфер і більше, в межах, які відповідають літостатичному тиску. Довгий час вважалося, що глибше 4,5-5 км різко знижується пористість порід та зменшується можливість циркуляції розчинів. Проте виявлення продуктів гидротермальной діяльності на набагато більших глибинах (Кольська надглибока свердловина - 13 км) примусило розширити діапазон тиску для гідротермального мінералоутворення. При ще більшому тискові до гідротермального мінералоутворення впритул примикає мінералоутворення з надкритичних флюїдів, питання про діяльність яких, наприклад, в мантії дотепер залишається дискусійним. Так чи інакше, зниження тиску нерідко є важливішою причиною мінералоутворення, ніж зниження температури, оскільки може відбуватися набагато швидше. Наприклад, присутність при високому тиску розчиненої вуглекислоти приводить до утворення легкорозчинного Са[НСО3]2, але якщо унаслідок тектонічних переміщень відбудеться відкриття тріщин і практично миттєвий спад тиску, то розчинена СО2 випарується („скипання” розчину), відбудеться відкладення кальциту:

Са[НСО3]2 → Са[СО3] + CО2 + Н2О.

Ще одним важливим чинником є зміна кислотностірозчинів у міру взаємодії з породами, через які вони рухаються. Наприклад, залежно від кислотності розчину утворюватимуться або пірит, або марказіт, в кислому середовищі не йтиме утворення карбонатів, проте вони випадатимуть при нейтралізації розчинів і т.д.

Ми вже відзначили роль Eh в зміні складу розчинів, він же може служити і причиною відкладення. Слід додати лише, що звичайно всі чинники зв'язані між собою, і може йтися тільки про переважаючий вплив якого-небудь з них.

Наступне питання – форми відкладення.Найбільш характерні форми гидротермального мінералоутворення - жили. Гідротермальні жили утворюються двояко:

1) шляхом заповнення відкритих тріщин мінералами, що відкладаються з розчину. В цьому випадку йде послідовне наростання мінеральної речовини на стінки тріщини і зростання від стінок всередину. Таке відкладення називається секрецією (рис. 18). При цьому можуть виникати смужчаті жили, коли утворення одних мінералів змінювалося в часі відкладенням інших. Якщо наростання йде навколо уламків породи, що потрапили в тріщину, утворюються так звані крустифікаційні жили (crust - кора, кірка). При багатократному дробленні вміщуючих порід і жильного матеріалу, що утворився, і подальшому новому відкладенні мінералів виникають брекчієподібні жили.

У будові жил розрізняють осьову частину і зальбанди (бічні частини), іноді цим терміном позначають поверхню контакту жили і що вміщає породи або навіть прилеглу до контакту частину вміщуючих порід.

Рис. 18. Схеми будови гидротермальних жил: (а) жила виконання відкритої тріщини (тип, секреції); (б) метасоматічеськая жила

Для пологопадаючих жил розрізняють також лежачий і висячий боки жили (рис. 18 а);

2) при метасоматичному утворенні гидротермальних жил розчини, просочуючись уподовж тонких, часто капілярних, тріщин, взаємодіють з мінералами вміщуючих порід, розчиняють, роз'їдають їх (резорбція) і на їх місці відкладають інші мінерали. Вся зона уздовж тріщини, захоплена такою переробкою гидротермальнимі розчинами, може утворити жилу, в якій зростання мінералів походитиме від тріщини (тобто осьової частини жили) убік вміщуючої породи. Якщо жили з секреційним типом виповнення мають, як правило, різкі контакти з вміщуючими породами, то жили метасоматичні - звичайно нерівні, контакти часто невиразні, пов'язані з перекристалізацією навколишніх порід (рис. 18 б). При цьому, склад метасоматічеськіх жил часто міняється при переході з однієї вміщаючої породи в іншу. Наприклад, в кварцевих жилах мідного родовища Бьют (США) міднорудні мінерали відкладаються тільки в тих ділянках, які залягають в гранітах, а ділянки, що перетинають аплітові зони, складені просто кварцем.

Ще однією формою гідротермальной мінералізації є поклади. Вони виникають при просочуванні розчинів або дифузії речовини через породи, при цьому мінералоутворення може йти шляхом відкладення в порах, а також за рахунок реакції з вміщуючими породами. Морфологія таких покладів вельми різноманітна, розміри різні. Найбільш крупні розміри мають міднорудні гидротермально-мета-соматичні поклади до 500 м в діаметрі.

Залежно від умов мінералоутворення і типу мінералізації гідротермальні жили підрозділяють на декілька груп. Перш за все, представляється природним поділити жили за температурами утворення. Ще А. Еммонс виділив високотемпературні(гипотермальні) - 300-400ºС, средньотемпературні(мезотермальні) - 150-350ºС, низькотемпературні(епитермапъні) жили - нижче 200ºС. Цей же підрозділ береться за основу і тепер, проте до уваги беруться джерела розчинів і область мінералоутворення. Тому все гідротермальне мінералоутворення ділять на 1) плутоногенне, 2) вулканогенне і 3) телетермальне.

1. Плутоногенний тип.Гідротерми пов'язані з глибинними магматичними вогнищами, з їх кристалізацією на глибині і з функціонуванням і розвантаженням розчинів теж на глибині, часто недалеко від материнської інтрузії (плутона). Вони формують переважно високо- і середньо-температурну гідротермальну мінералізацію (рис. 19).

До цього типа відносяться високотемпературні кварцові жили, просторово і генетично тісно пов'язані з грейзенамі і такі, що мають аналогічну мінералізацію: каситерит, вольфраміт, молібденіт, берил, вісмутин. З нерудних мінералів основним є жильний кварц, звичайний флюорит, іноді - топаз, в зальбандах жил часто присутні мусковіт, калишпат. До плутоногенної відноситься мінералізація „пя-тиметальної формації” - карбонатні і кварц-карбонатні жили з мінералами Ag, Co, Ni, Bi, U (Рудні Гори в Чехії і Німеччині). До неї ж належить мінералізація урізаних, тобто неповних аналогів - Co-Ni-арсенідной формації (Хову-Акси, Тува), Ag-Co-Ni формації (Кобальт, Онтаріо, Канада). Средньотемпературними є численні поліметалеві (Zn, Pb, Сі, часто з Ag) родовища (Рудний Алтай, Забайкалля, Північний Кавказ) і поліметалева мінералізація, накладена в гидротермальную стадію на скарни (Тетюхе, Дальнегорськ, Примор'я). До середньо-високотемпературних відносяться золото-кварцові родовища Якутії, північного Сходу Росії.

2. Вулканогеннігідротермальні асоціації мінералів формуються за рахунок гідротерм, пов'язаних з блізповерхневими магматичними вогнищами, що нерідко мають вихід на поверхню (вулкани). Істотна роль у формуванні таких гідротерм належить не тільки ювенільним, але і метеорним водам. Мінералоутворення йде у близькоповерхневих умовах, тобто при швидкому зниженні температури, частих тектонічних переміщеннях, сприяючих падінню тиску. Це помітно позначається на морфології мінералів, що утворюються, - характерні дрібнозернисті до коломорфних агрегати, часте утворення халцедону або халцедоновидного кварцу, сумісне знаходження як високотемпературних (каситерит, вольфраміт), так і низькотемпературних мінералів. В цілому, проте, переважає низькотемпературна мінералізація, і лише деякі родовища відносяться до високо-средньотемпературних.

Рис. 19. Зміна мінералізації жил по мірі видалення від джерела гидротермальних розчинів і зниження їх температури.

 

Приклади вулканогенних гидротермальних утворень:

а) кварц-халцедонові жили із золотом (Балей, Забайкалля);

б) оловоносні і олово-вісмутові жили, іноді з коломорфним каситеритом - дерев'янистим оловом (Примор'я; Хинган);

в) мідно-порфірове зруденіння в кварцових порфірах або близпо-верхневих гранітах (Сорське родовище, Хакасія);

г) колчеданні поклади субмарінного характеру, іноді із золотовмісним піритом (Урал);

д) антімоніт-вольфрамітові (ферберітові) жили (Зопхито, Північний Кавказ);

е) озерні кратерні відклади сірки з реальгаром, аурипігментом.

3. Телетермальнігідротермальні утворення не мають видимого зв'язку з магматизмом. Прийнято вважати, що це розчини, що далеко („теле-”) пішли від свого безпосереднього джерела. Така мінералізація нерідко приурочена до зон глибинних розломів, в яких також часто локалізуються дрібні магматичні тіла, створюючи ілюзію генетичного зв'язку. Проте часте утворення без жодної приуроченності до магматичних порід, локалізація в дуже різних по хімізму і літології породах свідчать, що зв'язок цей лише здається. Звичайно такі жили прості за хімічним складом. До цього типу відносяться родовища Hg, Sb, As - кіноварні (ртутні), антимоніт-кіноварні (сурм'яно-ртутні), такі, як Хайдаркан, Кадамджай (Середня Азія), Акташ (Гірський Алтай), Терліг-Хая (Тува), Микитівське (Україна).

За температурами утворення телетермальні асоціації звичайно низькотемпературні, про що свідчить одночасне з рудними мінералами утворення халцедоновидного кварцу.

Гідротермальнн мінералоутворення звичайно супроводжується інтенсивною зміною вміщаючих порід - це так звані коложільні або колорудні зміни. Характерно, що масштаб такої зміни часто набагато перевищує потужність самих жил. Це дозволяє використовувати змінені породи (метасоматіти) як пошукову ознаку на ті або інші гідротермальні асоціації. Зараз, коли всі родовища, що виходять на поверхню, вже знайдені, ведеться пошук так званих „сліпих” тіл. Нижче перераховані основні типи гідротермальних метасоматитів.

1. Вторинні кварцити.Якщо багаті леткими (SO2, HF, HC1) кислі розчини взаємодіють з алюмосилікатними породами в близькоповерхневих умовах, відбувається винесення лугів, кальцію і інших компонентів цих порід, а на місці залишаються лише самі інертні з них – кремнезем, глинозем, оксид титану. Виникають збагачені кварцом породи, що нагадують звичайні кварцити. Проте надлишок глинозему позначається в утворенні таких мінералів, як корунд, андалузит, діаспори, алуніт, каолініт, пірофілліт, серицит (у порядку пониження температури). В цілому виникають близькоповерхневі аналоги грейзенів. Найчастіше вторинні кварцити утворюються за рахунок кислих ефузивів. Приклад, родовище агальматоліту - похідної пірофіліту Al2[Si4O10](OH)2 в Туві.

2. Серицнтизація.Іншим аналогом грейзенізації є низькотемпературні утворення дрібнолускуватого мусковіту - серициту („серикіс” - шовковистий) у вміщуючих породах навколо гідротермальних жил. Серицитизация йде у тому випадку, коли температури недостатні для виникнення грейзенів (при великому віддаленні розчинів від материнської інтрузії). Мусковіт (серицит) при цьому утворюється за рахунок алюмосилікатів вміщуючих порід, перш за все, польових шпатів.

3. Епідотизація.Це низькотемпературний гідротермальний процес, який має місце у тектонічних зонах в силікатних породах, багатих Са, необхідним для утворення епідоту Ca2FeAl2[SiO4][Si2O7]O(OH). Змінені в ході цього процесу породи набувають характерного для епідоту зеленкуватого відтінку, а іноді утворюються породи, що майже повністю складаються з дрібнозернистого епідоту, - епідозити.

4. Березитизація.Гідротермальна зміна алюмосилікатних порід, при якій утворюється асоціація серицит + кварц + пірит + карбонат (анкерит). Цей процес нерідко супроводжує гідротермальні родовища золота і названий по Березовському родовищу на Уралі. Пірит в цьому випадку також буває золотовмісним. Іноді березитизація є пошуковою ознакою на вольфрамове, молібденове і мідне зруденіння.

5. Ліственітізация.Гідротермальна низькотемпературна зміна ультраосновних порід, при якій утворюються кварц-карбонатні метасоматити з яскраво-зеленою хромвмісною слюдою - фукситом, з домішкою рудних мінералів - піриту і гематиту. Нерідко ліственіти супроводжують гідротермальне золоте зруденіння.

6. Хлоритизація.Надзвичайно широко розвинений процес гидротермальної зміни порід, супроводжуючий низькотемпературні гідротермальні жили. Хлорит при цьому охоче утворюється за рахунок біотіту.

7. Серпентинізація, оталькування - гідротермальна зміна ультраосновних порід. Може бути автометаморфічною, а може протікати і при дії „чужих” гідротермальних розчинів, пов'язаних з пізнішими, звичайно кислими, інтрузіями.

8. Пропілітизація- складний комплекс гідротермальних змін вулканічних порід в областях активного вулканізму, пов'язаний із зміною гідротермальних розчинів від кислих до лужних. Головні мінерали пропілітів - альбіт, хлорит, кальцит, пірит, кварц; звичайні - преніт, епідот, актиноліт, серицит, адуляр, цеоліти. Після пропілітизації часто розвиваються січні кварцові жили або зони окварцювання, що супроводжуються кварц-пірит-серицитовими і іншими метасоматитами. Спостерігаються переходи від пропілітів до вторинних кварцитів.

Окрім перерахованих, відзначимо ще такі низькотемпературні гідротермальні зміни, як карбонатизація, окременіння, каолінізація (аргілітизація), алунітизація - все це процеси, що не вимагають пояснень. Значення гідротермальних метасоматитів не вичерпується їх використанням як пошукової ознаки. Нерідко вони самі є нерудними корисними копалинами - каолініт (сировина для парцелянової промисловості), родовища тальку і серпентину, пірофіліту.

В цілому роль гідротермальної мінералізації величезна, родовища гідротермального генезису дають до 70 % світової здобичі Мо і W, 100 % олова, 50 % міді.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1010;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.028 сек.