Мінерали фенітів

Мінерали
Головні Другорядні Мають промислове значення
амфіболи (арфедсоніт-рибекіт, авгіт) егирін, егирін-авгіт нефелін, олігоклаз, мікроклін-пертит, ортоклаз біотит, лепідомелан лопарит пірохлор бастнезит полікраз циркон евдіаліт торит бадделіїт апатит сфен ільменіт евдидіміт лопарит пірохлор полікраз циркон евдидіміт (Be)

 

Мінерали апогранітів

Альбітизація (утворення апогранітів)

Апограніти (апо - після, „по гранітах”) - метасоматичні породи, що утворилися в результаті постмагматичної зміни (альбітизації) гранітів і інших гранітоїдів під впливом високотемпературних лужних розчинів, що відділися при кристалізації цих гранітоїдів.

Очевидно, що суть процесу - альбітизація, йде з привносом великої кількості натрію, що витісняє калій з його сполук. Привніс цей здійснюється високотемпературними розчинами, тобто леткими компонентами, які при кристалізації гранітоїдів відділяються, і починають впливати на ті, що ще не остигнули, але вже повністю кристалічні гранітоїди, змінюючи і переробляючи їх. У найбільшій мірі такій переробці піддаються апікальні (тобто зовнішні, верхні) частини масивів - виступи гранітних куполів, тому що саме сюди, в область пониженого тиску, спрямовуються насичені летючими альбітизуючі розчини, що відособлюються з глибинних частин магматичного вогнища, що ще кристалізуються. Як змінюється при цьому мінеральний склад початкового граніту? Склад нормального граніту – кварц, калішпат, кислий плагіоклаз (альбіт-олігоклаз), біотит і невелика кількість акцесорних мінералів.

Альбітизація в першу чергу зачіпає калішпат і плагіоклаз:

K[AlSi3O8] + Na+ -, Na[AlSi3O8] + К\ Ca[Al2Si2О7]+ 2Na+ + 4 SiO2 → 2Na[AlSi3O8] + Ca2+.

Біотит при цьому звичайно заміщається мусковітом або хлоритом. Вивільняється при альбітизації плагіоклазу Са зв'язується у флюориті CaF2 (F з розчину). Кількість кварцу або залишається незмінною, або дещо знижується. В цілому виходить дещо освітлена (альба - білий) порода, що складається з альбіту і кварцу, добре помітна незмінених гранітів у вигляді плям лінійних зон освітлення, якщо альбітизуючі розчини поступали уздовж крупних тріщин, тектонічних порушень. При цьому альбітизація, як правило, супроводжується зменшенням зернистості - початковий середньозернистий біотитовий граніт стає білою дрібнозернистою породою.

Крім Na альбітизуючі розчини несуть з собою такі важливі елементи, як Li, Rb, Be, Nb, Та, Zr, TR. У апогранітах ці елементи накопичуються і нерідко дають промислово важливі родовища. Так, до 80 % Nb здобувається з апогранітів Північної Нігерії. Апограніти -важливе джерело Be, утворюючого в них такі мінерали, як бертрандит Be4[Si2O7](OH)2 і фенакит Be2[SiО4], тому разом з терміном апограніти нерідко використовується нейтральний термін рідкіснометальні граніти. Крім того, в апогранітах в промислових кількостях зустрічаються пірохлор NaCaNb2O6F, циркон Zr[SiO4], гадолініт Y2FeBe2{O[SiO4]}.

Що стосується калію, що вивільняється при альбітизації калішпата, то значна частина його, переходячи в розчин, звичайно виноситься за межі гранітоїдного масиву, у вміщуючі породи, де помітно збільшується кількість слюди. Інша його частина, поступово накопичуючись в розчині у міру зв’язування Na у вигляді альбіту, може утворити амазоніт - калішпат з високим вмістом Rb (до 1,8 % Rb2O) у вигляді крупнокристалічних гнізд, крупнокристалічних до гігантозернистих жил, в яких кристали перевідкладенного калішпату стають зеленими - тобто амазонітом. Оскільки відбувається змінне зростання активності то калію, то натрію, витіснений при утворенні амазоніту Na може пізніше знов дати альбіт, що заміщає у вигляді облямівок і по тріщинах кристали амазоніту

Мінерали
Головні Другорядні Мають промислове значення
альбіт мікроклін олігоклаз амазоніт кварц   біотит мусковіт лепідоліт цинвальдит топаз рибекіт егирин берил фенакіт колумбіт танталіт пірохлор циркон каситерит вольфраміт молібденіт колумбіт- танталіт пірохлор берил фенакіт

 









Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 600;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.