Екзогенні мінералоутворюючі процеси

Всі процеси, що йдуть на поверхні або поблизу від неї під дією нижчеперерахованих чинників, називають екзогенними („екзо” - зовнішній), або гіпергенними („гіпер” - понад), або поверхневими.

Чинники мінералоутворення:

а) зміна физико-хімічної обстановки РТ-умов. В умовах денної поверхні - низького тиску і низьких температур - багато ендогенних мінералів, що виникли при високих Т і Р, стають нестійкими. Це приводить до їх розкладання, появи нових поліморфних модифікацій, до розпаду твердих розчинів. Хоча інерція кристалічної решітки мінералів дуже велика, нерівноважність ендогенних мінеральних асоціацій в поверхневих умовах є однією з причин їx зміни; б) поява нових чинників мінералоутворення - вільного кисню атмосфери, вуглекислоти, атмосферної води (ненасиченої, яка тому володіє великою розчинювальною здатністю), різких перепадів температур (добових і сезонних; у областях з різко континентальним кліматом діапазон таких перепадів може досягати 100ºС) - є головною причиною екзогенного мінералоутворення, направленого на створення нових мінеральних асоціацій, рівноважних в поверхневих умовах.

Найпростіший випадок екзогенної зміни - фізична дезинтеграція порід і мінералів - фізичне вивітрювання, що відбувається під впливом коливань температури, оскільки коефіцієнти теплового розширення мінералів в породі різні. Розтріскування посилюється попаданням води в тріщини, особливо при її замерзанні. Проте в чистому вигляді фізичне вивітрювання - явище досить рідкісне. Звичайно воно супроводжується, а іноді і викликається хімічною зміною мінералів. Залежно від умов зміни мінералів і нового мінералоутворення екзогенні процеси можуть бути диференційовані.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 604;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.