Заломлення світла в мінералах

Попадаючи із середовища із меншою оптичною густиною, для прикладу із повітря, у середовище із більшою густиною – мінерал, промінь світла частково відбивається від поверхні мінералу, частково проходить в мінерал, змінюючи свій напрям, тобто заломлюючись. Заломлення відбувається і при переході із одного мінералу в інший, якщо у них різна оптична густина.

Рис. 10.4. Закон заломлення світла (закон Снелі). Хвильовий фронт AC, що пересувається із швидкістю v1 в середовищі із показником заломлення n1, досягає поверхні поділу між двома середовищами і відхиляється із утворенням нового фронту BD, що переміщується із меншою швидкістю v2 в середовищі із показником заломлення n2. Кути α і β – кути падіння і заломлення, відповідно; t - час.   Рис. 10.5. Розсіювання світла нерівною поверхнею мінералу. Таке розсіювання світла може бути мінімізоване, якщо поверхню мінералу покрити речовиною із близьким до мінералу показником заломлення (гліцерин чи смолиста речовина – канадський бальзам), На рисунку (б) показаний принцип виготовлення препарату мінералу без поліровки його поверхні для спостережень у мікроскопі.  

Рух відбитого променя керується законом відбиття (рис. 10.4), що стверджує: 1) кут падіння дорівнює куту відбиття; 2) кути падіння і відбиття лежать в одній площині.

Заломлення променя в мінералі пов’язано із співвідношенням швидкостей світла в різних середовищах

Приймаючи показник заломлення повітря за 1, показник заломлення мінералу буде рівний

(10.2)

 

Показник заломлення мінералу пропорційний його густині, тобто залежить від хімічного складу та структури мінералу. Мінерали із великою густиною мають більші показники заломлення, у порівнянні із мінералами малої густини. Звідси можна зробити висновок, що мінерали-полімофи повинні відрізнятися показником заломлення і за показником заломлення можна розрізняти мінерали в ряду твердих розчинів (рис. 10.6).

Табл. 10.1. Показники заломлення мінералів
 
 

Рис. 10.6. Залежність параметру кристалічної гратки та показника заломлення гранату гросуляр-андрадитового складу від його складу.

Речовина Показник заломлення, n
Вода 1.3334
Флюорит 1.434
Ортоклаз 1,52
Галіт 1,54
Кварц 1.544 – 1.553
Корунд 1,77
Гранати 1,76 – 1,79
Циркон 1,95
Каситерит 2,0
Сфалерит 2.369-2.47
Діамант 2.417
Кіновар 2,85
Гематит 3,0







Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 995;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.