Об’єкти культурної спадщини. Карпатський регіон Угорщини багатий на історико-культурну спадщину

Карпатський регіон Угорщини багатий на історико-культурну спадщину. Тут знаходяться історичні пам’ятки Римської Імперії періоду 150-літнього турецького панування, маленькі середньовічні церкви, пишні базиліки, руїни замків і чудові палаци.

Кожний регіон Угорщини приваблює чимось особливим, притаманним лише йому. Медьє Боршод-Абауй-Земплен – третє по величині місто країни, досить відоме своєю багатою історією і культурою, а його пам’ятники архітектури володіють винятковою цінністю. Прикрасою міського православного храму є найбільший в Центральній Європі іконостас заввишки 16 м, на якому 88 ікон змальовують життя Христа. Тут знаходиться ікона Казанської Чорної Марії – дарунок російської імператриці Катерини II. Поряд з храмом знаходиться Угорський православний церковний музей, в якому зберігається велике зібрання творів православного церковного мистецтва.

В м. Хевеш Карпатського регіону Угорщини скарбницею храму св. Берталана стала бібліотека з рідкісними книгами католицького церковного мистецтва.

У північних частинах медьє Сабольч-Сатмар-Берег до наших днів збереглися будівлі маленької красивої романської церкви, побудованої в XIII−XIV ст. з прекрасними фресками і вишуканим різьбленням по дереву. На території с. Сабольч згаданої вище області збереглися земляні вали X−XII ст. У м. Домбрат знаходиться оригінальний залізничний музей, в якому під відкритим небом зібрані вагони та локомотиви різних епох.

В м. Ньїредьгаза досліджуваного регіону уваги заслуговує міська ратуша, вхід якої прикрашають арки з декоративними елементами архітектури епохи ренесансу, музей східного релігійного мистецтва, де зібрано сакральні предмети XVII−XVIII ст.

Цінним в історико-культурному плані є й місто Ньїредьгаза, в якому знаходиться музей східного релігійного мистецтва, де представлено ​​безліч греко-католицьких ікон та сакральних предметів XVII−XVIII ст. Місто відоме також проведенням великої кількості музичних фестивалів.

Варто згадати також одне з найбільших міст Карпатського регіону Угорщини − Сольнок, розташоване на обох берегах р. Тиса. Тут можна побачити наступні визначні пам’ятки: Музей угорської авіації, музей Яноша Дамьяніча, Католицьку та Кальвіністську церкви.

Не можна оминути увагою м. Дебрецен – економічний і культурний центр Східної Угорщини. Символом Дебрецена став реформатський собор у стилі класицизму, з пуританським внутрішнім оздобленням та лавками на 3000 місць (найбільша в країні реформатська церква). Як реліквію зберігають тут крісло Лайоша Кошута (1802−1894 рр.), який 14 квітня 1849 р. проголосив повалення з престолу династії Габсбургів. У приміщенні церкви розміщується виставка, головними експонатами якої стали старовинні шедеври угорського ювелірного мистецтва, вишивки, розписані меблі та велика бібліотека, де зберігаються рідкісні книги.

 








Дата добавления: 2015-05-08; просмотров: 1023;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.