Розташування та природно-кліматичні умови. Загальна площа польської частини Карпатського регіону займає поверхню 18 688 км2, що становить 7 %території всієї країни і близько 10 % території всієї

Загальна площа польської частини Карпатського регіону займає поверхню 18 688 км2, що становить 7 %території всієї країни і близько 10 % території всієї гірської системи Карпат.Це найбільш масивна та піднесена частина Карпатської гірської системи, яка включає оригінальні у геолого-геоморфологічному та біогеографічному відношеннях Татранські, Баб’є-Гурські, Піенінські та Бещадські гори. Найвища точкаПольщі знаходиться у Татрах – г. Риси (2499 м).

Клімат регіонумає перехідний характер між антлантичним і континентальним, до того ж східна частина Карпат знаходиться під більшим впливом континентального кліматичного поясу.

Майже вся територія Польських Карпат лежить в басейні р. Вісли і тільки невелика її частина (околиці Дольних Устрік) в басейні р. Дністра. Важливими ріками гірського регіону Польщі є також Дунаєць, Бяла, Ропа, Віслока, Віслок і Сан.

Варто згадати Солінське озеро − найбільше у Польщі штучне регулювально-енергетичне водосховище з рекордним об’ємом (474 млн м³), площею (21 км²) і береговою лінією (156 км). Це озеро побудовано для захисту долини Сану від повені.

До найбільших і добре знаних озер, що знаходяться у польській частині Татр, відноситься і Морське Око, розташоване на висоті 1395 м.н.р.м. Площа плеса становить 34,5 га, глибина сягає до 51 м, довжина – 862 м, ширина – 566 м.

Говорячи про екосистеми Польських Карпатах, потрібно відзначити, що в даному регіоні функціонуютьтакі національні парки, як Баб’є-Гурський, Татранський, Горчанський і Піенінський, що розташовані в Західних Карпатах, а також Бещадський у Східних.

Згідно з адміністративним поділом, польська частина Карпат належить до Підкарпатського воєводства, до якого входять міста на правах повіту (міські повіти): Ряшів, Кросно, Перемишль, Тарнобжег.

Польські Карпати населяє близько 2350 тис. чол., біля 40 % населення проживає у містах. Середня густота населення складає від 26 чол. на км2 у горах до 2,8 тис. чол. на км2 у містах.

 








Дата добавления: 2015-05-08; просмотров: 908;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.