Погіршення якості продукції рослинництва під впливом бюгенних та токсичних елементів.

Погіршення якості сільськогосподарської продукції в результаті неращіонального застосування добрив - серйозна проблема сьогодення.

Найбльшу небезпеку викликае майже повсюдне зростання кількості нітратного азоту в продукції рослинництва, що передусім зумовлено кільюстю застосованих азотних добрив, а також способами їх використання. Особливо часто підвищений вміст нітратів зустрічається в овочах та баштанних культурах, хоча нітрати містяться також у зернах та зеленій масі. Найбільша кількість нітратів звичайно накопичуеться в листках та черешках у порівнянні з плодами, тому з вегетативною масою деяких овочевих культур (салат) до организму людини може потрапити більше нітратів, аніж, наприклад, з томатів або огірків.

Безпосередньо нітрати малотоксичні, але піссля потрапляння в шлунок лю­дини або тварини вони відновлюються до високотоксичних нітритів. Нітрити є попередниками нітрозамінів, які мають сильній канцерогенні властивості. У зв'язку з цим більшістъ країн запровадила обмеження - межу допус­тимої концентращії (МДК) нітратів у питній воді та продуктах рослинництва.

На здоров'я тварин негативно впливає також підвищений вміст калію у фуражній продукції. Надлишок калію перешкоджає засвоєню рослинами магнію, що призводить до захворювання худоби.

Велику небезпеку становить і нагромадження в рослинницької продукції фтору та важких металів.








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.