Загальні методи вивчення вірусів

Про присутність вірусів як при спонтанних захворюваннях, так і при експе-риментальному зараженні хазяїна судять по появі тих або інших патологічних симптомів. Кожен раз, коли виникає підозра про присутність вірусу в об'єкті, що вивчається, необхідно підбирати певний комплекс умов - відповідний організм і відповідний спосіб зараження, при якому вірус викликає в зараженому організмі певні зміни.

Як відомо, для доказу того що захворювання викликається певним мікроорганізмом, необхідно виконати так звані постулати Коха:

1. Показати, що цей мікроорганізм регулярно виявляється в хворому організмі.

2. Отримати культуру цього мікроорганізму на штучному живильному середовищі.

3. Відтворити це захворювання зараженням експериментальної тварини виділеною культурою.

4. Повторно виділити цей мікроорганізм, але вже з організму експериментально зараженого хазяїна.

 

Ті ж постулати, з деякими змінами, справедливі і у разі діагностики вірусних захворювань. У цьому випадку згідно Ріверсу, постулати формулюються таким чином:

1. Виділити вірус з організму хворого.

2. Культивувати вірус в організмі або в клітинах експериментальної тварини.

3. Довести фільтрованість інфекційного агента (щоб виключити патогенні агенти більшого розміру, наприклад, бактерії).

4. Відтворити подібне захворювання у представника даного або близького виду.

5. Повторно виділити той самий вірус.

Матеріал, в якому підозрюється наявність вірусу (шматочок тканини, біологічна рідина або лизат бактерій) при необхідності подрібнюють або гомогенізують.

Великі фрагменти клітин, мікроорганізми, які, можливо, забруднюють матеріал, видаляють за допомогою фільтрування і центрифугування.

Очищену суспензію вводять відповідному хазяїну, або додають в суспензію клітин, або наносять на моношар відповідних клітин.

В результаті у шарі чутливих клітин можуть з'явитися локальні ураження, так звані "бляшки", характерні для цього вірусу. Бляшки утворюються в результаті зараження розташованих в цій області клітин, розмноження в них вірусу і їх повного або часткового лізису. Якщо при розмноженні вірусу бляшки не утворюються, присутність вірусу може бути виявлена за допомогою інших тестів.

При введенні досліджуваного матеріалу не в клітинну культуру, а в організм хазяїна виявляють загальні симптоми, що свідчать про розвиток інфекції.

 








Дата добавления: 2015-05-03; просмотров: 843;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.