Тимчасові характеристики сну в людини

Через значні видові і вікові розходження опис картини сну необхідно обмежити вузьким віковим діапазоном для кожного біологічного виду. Ми розглянемо характеристики сну в молодих і дорослих людей.

Профіль сну звичайно визначають за допомогою анкет чи самоспостережень протягом деякого часу (щоденник сну). Такі щоденники, зібрані в 102 студентів у віці 18– 22 років і ретельно проаналізовані у відношенні тимчасових параметрів, дали вихідний матеріал для опису профілів сну.

Щоденники сну виявили несподівану складність при описі сумарної тривалості сну. За 2 тижневий період середній час нічного сну у вивченій популяції складав 7,5 год. (стандартне відхилення 0=0,85 год.). Сумарна тривалість сну в будні складала 7,4 год. (0=0,92), а у вихідні дні – 7,9 год. (0=1,07). Сумарна тривалість за добу виявилася рівною 7,9 год. (0=0,82); ця величина включає епізоди додаткового сну (дрімоти). Незважаючи на розходження в методах одержання даних (анкети і щоденники) різними авторами, оцінка середньої тривалості сну в молодих людей дала подібні результати: вона складає 7,5 год. зі стандартним відхиленням близько 1 год. і з деякими розходженнями в будень і вихідні дні.

Стандартні відхилення відбивають істотні міжіндивідуальні розходження. Спостерігаються також істотні внутрііндивідуальні варіації: середня величина стандартних відхилень для тривалості сну в окремого випробуваного протягом 2 тижнів складала 1,53 год., кореляція тривалості сну між сусідніми тижнями була 0,68, у 20% випробуваних варіації тривалості сну за тижневий період перевищували 1 год.

Епізоди денного сну (дрімоти) є істотними компонентами профілю сну в студентів. У середньому за тиждень відзначається 1,6 такого епізоду (0=l,3) загальною тривалістю 2,6 год. (0=2,8 год.). Тільки в 16% випробуваних протягом 2 тижнів зовсім не було денного сну, а в 42% за той же час було по 5 і більш епізодів. Шляхом опитування студентів встановили, що 7% засипали вдень «майже завжди» і 28% – «досить часто». Очевидно, ці відхилення від однофазного нічного сну залежать від зовнішніх обставин. Тьюн повідомив про дослідження на групі людей у віці від 20 до 29 років (очевидно, не студентів) протягом 8 тижнів. У першому виявилося, що 60% зовсім не сплять удень, а в другому –за 8 тижнів у середньому: був відзначений лише 1 епізод денного сну.

Повертаючись до студентської популяції, слід зазначити що всі випробувані спали в основному вночі. Однак спостерігалася велика між і внутрііндивідуальна мінливість часу відходу до сну. Середнім часом засипання в будень була північ, але стандартне відхилення складало 0,99 год., тоді як у вихідні дні сон починався о 1 год. 30 хв. зі стандартним відхиленням 1,27 год. Внутрішньоіндивідуальне середнє стандартне відхилення часу відходу до сну за 2 тижневий період складало 1,58 год. Лише 30% студентів щовечора засипали в ту саму годину в межах півгодини. Додатковою тимчасовою характеристикою є розподіл окремих стадій протягом усього періоду сну.

Далі ми докладно зупинимося на ультрадіанній циклічності під час сну.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.