Вплив складу їжі і харчового раціону на стан нейрогуморальної системи регуляції організму людини

 

Склад їжі і харчового раціону по-різному впливає на стан нейрогуморальної системи регуляції організму людини і утворення медіаторів.

Недолік білка гнітить функції ЦНС, погіршує утворення умовних рефлексів, приводить до погіршення пам'яті, уповільненню процесів збудження і гальмування в корі головного мозку, а надлишок білка навпаки – підвищує збудливість ЦНС. Крім того, багато амінокислот служать вихідним матеріалом для утворення ряду медіаторів.

Вуглеводи є основним джерелом енергії для роботи мозку і доставляються до нього кров'ю у виді глюкози. Недолік глюкози в крові підвищує гальмування кори головного мозку, у цьому випадку підкіркові центри виходять з під контролю кори головного мозку, що приводить до посилення емоційних реакцій людини. Легкозасвоювані вуглеводи тонізують кору головного мозку і знижують утому.

У тканинах головного і спинного мозку утримується багато різноманітних ліпідів і ліпоидів (фосфатидів, стеринів). Особливе місце належить лецітіну і кефаліну, які входять до складу клітинних мембран нервових кліток і оболонок нервових волокон

Вітаміни (особливо групи В) грають важливе значення для нормального функціонування нервової системи. Тіамін (вітамін В1) бере участь у синтезі ацетилхоліну (з холіну і оцтової кислоти). Недолік тіаміну приводить до порушення умовно-рефлекторної функції мозку, ослабленню процесів збудження і посиленню процесів гальмування. Усе це приводить до зниження працездатності людини. Для утворення медіатора симпатичного відділу нервової системи норадреноліну необхідний пірідоксін (вітамін В6). Пірідоксін також необхідний і для утворення іншим медіаторів (серотоніну, гамааміномасляної кислоти). Рибофлавін (вітамін В2) поліпшує діяльність зорового аналізатора, забезпечує колірний зір. Недолік вітаміну РР (нікотинова кислота, ниацін) приводить до глибоких змін у нервовій системі внаслідок ушкодження нейронів. Вітамін С (аскорбінова кислота) як і вітамін В6 бере участь в утворенні медіатора симпатичного відділу нервової системи норадреноліну. Крім цього вітамін С захищає адреналін (“аварійний“ гормон) від окислювання і відновлює його оборотноокислені похідні.

Мінеральні речовинитакож впливають на функції нейронів. Іони Nа і К, а також Са беруть участь у передачі інформації до виконавчих органів. Крім того, ці іони, а також Мg і Р є каталізаторами обмінних процесів у нервових клітках і беруть участь в утворенні медіаторів. Іони Сu у значних кількостях утримуються в корі головного мозку і впливають на процеси збудження і гальмування, що відбуваються в ньому. Іони Мn підвищують збудливість нервової системи.

 

Контрольні питання:

 

1) Приведіть коротку характеристику структурних елементів людського організму?

2) Що таке нейрогуморальна система регуляції функцій організму?

3) Як побудований нейрон і значення його окремих частин?

4) Що є основною формою нервової діяльності?

5) Що таке рефлекторна дуга і які компоненти її утворять?

6) Як і за якими показниками класифікуються рефлекси?

7) Яку будову має спинний мозок і які функції він виконує?

8) Які основні відділи розрізняють у головному мозку?

9) Які функції виконує довгастий мозок?

10) Які функції виконують таламус і гіпоталамус?

11) Яку будівлю мають великі півкулі мозку і які основні функції вони виконують?

12) Які відділи виділяють у вегетативній нервовій системі?

13) Чим представлені центри вегетативної нервової системи і які основні функції вони виконують?

14) Які речовини беруть участь у гуморальній регуляції функцій організму людини і яке значення в цьому процесі мають гормони?

15) Які гормони виробляються щитовидною залозою?

16) Які гормони секретирує підшлункова залоза?

17) Який вплив робить склад їжі і харчового раціону на стан нейрогуморальної регуляції організму людини?

 








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 916;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.