Повторність і повторення в досліді

Щоб досліди були методично достовірними і точними, їх повторюють у просторі й часі. Як уже зазначалося, повторність у просторі — це кількість ділянок у досліді з однаковими варіантами. Повторність у часі — це кількість коротко­термінових дослідів у штучних умовах (у лабораторіях, теплицях, фітотронах) протягом одного року або кількох років, коли проводяться досліди в польових умовах. Зі збіль­шенням повторювань у просторі точність досліду підвищується (табл. 3.1).

Кількість повторювань обумовлена не лише варіюванням родю­чості ґрунту площі, що виділена для досліду. Тут впливають також відношення довжини й ширини ділянки. Так, довгі ділянки забезпечують вищу точність досліду, тому кількість повторювань у такому досліді може бути меншою, ніж у досліді з коротшими ді­лянками.

За даними М.Ф. Деревицького (1962), однакову точність досліду гарантують досліди з такими співвідношеннями довжини й ширини ділянок:

• видовжені у два рази за шість повторювань;

• видовжені у три рази за чотири повторюванні;

• видовжені у п’ять разів за три повторюванні.

Таблиця 3.1

Залежність відносної похибки досліду (sx%)

від числа повторювань і варіювання родючості ґрунту (V)

Коефіцієнт варіювання, V Кількість повторювань, n
6,44 4,45 3,35 2,54 22,2 2,03
7,82 5,67 4,00 3,22 2,82 2,66
8,55 6,30 4,60 3,83 3,44 2,95
15,08 11,01 7,38 6,69 5,39 5,14
26,45 28,89 14,76 11,93 10,29 9,05

Для квадратних ділянок точність досліду гарантується при восьми повторюваннях. От­же, кількість повторювань у дослідах залежить від форми ділянок. Так, за рахунок видовження їх повторювання мож­на зменшити до трьох-чотирьох.Кількість повторювань і розмір ділянок впливають на точність досліду таким чином (рис. 3.1).

При збільшенні кількості повторювань та варіантів на великих ділянках зростає похибка досліду за рахунок збільшення площі під дослідом, що пояснюється збільшенням варіювання родючості ґрунту. Це є однією з причин, що вимагає оптимізації повторювань відповідно до умов досліду.

У дослідах, розміщених за методом латинського квадрата, повторність повинна дорівнювати кількості варіантів, а за методом латинського прямокутника - кількість повторювань має бути кратною кількості варіантів. Так, у досліді з 12 варіантами може бути три, чотири або шість повторювань, а з 15 три або п’ять.

Майже неможливо встановити шаблон при виборі кількості повторювань. У дослідах із сортовипробування зернових колосових, круп'яних, зернобобових, кукурудзи, олійних культур, конопель, тютюну, картоплі, лучних трав рекомендується мати ділянки площею 50 м3 і 4-6 повторювань. Оскільки ці культури мають різну площу живлення, неоднакову кількість рослин на одиниці площі, то вони мають і різну точність серед­ніх арифметичних. В окремих ґрунтово-кліматичних зонах, що характеризуються більш вирівняною родючістю ґрунту (Степ та Лісостеп), можна мати менше повторювань, ніж на Поліссі, де спостерігається більша строкатість за типом і механічним складом ґрунтів. У таких умовах повторюваність треба дещо збільшувати, а площу облікових ділянок — зменшувати.

Для визначення оптимальної кількості повторювань М.Ф. Деревицький пропонував користуватися відношенням дисперсії (s2) до квадрата похибки ( ): якщоs2 : = п, то кількість повторювань є достатньою; якщо s2 : < п, то вона вважається недостатньою.

Оптимальну кількість повторювань ви­значають на підставі рекогносциру­вальної сівби культури на зелену масу суцільним способом. Перед збиранням площу ділять на ділянки за розмірами і формами, що й у майбутньому досліді. За рівнем урожайності зеленої маси в межах кожного повторювання визначають коефіцієнт варіювання родючос­ті ґрунту і за найбільшим його значенням розраховують майбутню повторюваність за формулою:

де п — оптимальна повторність; V — найбільший коефі­цієнт варіації врожайності зеленої маси; відносна похиб­ка досліду, вище якої проведення досліду є небажаним.

Повторність у часі — це кількість короткотермінових ла­бораторних дослідів протягом року або кількість років досліджень у полі, виконаних за однаковою програмою і методикою. Оскільки у лабораторних дослідах варіювання умов незначне, повторюваність у часі може бути мінімальною — два–три. Повторюваність у часі для польових дослідів (кількість років досліджень) визначається кількістю років з різними погодними умовами за період від початку до закінчення досліджень — три–п’ять, а іноді й більше років.

 








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 2679;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.