Завдання і функції Фонду України соціального захисту інвалідів

2. Головними завданнями Фонду України соціального захисту інвалідів є:

фінансування загальнодержавних програм та інших заходів щодо соціального захисту, соціально-трудової та медичної реабілітації інвалідів і залучення їх до суспільно корисної діяльності;

контроль за додержанням підприємствами (об'єднаннями), установа­ми й організаціями встановлених нормативів робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів;

участь у визначенні нормативів робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів.

(Пункт 2 доповнено абзацом шостим згідно з постановою КМ № 441 від 21.06.1995 р.)

3. З метою забезпечення виконання вказаних завдань Фонд України соціального захисту інвалідів:

визначає з участю громадських організацій інвалідів та органів соціального захисту населення порядок використання коштів Фонду, скла­дає розрахунки потреби в коштах на протезування інвалідів, надання їм матеріальної, соціально-побутової та медичної допомоги, виконання робіт і програм по соціальній захищеності інвалідів, утримання органів управління Фонду тощо;

(Абзац другий пункту 3 із змінами, внесеними згідно з постановою КМ № 705 від 04.09.1993 р.)

бере участь у розробці державних довгострокових і короткострокових програм по соціальній захищеності інвалідів;

(Абзац третій пункту 3 із змінами, внесеними згідно з постановою КМ № 1538 від 28.09.1998 р.)

здійснює контроль за правильним витрачанням коштів Фонду, а та­кож за своєчасним і повним надходженням до бюджету Фонду коштів від підприємств (об'єднань), установ і організацій, які не забезпечують уста­новлених нормативів робочих місць, призначених для працевлаштуван­ня інвалідів;

готує пропозиції по дальшому вдосконаленню соціальної захищено­сті інвалідів;

(Абзац п'ятий пункту 3 із змінами, внесеними згідно з постановою КМ № 1538 від 28.09.1998 р.)

сприяє створенню в установленому порядку підприємств і організацій для забезпечення інвалідів робочими місцями, здобуття ними освіти та їх перекваліфікації;

(Абзац шостий пункту 3 в редакції постанови КМ № 441 від 21.06.1995 р.)

установлює за рахунок своїх коштів підвищені стипендії інвалідам які навчаються у вищих навчальних закладах;

(Абзац дев'ятий пункту 3 із змінами, внесеними згідно з постановою КМ № 705 від 04.09.1993 р.)

Порядок видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 16 poків

(наказ МОЗ №482 від 04.12.2001 р.)

 

1. Показаннями для встановлення інвалідності у дітей є патологічні стани, які виникають при вроджених, спадкових, здобутих захворюваннях та після травм.

2. Перелік медичних показань, що дають право про одержання державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів віком до 16 років затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України № 454/471/516 ( zl073-01), від 08.11.2001 р. зареєстрованого у Міністерстві юстиції України за № 1073/6264 26.12.2001 р.

3. Установлення у дитини медичних показань для визнання її інвалідом віком до 16 років здійснюється лікарсько-консультативними комісіями (ЛКК) дитячих обласних, багатопрофільних міських лікарень. Української дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», Українського центру медичної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи, клінік науково-дослідних установ Міністерства охорони здоров'я України та Академії медичних наукУкраїни після стаціонарного або амбулаторного обстеження.

4. При обстеженні в указаних закладах наявність у дитини медичних показань для визнання її інвалідом віком до 16 років обґрунтовується лікуючим лікарем у первинній медичній документації: медичній карті стаціонарного хворого (ф. 003/о) або історії розвитку дитини (ф. 112/о) за підписами лікуючого лікаря, завідувача відділення (поліклініки) та заступника головного лікаря з медичної частини із зазначеним згідно з Міжнародною класифікацією хвороб (МКХ-ІО) діагнозом та кодом.

5. Аналогічний запис заноситься до виписки з медичної карти стаціонарного хворого (ф. 027/0) або консультативного висновку спеціаліста (ф. 028/0) за підписами лікуючого лікаря, завідувача відділення (поліклініки), заступника головного лікаря з медичної частини, засвідченими печаткою лікувально-профілактичного закладу.

6. Виписка з медичної карти стаціонарного хворого (ф. 027/о) або консультативний висновок спеціаліста (ф. 028/0) видаються на руки батькам дитини, усиновителям, опікуну або піклувальнику.

7. Визнання дитини віком до 16 років інвалідом та оформлення медичного висновку про дитину-інваліда віком до 16 років (ф. 080/о «Медичний висновок про дитину-інваліда до 16 років» додається) здійснюється лікарсько-консультативною комісією дитячого лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання дитини, після особистого огляду її та за наявності виписки з медичної карти стаціонарного хворого (ф.027/о) або консультативного висновку спеціаліста (ф.028/о), виданих після стаціонарного абоамбулаторного обстеження дитини в дитячій обласній, багатопрофільній міській лікарнях. Українській дитячій спеціалізованій лікарні "ОХМАТДИТ", Українському центрі медичної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи або клініках науково-дослідних установ Міністерства охорони здоров'я, Академії медичних наук України та оформлених у зазначеному порядку.

8. Письмове обґрунтування визнання дитини інвалідом віком до 16 років фіксується в історії розвитку дитини (ф. 112/о) за підписами голови та членів лікарсько-консультативної комісії. Діагноз, згідно з яким дитину визнано інвалідом, виноситься на листок для запису остаточних (уточнених) діагнозів історії розвитку дитини (ф. 112/о).

9. Дані про оформлення та видачу медичного висновку про дитину-інваліда віком до 16 років закосяться до журналу запису висновків лікарсько-консультативної комісії (ф. 035/о). Особа, відповідальна за ведення журналу записів висновків лікарсько-консультативної комісії, призначається наказом по дитячому лікувально-профілактичному закладу.

10. Якщо за станом здоров'я дитина віком до 16 років не може з’явитися на огляд до лікарсько-консультативної комісії, то цей огляд здійснюється вдома або в стаціонарі, де перебуває на лікуваннi дитина.

11. Медичний висновок про дитину-інваліда віком до 16 років оформляється за підписами головного лікаря дитячого лікувально-профілактичного закладу, його заступника з медичної частини та лікуючого лікаря, завіряється круглою печаткою і в 3-денний строк направляється в орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника дитини-інваліда віком до 16 років.

12. Термін дії медичного висновку встановлюється згідно зі строками, передбаченими наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України № 454/471/516 (1073-01) від 08.11.2001 р., та зазначається в медичному висновку про дитину-інваліда віком до 16 років.

13. Переогляд дитини-інваліда повинен бути здійснений лікарсько-консультативною комісією дитячого лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання не пізніше 1 (одного) місяця до закінчення дії медичного висновку про дитину-інваліда до 16 років. Дата переогляду зазначається у медичному висновку про дитину-інваліда до 16 років.

14. Не пізніше 1 (одного) місяця до виповнення 16 років діти-інваліди направляються на переогляд до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

15. При необхідності тривалого (понад 3 місяці) стаціонарного лікування дитини в лікувально-профілактичних закладах поза межами району постійного проживання та несприятливому прогнозі щодо відновлення або поліпшення порушених функцій органів і систем організму медичний висновок про дитину-інваліда віком до 16 років оформляється лікарсько-консультативною комісією дитячого лікувально-профілактичного закладу за місцем постійного проживання (спостереження) дитини за наявності оформленої у вказаному порядку виписки з медичної карти стаціонарного хворого (ф. 003/о), засвідченої підписом головного лікаря та круглою печаткою дитячої обласної, багатопрофільної міської лікарень, Української дитячої спеціалізованої лікарні "ОХМАТДИТ", Українського центру медичної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи, клініки науково-дослідної установи Міністерства охорони здоров’я, Академії медичних наук України, де перебуває на стаціонарному лікуванні дитина.

16. Відповідальність за стан всієї роботи щодо видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 16 років покладається на керівника дитячого лікувально-профілактичного закладу. Бланки медичних висновків про дітей-інвалідів віком до 16 років зберігаються у відповідальної особи як документи суворої звітності.

17. Особа, відповідальна за облік, отримання, зберігання та витрачання бланків медичних висновків про дітей-інвалідів віком до 16 років та їх корінців, призначається наказом по дитячому, лікувально-профілактичному закладу.

18. Батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники дитини-інваліда віком до 16 років у разі відмови у видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 16 років можуть оскаржити факт відмови в органах охорони здоров'я протягом 1 місяця або в судовому порядку.

19. За порушення порядку видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 16 років винні особи притягуються до відповідальності в установленому порядку.

 

Начальник управління організації

медичної допомоги дітям і матерям Р. О. Моісеєнко

 

Начальник Центру

медичної статистики ПОЗ України М. В. Голубчиков








Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 1241;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.