Історія

Поняття та історія розвитку інформаційних систем

Сьогодні мережі – це звичний атрибут будь-якого підприємства. Мережеві технології досконало відпрацьовані і більшість проблем виникає переважно не в технічному плані, а швидше в організаційних питаннях. Мережа буде добре працювати, якщо вона добре спланована і адекватна тим задачам, які підрозділ вирішує. Це азбука, яка дуже рідко відповідає дійсності, особливо на державних підприємствах, де проблема висококваліфікованих кадрів в області інформаційних технологій особливо актуальна. Все, про що піде розмова далі – досить прості і очевидні речі, але, як показує практика, причини проблем при проектуванні і експлуатації мереж досить часто шукаються будь-де, але не там де вони є J.

Інформаційна система (ІС)- система, що призначена для збору, передачі, обробки, зберігання й видачі інформації споживачам і складається з наступних основних компонентів:

· програмне забезпечення,

· інформаційне забезпечення,

· технічні засоби,

· обслуговуючий персонал.

 

Історія

Інформаційні системи здавна знаходять (в тому чи іншому вигляді) досить широке застосування в життєдіяльності людства. Це пов'язано з тим, що для існування цивілізації необхідний обмін інформацією — передача знань, як між окремими членами і колективами суспільства, так і між різними поколіннями.

 

Найдавнішими і найпоширенішими ІС слід вважати бібліотеки. І, дійсно, здавна в бібліотеках збирають книжки (або їх аналоги), зберігають їх, дотримуючись певних правил, створюють каталоги різного призначення для полегшення доступу до книжкового фонду. Видаються спеціальні журнали та довідники, що інформують про нові надходження, ведеться облік видачі.

 

Найстаріші (у моральному і у фізичному розумінні) ІС повністю базувалися на ручній праці. Пізніше їм на зміну прийшли різні механічні пристрої для обробки даних (наприклад, для сортування, копіювання, асоціативного пошуку, тощо). Наступним кроком стало впровадження автоматизованих інформаційних систем (АІС), тобто систем, де для забезпечення інформаційних потреб користувачів використовується ЕОМ зі своїми носіями інформації. В наш час — епоху інформаційного буму — розробляється і впроваджується велика кількість самих різноманітних АІСів з дуже широким спектром використання.

 








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 769;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.