Доцільність використання комп’ютерів на уроках

Поява комп’ютерів викликала небувалу зацікавленість до їхнього застосування в сфері навчання. Зараз важко назвати галузь чи виробництво, наука, культура, техніка, сільське господарство, побут, розваги, де б застосування комп’ютерів не приносило суттєвих результатів. По-друге, спостерігається стрімке зростання застосування комп’ютерів в усіх регіонах планети. Всі розвинені країни широко розробляють комп’ютерні технології навчання. Це викликано тим, що комп’ютер став засобом підвищення продуктивності праці у всіх сферах діяльності людини. Зріс обсяг необхідних знань, і за допомогою традиційних засобів і методик викладання вже неможливо підготувати необхідну кількість високопрофесійних спеціалістів.

Вміле використання обчислювальної техніки набуло в наші дні загальнодержавного значення, і одне з найважливіших завдань школи - озброювати учнів знаннями і навичками використання сучасної обчислювальної техніки. З комп’ютеризацією навчання в усьому світі пов’язані намагання підвищити ефективність навчального процесу, зменшити розрив між вимогами, які суспільство пред’являє підростаючому поколінню, і тим, що дійсно дає школа.

Функції комп’ютера в системі освіти дуже різноманітні. Основні функції комп’ютера в навчальному процесі - він виступає як об’єкт вивчення і засіб навчання. Кожній із цих функцій відповідає свій напрямок комп’ютеризації навчання. Перша, засвоєння знань умінь і навичок, що дозволяють успішно використовувати комп’ютер при вирішенні різноманітних завдань. Друге, комп’ютер потужний засіб навчання, що здатний значно підвищити його ефективність. Ці два напрямки і складають основу комп’ютеризації навчання. Вчитель не може не використовувати такий необхідний засіб удосконалення навчального процесу.

Ми проаналізували можливості використання комп’ютерного навчання на уроках.

1. Інтерактивні заняття. Цей вид роботи застосовується здебільшого для вивчення нового матеріалу. Ефективність цього виду роботи значно залежить від складеної навчальної програми. Низькоякісні програми, як правило, надають можливість лише поступово перегортати сторінки, відводить учневі лише пасивну роль у навчанні й нічим не відрізняються від звичайного підручника. Високоякісні програми, навпаки, активно втягують учня у взаємодію з ПК у режимі «запитання - відповідь», що відбувається протягом усієї презентації нового матеріалу. Кожне запитання, яке ПК виводить перед учнем на дисплей, контролює розуміння матеріалу, а відповідь учня знову ж таки викликає адекватну реакцію комп’ютера. В міру того як учень навчається на занятті, комп’ютер аналізує його відповіді, і на основі цих даних визначає подальші відповідні індивідуальні види діяльності, наприклад: допоміжна інформація в разі виникнення труднощів у розумінні матеріалу, детальніший розгляд теми, що викликала зацікавленість, або можливість повторити чи пропустити певний розділ цього заняття. Так проявляється один із найважливіших критеріїв навчальної програми: інтерактивність, що й повинно якісно відрізняти її від книжки. Водночас досвід переконує в тому, що найбільший ефект досягається тоді, коли комп’ютерний курс підтримується відповідним підручником.

2. Наступний вид застосування комп’ютера на уроках - це різноманітні комп’ютерні вправи. Цей вид діяльності спрямований на практичне застосування та засвоєння відповідних умінь і навичок на основі попередньо вивченого теоретичного матеріалу. Дуже корисним є те, що вчитель або учень (залежно від навчальної ситуації) можуть вільно розширювати комплекс вправ, доповнювати його. Практично це означає, що під час вивчення, наприклад, теми „Будова планети”, а саме будова землі, учні спочатку вивчають внутрішню будову за допомогою комп’ютера, маючи можливість побачити її ніби "зсередини", а потім можуть відповісти на питання про структуру земної кулі.

3. Використання мультимедійних технологійу навчанні дає змогу здійснити справжній технологічний прорив в організації і практичній реалізації навчального процесу. З’явившись спочатку як техногенне об’єднання різноманітних способів подання інформації (аудіо-, відео- та ін.), що й породило сучасну назву, поняття «мультимедіа» поступово наповнилося новим змістом саме завдяки змістовній частині додатків, а не технічних засобів, які їх реалізують. На сьогоднішній день мультимедійні програми широко використовуються в різноманітних галузях завдяки різноплановій спрямованості: довідники, енциклопедії, репетитори з різних предметів, навчальні, демонстраційні програми тощо. Вже існують десятки тисяч компакт-дисків з мультимедійними навчальними програмами із різних предметів - загальноосвітніх, загально технічних і спеціальних.

За належного програмного й технічного забезпечення використання мультимедійних програм на уроках приведе до поліпшення знань учнів, розширить їх світогляд, надасть можливість спостерігати явища та процеси, які на звичайному уроці продемонструвати неможливо.

Значно можуть полегшити роботу вчителя і, що досить суттєво, виявити реальний рівень знань учнів тестові програми.

Вони корисні ще й тому, що кожний учень може самостійно перевірити свої знання та звернути увагу на недостатньо засвоєний матеріал.

Участь школярів у активній навчальній діяльності створює можливість ознайомити їх із сучасною (у тому числі й комп’ютерною) технікою та шляхами її використання в навчальному процесі. Хоча в навчальній діяльності учнів ПК поки що практично не використовуються, оскільки відсутня належна навчально-матеріальна база в початкових школах і немає спеціальних методичних розробок, все ж таки ця проблема, особливо її теоретико-методична розробка в навчанні, є особливо актуальною. Використання ПК у навчанні пов’язане з вирішенням дидактичних завдань, спрямованих на підвищення рівня навчання на уроках.

Отже, на заняттях в початковій школі доцільно використовувати комп’ютер. Природно, що режим роботи ПК визначає й тип програми: навчальна, тренувальна та контролююча.

Їх коротка характеристика така:

У режимі навчанняПК повинна вести учнів від незнання до знань. Навчальні програми можуть бути записані на компакт-дисках, дискетах і презентувати учням нові знання, скажімо, про використання комп’ютерів на виробництві, у сільському господарстві, зв’язку, медицині, космосі тощо.

У режимі тренажераза допомогою комп’ютера відпрацьовується один елемент, наприклад, уміння розрізняти за певними ознаками серед багатьох зображень одне конкретне.

Під час розробки програми треба обов’язково передбачити реакцію комп’ютера на помилку та пояснення до неї. Пояснення може бути обов’язковим або викликатися на дисплей за бажанням учня. У програмі має бути чітко вказаний шлях слідування після того, як пояснення вивчене: повернутися до першого завдання та виконати його знову або рухатися далі.

У режимі контролю ПК підраховує помилки, допущені учнями, і оцінює правильність відповідей. Тут слід чітко визначити шлях від одного завдання до іншого або допустити можливість повернення до попереднього завдання, проте не повідомляти додаткову інформацію.

 








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1140;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.