Основні прийоми аналізу рядів динаміки.

Будь-який динамічний ряд у межах деякого періоду з більш або менш стабільними умовами розвитку виявляє певну закономірність зміни рівнів ряду. Ця зміна називається загальною тенденцією динамічного ряду.

Одним рядам притаманна тенденція до зростання, іншим – до зниження рівнів. Ця тенденція, в свою чергу, відбувається по різному: рівномірно, прискорено, уповільнено.

Не рідко рівні динамічного ряду через своє коливання не можуть чітко вказати напрямок тенденції розвитку. Щоб виявити і охарактеризувати в якому напрямку відбувається загальна тенденція ряду динаміки в статистиці використовують методи:

- згладжування динамічних рядів;

- вирівнювання динамічних рядів.

Згладжування динамічних рядів полягає в укрупненні інтервалів часу та заміні початкового динамічного ряду іншим рядом, рівні якого є середні по інтервалах. У одержаних середніх взаємозрівноважуються коливання рівнів початкового ряду, у наслідок чого тенденція розвитку виявляється чіткіше.

Залежно від схеми формування інтервалів розглядають такі методи згладжування динамічних рядів:

- метод ступінчатої середньої;

- метод ковзної (плинної) середньої ( більш гнучкий і краще відображає особливості тенденції розвитку, тому є більш вживаним у статистиці).








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 1061;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.