Визначення системи і підсистеми. Складні системи

Під системою взагалі розуміється сукупність будь-яким способом виокремлених з іншого світу реальних або віртуальних об'єктів (елементів). Наприклад, залізничний транспорт або весь транспорт.

Для системи характерні наступні властивості:

а) задані зв'язки, що існують між елементами системи;

б) кожен елемент усередині системи вважається неподільним;

в) з навколишнім середовищем система взаємодіє як єдине ціле.

Часто також використовується інше визначення, коли систему розуміють як комплекс функціонально взаємопов’язаних елементів.

Під великою системою розуміється колектив людей з ієрархічною структурою організації і складними взаємозв'язками, що цілеспрямовано взаємодіє із системою технічних засобів в умовах прояву випадкових факторів. Головними відмінними рисами великої системи є: цілеспрямований характер з наявністю мети функціонування; наявність частин, які виділяються, – підсистем; імовірнісний характер її взаємодії з зовнішнім середовищем.

Підсистеми великої системи в свою чергу можуть бути великими системами, що також можна поділити на відповідні підсистеми і так далі.

Кожна підсистема будь-якого рівня має деякі певні, найбільш істотні риси, у силу яких вона є частиною системи більш високого рівня.

Сучасне виробництво характеризується поділом праці і розподілом функцій між підсистемами. Унаслідок цього при розв’язанні тих самих завдань різні підсистеми підприємств переслідують свої цілі. Приклад – залізниця, яка має декілька служб та інших спеціалізованих підрозділів.

Оптимізація функціонування однієї підсистеми може ускладнити функціонування інших, а в підсумку мають бути враховані інтереси всієї системи. Тобто традиційний метод вивчення цілого шляхом аналізу частин і наступного об'єднання їхніх властивостей непридатний стосовно більшості систем.

У цих умовах основним науковим принципом аналізу і синтезу великих систем стає системний підхід, що полягає у взаємопов’язаному розгляді всіх елементів (підсистем великої системи).

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 1178;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.