Опромінення малими дозами великих груп людей

 

Було проведене експериментальне вивчення хромосом­них аберацій в лімфоцитах периферичної крові, викликаних опроміненням великих груп людей. Опромінення здійсню­валось малими дозами - нижче 10 рад. Доведено наявність так званого плато ("насичення") в залежності "доза-ефект" при дозах (рис. 8.19). Криві 1 і 2 на рис. 8.19 одержані незалежно різними авторами.

Рис. 8.19. Залежність кількості хромосомних аберацій у лімфоцитах периферичної крові людей від дози опромінення.

Таким чином, доведено наявність залишкового ефекту радіаційної дії у вигляді цитогенетичних змін в опроміне­них клітинах організму людини навіть при дуже малих дозах (0.1 Р і менше). Це означає, що необхідно уважно відноситись до будь-якого додаткового опромінення людей. Рентгенологічні дослідження пов'язані з ризиком виникнен­ня додаткових випадків раку, тому передусім необхідно відмовитись від непотрібних обстежень, обирати такі умови й засоби обстежень, які спонукають до можливого мінімуму опромінення пацієнтів. Чим більше число обстежень припа­дає на осіб молодших ЗО років, тим більша небезпека гене­тичних пошкоджень.

 








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 534;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.