Оплата праці працівників органів державного управління

Кошти на оплату праці займають найбільшу питому вагу у складі видатків органів влади і управління. Працівники цих органів мають статус державних службовців. Оплата їхньої праці здійснюється на основі закону України "Про державну службу" від 16.12.1993р.

Заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Посадові оклади державних службовців установлюються залежно від складності та рівня відповідності виконуваних службових обов’язків. Постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006р. №268 "Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів" встановлені схеми посадових окладів вище вказаних працівників. Заступникам керівників, заступникам керівників структурних підрозділів, посади яких не передбачені цією постановою, посадові оклади встановлюються на 3-7% нижче посадового окладу відповідного керівника.

Усі посади в органах державної служби поділяються на сім категорій. Критерії поділу посад за категоріями: організаційно-правовий рівень органу; обсяг і характер компетенції на конкретній посаді; роль і місце посади в структурі державного органу.

До посадових окладів в органах державної служби встановлені надбавки за ранги державних службовців. Відповідно до семи категорій посад встановлено 15 рангів. Кожній категорії відповідає по 3 ранги: І категорія посад - 1,2,3; ІІ категорія посад - 3,4,5; ІІІ категорія посад - 5,6,7; ІV категорія посад - 7,8,9; V категорія посад - 9,10,11; VІ категорія посад - 11,12,13; VІІ категорія посад - 13,14,15.

Ранг державному службовцю присвоюється відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації та результатів роботи. Ранг присвоюється керівником державного органу, в межах якого працює державний службовець. Для присвоєння чергового рангу в межах категорії державний службовець повинен відпрацювати на займаній посаді 2 роки. За виконання особливо відповідальних завдань в межах категорії державному службовцю черговий ранг може бути присвоєний достроково.

Державний службовець може бути позбавлений рангу тим органом, який присвоїв йому цей ранг. У трудовій книжці обов¢язково робиться запис про присвоєння, зміну або позбавлення рангу.

На розмір оплати праці державних службовців впливає стаж їхньої роботи в державних органах. Щомісячні надбавки за вислугу років встановленні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.1993р. №1049 "Про надбавки за вислугу років для працівників органів державної виконавчої влади" в таких розмірах залежно від стажу державної служби:

- понад 3 роки - 10% посадового окладу + ранг;

- понад 5 років - 15% посадового окладу + ранг;

- понад 10 років - 20% посадового окладу + ранг;

- понад 15 років - 25% посадового окладу + ранг;

- понад 20 років - 30% посадового окладу + ранг;

- понад 25 років - 40% посадового окладу + ранг.

Постановою встановлено надбавку за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи:

- керівникам структурних підрозділів, їх заступникам, спеціалістам у розмірі до 50% посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг державного службовця та вислугу років;

- службовцям - у розмірі до 50% посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначена надбавка скасовується або розмір її зменшується.

Спеціалістам і службовцям встановлюється доплата:

– за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників (у разі відсутності внаслідок тимчасової не працездатності, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, у відпустці по вагітності і пологах, у частково оплачу вальній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) - до 50% посадового окладу за основною роботою;

– за виконання обов’язків тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу - у розмірі різниці між фактичним посадовим окладом тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу (без урахуванням надбавок і доплат) і посадовим окладом працівника, який виконує обов'язки тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу.

Щомісячно здійснюється преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи у розмірі 10% середньомісячної зарплати.

Працівникам надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань та допомога на оздоровлення у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати працівника.

Працівникам органів державної влади й управління виплачується:

а) надбавка за знання та використання в роботі іноземної мови:

– однієї європейської - 10%;

– однієї східної, угро-фінської або африканської - 15%;

– двох і більше мов - 25% посадового окладу;

б) доплата за науковий ступінь:

– доктор наук з відповідної спеціальності -10%;

– кандидат наук з відповідної спеціальності - 5% посадового окладу;

в) надбавка за почесне звання:

– "заслужений" - у розмірі 5% посадового окладу.

Доплата за науковий ступінь та надбавка за почесне звання виплачується працівникам, якщо їх діяльність збігається за профілем з науковим ступенем або почесним званням.

Державному службовцю надається відпустка на 30 календарних днів. Якщо державний службовець має стаж державної служби 10 років, то йому надається додаткова оплачувана відпустка на 5 календарних днів, а починаючи з 11 року роботи ця відпустка збільшується на 2 календарні дні за кожний наступний рік. Але тривалість додаткової оплачуваної відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.

Пенсія державному службовцю виплачується за рахунок держави. На одержання пенсії державного службовця мають право особи, які досягли: чоловіки 60 років (стаж 25 років), жінки 55 років (стаж 20 років), у тому числі стаж державної служби не менше 10 років і за умови виходу на пенсію з роботи державної служби. Зазначеним особам пенсія призначається у розмірі 80% середньомісячного заробітку. Але за кожний повний рік роботи на державній службі пенсія збільшується на 1% заробітку. Проте максимальний розмір пенсії не повинен перевищувати 90%.

Державному службовцю, який працював на державній службі не менше 10 років, при виході на пенсію надається грошова допомога у розмірі 10 посадових окладів і може бути присвоєний позачерговий ранг.

 

Планування поточних та капітальних видатків на державне управління

При визначенні розмірів видатків на утримання обласних, районних, міських, селищних і сільських рад та їх виконавчих органів їм рекомендується дотримуватись типових штатів, які встановлені постановами Кабінету Міністрів України. У кошторисі доходів і видатків плануються видатки в розрізі категорій економічної класифікації.

Так, по категорії ”Оплата праці працівників бюджетних установ” плануються видатки на підставі штатного розпису, який передбачає місячний фонд оплати праці кожного конкретного органу державної влади. Річний фонд оплати праці обчислюється шляхом множення місячного фонду оплати праці на 12 місяців.

Видатки по категорії “Нарахування на зарплату” залежать від видатків попередньої категорії .

Планування видатків по категорії “Видатки на відрядження” здійснюється, виходячи із кількості та тривалості відряджень, а також віддаленості населених пунктів призначення, до яких плануються відрядження.

Видатки по категорії “Оплата комунальних послуг та енергоносіїв” визначаються, виходячи з фактичних аналогічних видатків за попередній період, а також розміру заборгованості перед відповідними організаціями за перелічені види послуг (теплопостачання, водопостачання, енергією, природний газ).

Придбання предметів постачання та матеріалів для управлінсько-адміністративних цілей, обладнання та предметів довгострокового користування, капітальне будівництво та капітальний ремонт в органах влади та управління здійснюється в межах наявних коштів у відповідних бюджетах.

Фінансування і оплата рахунків органів влади й управління, які утримуються за рахунок державного бюджету, здійснюється органами Державного казначейства за наявності даних про територіальне розташування мережі установ на відповідній території та на підставі затверджених кошторисів доходів і видатків.

За умови економічної кризи і хронічної нестачі бюджетних коштів фінансування управлінських органів здійснюється в розмірах, необхідних лише для забезпечення поточної діяльності. Це кошти на оплату праці, в тому числі на покриття заборгованості за попередні роки, відрахування до державних цільових фондів та господарське утримання установ і організацій.

Уряд завжди опікується проблемами підвищення ефективності витрачання бюджетних коштів, які надаються на потреби управління. Тому останнім часом було вжито низку заходів, спрямованих на виконання цього завдання. Так поставлено за мету скоротити штатну чисельність органів виконавчої влади, обмежити обсяги преміювання, надання допомог, встановлення надбавок до посадових окладів. Сьогодні доводяться ліміти витрат на утримання легкового і спеціального автотранспорту, заборонено придбання мобільних телефонів і легкових автомобілів.

 








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 1636;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.