Класифікація методів психологічних досліджень на сучасному етапі

М. С. Роговін і Г. В. Залевський запропонували нову класифікацію методів. Метод, на їх думку, – це вираження деяких співвідношень між суб’єктом і об’єктом пізнання. Основні психологічні методи можна розділити на шість видів:

1) герменевтичний (суб'єкт і об'єкт не протиставлені, уявна операція і метод науки тотожні)( напрям наукової діяльності, пов'язаний з дослідженням, поясненням, тлумаченням філологічних, а також філософських, історичних і релігійних текстів);

2) біографічний (виділення цілісного об'єкта пошуку пізнання в науці про психіку);

3) спостереження (диференціація об'єкта і суб'єкта пізнання);

4) самоспостереження (перетворення суб'єкта в об'єкт на основі попередньої диференціації);

5) клінічний (на перший план виходить завдання переходу від зовнішньоспостерігаючого до внутрішніх механізмів);

6) експеримент (активне протистояння суб'єкта пізнання об'єкту, при якому враховується роль суб'єкта в процесі пізнання).

В. Н. Дружинін пропонує об’єднати все розмаїття методів психологічного дослідження в три класи:

1) емпіричні, при яких здійснюється зовнішня реальна взаємодія суб'єкта і об'єкта дослідження;

2) теоретичні, коли суб'єкт взаємодіє з уявною моделлю об'єкта пошуку (предметом дослідження);

3) інтерпретація та опис, при яких суб'єкт «зовні» взаємодіє зі знаково-символічним представленням об'єкта пошуку (таблицями, графіками, схемами).

Результатом застосування емпіричних методів є дані, які фіксують стан об'єкта пошуку. В результаті застосування теоретичних методів формуються знання про предмет в мовній, знаково-символічній або просторово-схематичній формі. В результаті інтерпретації та опису народжуються наукові факти і емпіричні залежності. Інтерпретаційні методи грають найважливішу роль в цілісному психологічному дослідженні – саме від них залежить успіх всієї наукової програми.

В. Н. Дружинін є автором ще одного підходу до класифікації емпіричних методів психологічного дослідження. Він розташовує всі психологічні емпіричні методи в двовимірному просторі, осі якого позначають дві специфічних ознаки психологічного дослідження: 1) наявність або відсутність взаємодії між досліджуваним і дослідником або ж інтенсивність цієї взаємодії. Взаємодія максимальна в клінічному експерименті та мінімальна при самоспостереженні (коли дослідник і досліджуваний – одна особа); 2) об’єктивованість і суб’єктивованість процедури. Крайніми варіантами є тестування (або вимір) і «чисте» розуміння поведінки іншої людини шляхом «проникнення», емпатії, співпереживання, особистісної інтерпретації його дій.

Ці дві специфічних ознаки, що розділяють психологічні методи на типи, можна охарактеризувати наступним чином: перша ознака утворює вісь «два суб'єкта – один суб'єкт» або «зовнішній діалог – внутрішній діалог», а друга утворює вісь «зовнішні засоби – внутрішні засоби» або «вимір – інтерпретація». В секторах, утворених цими осями, можна розташувати основні психологічні емпіричні методи (рис. 1).

Цікава ще одна класифікація емпіричних методів – на основі дослідницької цілі. Тут виділяють групи описових, кореляційних і каузальних методів. До описових методів належать бесіда, спостереження, тестування, біографічний метод та ін. – вони описують дані. Кореляційні методи – вимір і методи обробки даних – дозволяють встановити зв'язок між явищами. За допомогою каузальних методів встановлюють причинно-наслідковий зв'язок між явищами – це вже експеримент.








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 2470;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.