ВИСНОВКИ. 1. Крива “дохід−споживання” показує, як кількість товару Х, що споживається за певний час, змінюватиметься залежно від зміни доходу і тільки доходу

 

1. Крива “дохід−споживання” показує, як кількість товару Х, що споживається за певний час, змінюватиметься залежно від зміни доходу і тільки доходу. На графіку, де показані точки рівноваги споживача при різних рівнях його доходу, це лінія, яке проходить через ці точки.

2. Характер кривої “дохід−споживання” буде залежати від оцінки товару споживачем. Нормальні товари – це такі товари, які людина споживає у більшій кількості, коли зростає її дохід. Неякісні товари – це такі товари, споживання яких зменшується за умови зростання доходу споживача. Для нормальних товарів крива “дохід−споживання” матиме характер зростання, для неякісних – спадний.

3. Крива Енгеля показує співвідношення між доходом та обсягом споживання певного товару при незмінності інших факторів, що впливають на попит. Ця залежність для товарів була помічена і сформульована Енгелем (закони Енгеля):

а) при незмінних цінах на всі блага частка сімейного бюджету, що витрачається на продукти споживання, має тенденцію до зменшення за умови зростання доходів сім’ї;

б) споживання освітніх, юридичних, медичних послуг і послуг, пов’язаних із відпочинком, має тенденцію зростати швидше, ніж зростають доходи.

4. Крива “ціна−споживання” показує, як змінюється обсяг закупівель товару Х при переході до іншого рівня цін на цей товар за умови незмінності всіх інших факторів попиту. На графіку, де паказані точки рівноваги споживача при зміні ціни товару Х і незмінності доходу, це лінія, що проходить через ці точки.

5. Ефект доходу – це тільки ті зміни у споживанні, що спричинені зміною реального доходу споживача під впливом руху цін.

6. Ефект заміщення – це тільки ті зміни у споживанні товару, які є результатом змін цін цтого товару відносно цін на інші товари.

7. Неякісний товар, для якого ефект доходу переважає над ефектом заміщення, називається товаром Гіффена, а зростання споживання цього товару із підвищенням ціни на нього – парадоксом Гіффена.

8. Товар Гіффена має одночасно відповідати таким вимогам: бути неякісним в уявленні споживача; являти собою значну частину його витрат.


Вивчення матеріалу, поданого в темі 3, передбачає засвоєння таких термінів і понять:

Крива “дохід−споживання” ; крива “ціна−споживання”;

нормальні товари; ефект зміни доходу;

неякісні товари; ефект субституції;

крива Енгеля; товар Гіффена;

закони Енгеля; парадокс Гіффена.








Дата добавления: 2015-01-13; просмотров: 786;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.