Для надання першої медичної допомоги існують санітарні сумки і медичні аптечки санітарного поста, індивідуальні перев’язочні пакети та індивідуальні протихімічні пакети.

Аптечка індивідуальна АІ-2 укомплектована засобами, призначеними для надання самодопомоги і взаємодопомоги при пораненнях, опіках, для знижен-ня впливу отруйних речовин, бактеріальних засобів та іонізуючого випромі-нювання. У комплекті аптечки є інструкція. На внутрішньому боці кришки на-несена схема розміщення препаратів у аптечці.

У гнізді 1 знаходиться шприц-тюбик зі знеболювальною речовиною. Зас-тосовується при великих ранах, опіках і переломах. Лівою рукою взяти за реб-ристий обідок, правою за корпус тюбика і повернути його за ходом годиннико-вої стрілки до упору. Потім зняти ковпачок, який захищає голку, і тримаючи шприц-тюбик голкою угору, витиснути з нього повітря до появи краплі рідини на кінчику голки. Після цього, не торкаючись голки руками, ввести її у верхню зовнішню частину сідниці й витиснути вміст шприц-тюбика. Витягуючи голку, не послаблювати пальців. В екстрених випадках укол можна зробити і через одяг.

У гнізді 2 розміщений пенал червоного кольору. В ньому є 6 таблеток та-рену для запобігання (ослаблення) ураженню фосфорорганічними речовинами. Приймати потрібно по одній таблетці при сигналі „Хімічна тривога”. При на-ростанні ознак отруєння необхідно прийняти ще одну таблетку. Після прийому першої таблетки слід одягнути протигаз. Другу можна приймати не раніше, ніж через 5...6 год.

У гнізді 3 у великому білому пеналі знаходяться 15 таблеток сульфадиме-токсину — протибактеріального засобу. Застосовують його з появою шлун-ково-кишкових розладів, які часто виникають після опромінення. У першу добу прийняти 7 таблеток за один раз, а в наступні дві доби — по 4 таблетки.

У гнізді 4 у двох восьмигранних пеналах рожевого кольору розміщені по 6 таблеток цистаміну — радіозахисного засобу № 1. Приймають 6 таблеток за один прийом при загрозі опромінення. При новій загрозі опромінення, але не раніше, ніж через 4...5 год після першого прийому, рекомендується прийняти ще 6 таблеток.

У гнізді 5 є два білих однакових чотиригранних пенали з протибактері-альним препаратом № 1 (тетрациклін, гідрохлорид). Приймати слід 5 табле-ток за один прийом при безпосередній загрозі або бактеріальному зараженні, а також при пораненнях і опіках. Через 6 год після першого прийому слід прийняти ще 5 таблеток.

У гнізді 6 знаходиться пенал з 10 таблетками радіозахисного засобу № 2 — йодистим калієм. Приймати його потрібно по одній таблетці щоденно про-тягом 10 днів після випадання радіоактивних речовин і особливо при вживанні свіжого молока. Препарат ефективний, якщо він введений в організм за 30...60 хв до опромінення або вживання забрудненої радіоактивними речовинами їжі й води. Захисні властивості зберігаються протягом 5...6 год з моменту прийому.

У гнізді 7 є пенал голубого кольору з протиблювотним препаратом — етаперазином (5 таблеток). Приймати необхідно по одній таблетці одразу піс-ля опромінення або з появою нудоти після удару в голову. Дітям до 8 років препарати індивідуальної аптечки слід давати по 0,25 таблетки, крім радіозахисного препарату № 2; дітям від 8 до 15 років — по 0,5 таблетки, а знеболювальний і радіозахисний препарат № 2 — у повному обсязі.

Індивідуальний протихімічний пакет — ІПП-8, ІПП-51 призначений для знезаражування крапельно-рідинних отруйних речовин, які потрапили на відкриті ділянки тіла й одяг. До комплекту входять флакон з дегазуючим розчином і ватно-марлеві тампони. Відкриті ділянки тіла і одяг протирають тампоном, змоченим рідиною з флакона. При обробці тіла відчувається печіння, але воно проходить. Не допускати потрапляння рідини в очі. Якщо немає індивідуального протихімічного пакета, можна застосувати марлю з ва-тою, змоченою дегазуючою рідиною такого складу: 3 % розчин перекису вод-ню і 3 % розчин їдкого натру в однаковому об’ємі або 3 % розчин перекису водню і 150 г конторського силікатного клею (із розрахунку на 1 л). Можна застосовувати як дегазуючу речовину нашатирний спирт. Індивідуальним медичним засобом є й індивідуальний перев’язочний пакет.

Організація забезпечення населення індивідуальними засобами захис-ту є важливим завданням органів ЦЗ об’єктів і сільських населених пунктів. Безпосередньо відповідають за це начальники ЦЗ об’єктів і населених пунктів. Облік наявних індивідуальних засобів ведуть органи управління ЦЗ.

Заявки на необхідну кількість табельних ЗІЗ штаб об’єкта подає до від-ділу з питань НС та цивільного захисту населення району. Розподіл ЗІЗ цен-тралізований за підлеглістю зверху вниз за номенклатурою, з відповідною оп-латою вартості виділених засобів. Порядок забезпечення ЗІЗ визначає відділ ЦЗ району й об’єкта. Табельні ЗІЗ треба зберігати (згідно з вимогами інструк-ції до умов зберігання) на складах об’єктів. Місця зберігання засобів мають бути на такому віддаленні, щоб можна було їх швидко видати.

Засоби захисту мають бути розкладені за призначенням: для особо-вого складу формувань ЦЗ, бригад, ланок, ферм, населення і т.д.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 2162;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.