Сигнали оповіщення населення у воєнний час такі.

Сигнал „Повітряна тривога” подається для всього населення. Попере-джається про небезпеку ураження противником даного району. По радіо пере-дається текст: „Увага! Увага! Повітряна тривога! Повітряна тривога!”. Одночасно сигнал дублюється сиренами, гудками підприємств і транспорту. Тривалість сигналу 2...3 хв. При цьому сигналі об’єкти припиняють роботу, транспорт зупиняється і все населення укривається в захисних спорудах. Робітники і службовці припиняють роботу відповідно до інструкції і вказівок адміністрації. Там, де неможливо через технологічний процес або через вимоги безпеки зупинити виробництво, залишаються чергові, для яких мають бути захисні споруди. Сигнал може застати у будь-якому місці й будь-який час. В усіх випадках необхідно діяти швидко, спокійно, впевнено, без паніки. Суворо дотримуватися правил поведінки, вказівок органів ЦЗ.

Сигнал „Відбій повітряної тривоги”. Органами ЦЗ через радіотрансля-ційну мережу передається текст: „Увага! Увага! Громадяни! Відбій повітря-ної тривоги!”. За цим сигналом населення залишає захисні споруди і повер-тається на свої робочі місця і в житлові будинки.

Сигнал „Радіаційна небезпека” подається в населених пунктах і в райо-нах, в напрямку яких рухається радіоактивна хмара, що утворилася від вибу-ху ядерного боєприпасу. Почувши цей сигнал, необхідно прийняти радіозахи-сні медичні препарати (з індивідуальної аптечки АІ-2 прийняти 6 таблеток ра-діозахисного препарату № 1 із гнізда 4), надіти респіратор, протипилову по-в’язку, ватно-марлеву маску або протигаз, взяти запас продуктів, документи, медикаменти, предмети першої потреби і направитися у сховище або ПРУ.

Сигнал „Хімічна тривога” подається у разі загрози або безпосереднього виявлення хімічного або бактеріологічного зараження. За цим сигналом необхідно прийняти захисні медичні препарати (з індивідуальної аптечки АІ-2 одну таблетку препарату при отруєнні фосфорорганічними речовинами з пена-ла з гнізда 2 або 5 таблеток протибактеріального препарату № 1 із гнізда 5), швидко надіти протигаз, а за необхідності — і засоби захисту шкіри, якщо можливо, та укритися в захисних спорудах. Якщо таких поблизу немає, то від ураження аерозолями отруйних речовин і бактеріальних засобів можна схова-тися в житлових чи виробничих приміщеннях.

Успіх захисту населення залежатиме від дисциплінованості, своєчасної і пра-вильної поведінки, суворого дотримання рекомендацій і вимог органів ЦЗ.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1524;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.