Інформування та оповіщення

 

Оповіщенняпро загрозу або виникнення НС полягає у своєчасному дове-денні такої інформації до органів управління ЦЗ, сил ЦЗ, суб’єктів господарю-вання та населення.

Оповіщення про загрозу або виникнення НС забезпечується шляхом: 1) функціонування загальнодержавної, територіальних, місцевих автоматизованих систем централізованого оповіщення про загрозу або виникнення НС, спеціаль-них, локальних та об’єктових систем оповіщення; 2) централізованого викорис-тання телекомунікаційних мереж загального користування, у тому числі мобі-льного (рухомого) зв’язку, відомчих телекомунікаційних мереж і телекомуніка-ційних мереж суб’єктів господарювання в порядку, встановленому КМУ, а та-кож мереж загальнонаціонального, регіонального та місцевого радіомовлення і телебачення та ін. технічних засобів передавання (відображення) інформації; 3) автоматизації процесу передачі сигналів і повідомлень про загрозу або виник-нення НС; 4) функціонування на об’єктах підвищеної небезпеки автоматизова-них систем раннього виявлення НС та оповіщення; 5) організаційно-технічної інтеграції різних систем централізованого оповіщення про загрозу або виник-нення НС та автоматизованих систем раннього виявлення НС та оповіщення; 6) функціонування в населених пунктах, а також місцях масового перебування людей сигнально-гучномовних пристроїв та електронних інформаційних табло для передачі інформації з питань ЦЗ. Встановлення сигнально-гучномовних пристроїв та електронних інформаційних табло покладається на органи місце-вого самоврядування, суб’єкти господарювання, які самі визначають місця їх встановлення. Оператори телекомунікації, телерадіоорганізації зобов’язані за-безпечити підключення технічних засобів мовлення до автоматизованих систем централізованого оповіщення з установленням спеціального обладнання для ав-томатизованої передачі сигналів і повідомлень про загрозу або виникнення НС.

Інформацію з питань ЦЗ становлять відомості про НС, що прогнозуються або виникли, з визначенням їх класифікації, меж поширення і наслідків, а також про способи та методи захисту від них. Органи управління ЦЗ зобов’язані нада-вати населенню через засоби масової інформації оперативну та достовірну ін-формацію з питань ЦЗ та про свою діяльність, у тому числі в доступній для осіб з вадами зору та слуху формі. Інформація має містити дані про суб’єкт, який її надає, та сферу його діяльності, про природу можливого ризику під час аварій, включаючи вплив на людей та навколишнє природне середовище, про спосіб інформування населення у разі загрози або виникнення аварії та поведінку, якої слід дотримуватися.

Система оповіщення та інформативного забезпечення створюється зав-часно в усіх ланках пунктів управління. Основу системи оповіщення утворю-ють автоматизована система централізованого оповіщенняпро загрозу або виникнення НС, а також спеціальні, локальні та об’єктові системи опо-віщення. Автоматизована система оповіщення може забезпечити оповіщен-ня населення, поєднавши місцеву телефонну мережу для подачі сигналу "Ува-га всім!" та повну інформацію за допомогою засобів радіомовлення й телеба-чення. Оповіщення підпорядкованих штабів, сил ЦЗ і населення організовує-ться і забезпечується старшими органами управління ЦЗ. Одночасно з інфор-


мацією про НС передаються вказівки про порядок дій формувань ЦЗ і населення. Сигнали, подані вищим органом управління ЦЗ, мають дублюватися всіма під-порядкованими штабами. Дублювати сигнали на об’єктах і в селах можна за до-помогою місцевого радіотрансляційного вузла, гудків підприємств, сирен транс-порту, ударами в рейку, дзвони. Для своєчасного попередження населення введені сигнали попередження населення у мирний і воєнний час.

Сигнал „Увага всім!” повідомляє населення про надзвичайну обстановку в мирний час і на випадок загрози нападу противника у воєнний час. Сигнал по-дається органами ЦЗ за допомогою сирени і виробничих гудків. Тривалі гудки означають попереджувальний сигнал. Почувши їх, необхідно включити радіо, телевізор і прослухати текст інформації про дії населення після одержання сигналу. Якщо немає радіо, телевізора або вони не працюють, слід з’ясувати значення і зміст інформації у сусідів або інших людей, які знають про неї. Пі-сля одержання інформації необхідно виконати всі вказівки тексту інформації сигналу. Сигнали і варіанти оповіщення населення в мирний час такі.

Сигнал „Аварія на атомній електростанції”. Повідомляються місце, час, масштаби аварії, інформація про радіаційну обстановку та дії населення. Якщо є загроза забруднення радіоактивними речовинами, необхідно провести герметизацію житлових, тваринницьких, складських приміщень. Провести заходи захисту від радіоактивних речовин сільськогосподарських тварин, кормів, врожаю, продуктів харчування та води. Прийняти йодні препарати. Надалі діяти відповідно до вказівок штабу ЦЗ.

Сигнал „Аварія на хімічно небезпечному об’єкті”.Повідомляються місце, час, масштаби аварії, інформація про можливе хімічне зараження тери-торії, напрямок та швидкість можливого руху зараженого повітря, райони, яким загрожує небезпека. Надається інформація про поведінку населення. За-лежно від обставин: залишатися на місці, у закритих житлових приміщеннях, на робочих місцях чи залишати їх і, застосувавши засоби індивідуального захисту, вирушити на місця збору для евакуації або в захисні споруди. Надалі діяти відповідно до вказівок штабу ЦЗ.

Сигнал „Землетрус”. Подається повідомлення про загрозу землетрусу або його початок. Населення попереджається про необхідність відключити газ, воду, електроенергію, погасити вогонь у печах; повідомити сусідів про одер-жану інформацію; взяти необхідний одяг, документи, продукти харчування, вийти на вулицю і розміститися на відкритій місцевості на безпечній відстані від будинків, споруд, ліній електропередачі.

Сигнал „Затоплення”. Повідомляється район, в якому очікується затоп-лення в результаті підйому рівня води в річці чи аварії дамби. Населення, яке проживає в даному районі, повинне взяти необхідні речі, документи, продукти харчування, воду, виключити електроенергію, відключити газ і зібратись у вказаному місці для евакуації. Повідомити сусідів про стихійне лихо і надалі слухати інформацію штабу ЦЗ.

Сигнал „Штормове попередження”. Подається інформація для насе-лення про посилення вітру. Населенню необхідно зачинити вікна, двері. Зак-рити в приміщеннях сільськогосподарських тварин. Повідомити сусідів. На-селенню, по можливості, перейти в підвали, погреби.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 2253;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.