Сили І ешелону Сили ІІ ешелону

Рис. 5.8. Схема організації медичного забезпечення постраждалого населення при НС


Основними складовими частинами медичного забезпечення постраж-далого населення в умовах НС є:

1) оцінка медико-санітарної обстановки;

2) медична (медико-тактична) та інші спеціальні види розвідки;

3) лікувально-евакуаційне забезпечення населення при НС;

4) санітарно-гігієнічне та протиепідемічне забезпечення населення при НС.

Основними елементами оцінки медико-санітарної обстановки в умовах НС є: величина і структура санітарних втрат серед населення; закономірності формування санітарних втрат; потреба потерпілих у медичній допомозі; санітарно-гігієнічний і епідемічний стан в осередках НС; потреба у силах і засобах для медичного забезпечення населення і їх наявність; умови роботи медичних формувань; умови життєзабезпечення населення.

Терміни надання різних видів медичної допомоги в умовах НС:

1) перша медична допомога – до 30 хв; 2) долікарська (фельдшерська) допомога – 1...2 год; 3) перша лікарська допомога – 4...6 год.

Для надання першої лікарської і кваліфікованої медичної допомоги насе-ленню, яке постраждало від НС техногенного і природного характеру, а також особам, які приймають участь в ліквідації наслідків цих ситуацій в Україні функціонує Мобільний госпіталь ДСНС України – це сертифікований лікува-льний заклад, що входить до складу Державної служби медицини катастроф.

Мобільний госпіталь ДСНС України має статус мобільного медичного зак-ладу на правах самостійного формування Оперативно-рятувальної служби ЦЗ. Його задачі: прийом і медичне сортування постраждалих (уражених) внаслідок НС; надання їм першої лікарської та кваліфікованої медичної допомоги у встановленому обсязі; тимчасове розміщення і лікування хворих; тимчасова ізоляція інфекційних хворих; підготовка постраждалих (хворих) до евакуації у медичні заклади відповідно до профілю патології.

До складу госпіталю входять: приймально-сортувальне, операційне, госпітальне, інтенсивної терапії, інфекційне, швидкої та невідкладної допомоги, епідеміологічне та лабораторне відділення.

Основні технічні характеристики:час збору особового складу – 4 год.; час розгортання (від моменту доставки до місця роботи): першої черги – 2 год., повна готовність до роботи – 6 годин; напруга живлення електрообладнання – 220 В; максимальна необхідність в напрузі – 22 кВт; площа розгортання – 100×100 м2; маса споруд модульної групи без медичного обладнання и меблів – 3800 кг. Госпіталь складається із постійного і перемінного складу. До обов’яз-ків постійного складу (17 осіб) входить укомплектування і підтримання госпі-талю у постійній готовності до виконання завдань за призначенням. Перемін-ний склад (лікарі і середній медичний персонал, обслуговуючий персонал) – до 139 осіб – додаються за рахунок ДСМК та підрозділів ДСНС.

При наданні медичної допомоги за життєвими показаннями (у скорочено-му обсязі) за добу роботи госпіталю допомога надається 300-350 постраждалим. При наданні медичної допомоги у повному обсязі за добу роботи госпіталю вона надається до 100-150 постраждалим.

При розгортанні госпіталю необхідно враховувати:навколишню сані-тарно-епідеміологічну ситуацію з метою недопущення занесення і поширення інфекційної захворюваності на території госпіталю; шляхи евакуації і доставки постраждалих до відділень госпіталю; можливості використання рельєфу місцевості, житлових і адміністративних приміщень для розгортання й життєзабезпечення госпіталю; наявність безпечних джерел водопостачання.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1002;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.