Транспортні аварії і катастрофи

 

Залізнична аварія— аварія на залізниці, яка призводить до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, псування однієї чи декількох одиниць рухомого складу аж до вилучення його із обігу і (чи) спричинила повне припинення руху на час, що перевищує нормативний.

Аварія потягу — зіткнення пасажирського або вантажного потягу з іншим потягом чи іншою перешкодою, сходження з рейок рухомого складу потягу, що призводить до загибелі людей чи отримання тілесних ушкоджень людей, пошкодження рухомого складу аж до вилучення його з обігу, а також якщо цілковита перерва руху на окремій дільниці перевищує нормативний час усунення наслідків зіткнення чи сходження рухомого складу.

Основними причинами аварій та катастроф на залізничному транс-порті є: несправності колій рухомого складу; засобів сигналізації, централіза-ції та блокування; помилки диспетчерів; неуважність та халатність машиністів. Найчастіше виникають НС при сходженні рухомого складу з колій, зіткнен-нях, наїздах на перепони на переїздах, при пожежах та вибухах безпосередньо у вагонах. Не виключаються розмиви залізничних колій, обвали, осипи, зсуви, затоплення. При перевезенні небезпечних вантажів, таких як гази, легкозай-мисті, вибухонебезпечні, ядучі, отруйні та радіоактивні речовини, виникають вибухи, пожежі цистерн та інших вагонів.

Корабельна аварія (катастрофа)— аварія морського (річкового) об’єкта, внаслідок якої він затонув або сталося його повне конструктивне зруйнування. Зіткнення морських (річкових) об’єктів — зближення морсь-ких (річкових) об’єктів до фізичного контакту між ними, яке супроводжуєть-ся завданням шкоди цим об’єктам, їх технічним засобам, вантажу, екіпажу і пасажирам. Можливе зіткнення із стаціонарними береговими спорудами.

Катастрофа може статися в порту (пристані) або в умовах руху судна по річці, акваторії моря (озера). Основними причинами загибелі кораблів є по-садка на рифи, зіткнення з іншим судном або із палями мостів, перекидання, пожежа, витікання небезпечних речовин, порушення норм експлуатації та правил безпеки, помилкові функціональні дії команди та інше.

Катастрофа авіаційна— небезпечна подія на повітряному судні, у по-льоті чи аеродромному циклі, внаслідок якої гинуть, зазнають тілесних уш-коджень чи безвісти зникають люди, зруйновано чи зіпсовано повітряне судно або матеріальні цінності, які на ньому перевозилися, наземні споруди.

Аварії і катастрофи повітряного транспорту можуть виникати, починаючи з моменту запуску двигунів, при розбігу по злітно-посадковій смузі, на зльоті, під час польоту і при посадці, аж до вимикання двигунів. В авіаційних аваріях відбувається руйнування літака різного рівня, а при катастрофі, крім цього, ще маємо і людські жертви.


Дорожньо-транспортна пригода (ДТП)— подія, що сталася під час руху дорожнього транспортного засобу, внаслідок якої загинули або зазнали травм люди чи заподіяна шкода майну. Щороку в Україні в наслідок ДТП гине близько 6 тис. осіб і страждає понад 40 тис. людей.

Причини дорожньо-транспортних пригод: порушення правил дорож-нього руху; технічні несправності автомобілів; перевищення швидкості руху; недостатня підготовка осіб, що керують автомобілем, повільна їх реакція; ке-рування автомобілем особами у нетверезому стані; невиконання правил пере-везення небезпечних вантажів та недотримання при цьому необхідних вимог безпеки; незадовільний стан доріг; відкриті люки, необгороджені та неосвіт-лені ділянки ремонтних робіт, відсутність знаків про попередження небез-пеки; несправність сигналізації на залізничних переїздах; погана взаємодія водій – пішохід та інші.

 

Запитання для самоконтролю

 

1. Дайте визначення поняття надзвичайної події, умови, ситуації, потенційно небезпечного об’єкта, аварії, катастрофи, небезпечного природного явища та природного стихійного лиха.

2. Назвіть класи надзвичайних ситуацій.

3. Перелічите рівні надзвичайних ситуацій.

4. Проаналізуйте класифікацію надзвичайних ситуацій за швидкістю і рапто-вістю протікання надзвичайної події

5. Охарактеризуйте п’ять умовних типових фаз розвитку НС.

6. Проаналізуйте надзвичайні ситуації природного характеру.

7. Дайте характеристику тектонічним небезпечним природним явищам.

8. Вкажіть дії у випадку загрози виникнення, під час та після землетрусу.

9. Опишіть такі основні геологічні небезпечні природні явища, як зсуви, селі, снігові лавини, обвали, карст, абразія.

10. Вкажіть дії у випадку загрози виникнення, під час та після зсуву, селю, снігової лавини.

11. Охарактеризуйте гідрологічні небезпечні природні явища.

12. Вкажіть дії в зоні рантового затоплення під час повені, паводка та після.

13. З’ясуйте основні метеорологічні небезпечні природні явища.

14. Перелічите заходи і дії після отримання штормового попередження, під час та після стихійного лиха.

15. Проаналізуйте лісові, степові та підземні пожежі.

16. Ваші дії, якщо ви опинилися в осередку лісової, підземної або степової пожежі.

17. Охарактеризуйте масові інфекційні захворювання людей, тварин і рослин.

18. Перелічите основні види радіаційно небезпечних об’єктів.

19. Вкажіть дії у випадку загрози виникнення та під час раптової аварії з викидом радіоактивних речовин.

20. Визначте хімічно небезпечні об’єкти.

21. Поясніть свої дії у випадку загрози та під час раптового виникнення хімічної небезпеки.

22. Назвіть пожежо- та вибухонебезпечні об’єкти.

23. Дайте характеристику транспортним аваріям і катастрофам.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1412;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.