СИМЕТРИРУЮЧІ ПРИСТРОЇ

На довгих хвилях аж до дециметрових, де зосереджені реактивності (котушки індуктивності, трансформатори й т.п.) фізично реалізовані, застосовуються симетрируючи пристрої у вигляді елементів із зосередженими реактивностями.

Найпростішим симметрирующим пристроєм розглянутого типу є симетричний трансформатор, схема якого показана на рисунку 5. На цьому ж малюнку показані епюри напруг на витках первинної й вторинної обмоток.

 

Рисунок 5 - Симетричний трансформатор

 

Між обмотками трансформатора прокладається електростатичний екран, що являє собою незамкнутий виток фольги або одношарову обмотку, з'єднану одним кінцем із заземленою клемою. з'єднану одним кінцем із заземленою клемою.

 

Рисунок 6 - Симетрируючий пристрій

Симетричне вживання в широкому діапазоні частот можна здійснити, застосувавши так звану симметрирующую приставку (рисунок 6), працюючу за принципом компенсації струму в зовнішній оболонці кабелю. Вона являє собою четвертьволновой відрізок короткозамкненої на кінці двухпроводной лінії, утворений зовнішньою поверхнею коаксіального фідера й трубкою або стрижнем, паралельним фідеру. Коротке замикання забезпечує рухливий місток. Один кінець симметрирующей навантаження (одне плече вібратора) приєднується до зовнішньої оболонки коаксіальної лінії, а другий кінець (друге плече вібратора ) до внутрішнього проведення коаксіальної лінії й одночасно до металевої трубки, що має той же діаметр, що й зовнішній провідник коаксіальної лінії. Частина струму, що тече по внутрішній поверхні зовнішнього провідника коаксіальної лінії, відгалужується на його зовнішню поверхню . У той же час частина струму, що тече по внутрішньому проведенню коаксиала, відгалужується на поверхню трубки або стрижня . При цьому струми, що відгалужуються, виявляються рівними один одному, як струми в проводах симетричної двухпроводной лінії. Отже, струми, що збуджують плече вібратора і , також рівні один одному, тобто вібратор збуджується симетрично.

Реактивність шлейфа може бути використана для компенсації реактивного складового вхідного опору антени.

Для підключення антени до фідера часто використовується пристрій, що погодить, "U-коліно" (рисунок 7), виконане з відрізка коаксіального кабелю із хвильовим опором 75 ом. При цьому довжина U-коліна по оплетке вибирається рівній половині довжини хвилі, на якій працює антена. Пристрій підключається до вібратора в крапках A і B.

Рисунок 7- Симетрируючий пристрій

 

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 919;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.