Билет 2


Закон Бойля—Маріотта: для даної маси газу при постійнійтемпературі добуток тиску газу на його об'єм є величина постійна:pV = const.

Процес, що відбувається при постійній температурі, називаютьізотермічним. Графік залежності між параметрами стану газу припостійній температурі називають ізотермою. Ізотерми в координатах р, V є гіперболами, розташованими на графіку тим вище, чим вища температура,при якій проходить процес (рис. 1.1).

Закон Гей-Люссака: об'єм даної маси газу при постійному тискузмінюється лінійно з температурою: V = V0 (1 + αt). (1.2) Процес, що відбувається при постійному тиску, називають ізобарним.Графік залежності між параметрами стану газу при постійному тискуназивають ізобарою, яка в координатах V, t зображується прямою.

2.

Рівнова́га термодинамі́чної систе́ми — стан, при якому термодинамічні параметри усіх тіл, що входять у термодинамічну систему тривалий час не змінюються. Такий стан є тоді, коли тиск,температура і хімічний склад системи в усіх її частинах є однаковими. Якщо в термодинамічній системі, що не має теплоізоляційних й абсолютно жорстких перегородок, тіла або їх частини перебувають не в однаковому стані, то за відсутності нових зовнішніх впливів через певний час у системі настане термодинамічна рівновага. При термодинамічній рівновазі передавання теплоти від одних тіл системи до інших та механічне відносне переміщення окремих частин і частинок системи відсутні, тобто має місце теплова, механічна й дифузійна рівновага.








Дата добавления: 2015-01-13; просмотров: 891;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.