Билет 5. 2.Термодинамічний процес називають оборотним, якщо він може відбуватися як у прямому, так і у зворотньому напрямі

2.Термодинамічний процес називають оборотним, якщо він може відбуватися як у прямому, так і у зворотньому напрямі, причому якщо такий процес відбувається спочатку в прямому, а потім у зворотному напрямі і система повертається в початковий стан, то в навколишньому середовищі і в цій системі не відбувається ніяких змін. Всякий процес, що не задовольняє цим умовам, є необоротним. Поняття оборотного процесу можна віднести тільки до замкненої системи (сукупність тіл, на які відсутні зовнішні енергетичні дії і які відокремлені від навколишніх тіл адіабатною оболонкою). Прикладами оборотних процесів можуть служити зіткнення пружних тіл, незгасаючі коливання маятника, тощо. Звичайно, всі процеси в реальних системах необоротні. Так, маятник через якийсь час зупиниться, бо яким би тертя не було малим, але воно завжди присутнє між частинами маятника і між маятником і середовищем.

Оборотні процеси – це ідеалізація реальних процесів. Але в конкретних випадках умови протікання термодинамічних процесів такі, що їх приблизно можна вважати оборотними.

З точки зору першого початку термодинаміки при адіабатичному розширенні ідеального газу в порожнечу зберігається його внутрішня енергія і, отже, температура, так як відсутній теплообмін із зовнішнім середовищем і не здійснюється робота (через відсутність зовнішніх сил). Для реальних газів в описаному процесі внутрішня енергія і температура трохи змінюються, оскільки збільшується середня відстань між молекулами і при цьому силами міжмолекулярної взаємодії відбувається робота. Розширення газу в порожнечу - приклад незворотного процесу. Його не можна провести в протилежному напрямку.

 

 








Дата добавления: 2015-01-13; просмотров: 956;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.