Методи боротьби зі стресом та його попередження

Існує достатньо багато способів і методів "боротьби зі стресом", як індивідуального, так і організаційного застосування. Більшість з них загальновідома.

Так, до індивідуальних методів можна віднести:

- регулярний активний відпочинок;

- релаксація (заняття йогою, медитація, аутотренінг);

- тренінг навиків самоконтролю поведінки;

- планування власного часу;

- забезпечення достатньої тривалості сну;

- когнітивна терапія і ін.

Що треба робити, як поводитися під час стресу на роботі? Чи потрібно пити заспокійливе?

Дії людини під час стресу повинні бути продиктовані тим, що може впливати на причину стресу, а не на наслідок. Стрес має багато причин, і для того, щоб стрес попередити, необхідно бути інформованим про причини

1 Конфлікт ролей виникає тоді, коли до працівника пред'являють суперечливі вимоги. Наприклад, продавець може отримати завдання негайно реагувати на прохання клієнтів, але, коли його бачать під час розмови з клієнтом, то говорять, щоб він не забував заповнювати полиці товаром.

Конфлікт ролей може також відбутися в результаті порушення принципу єдиноначальності. Два керівники можуть дати працівнику суперечливі вказівки. Наприклад, директор заводу може зажадати від начальника цеху максимально збільшити випуск продукції, тоді як начальник відділу технічного контролю вимагає дотримання стандартів якості.

Конфлікт ролей може також виникнути в результаті відмінностей між нормами неформальної групи і вимогами формальної організації. В цій ситуації індивідуум може відчути напругу і турботу, тому що хоче бути прийнятим групою, з одного боку, і дотримувати вимоги керівництва - з іншого.

2 Невизначеність ролей виникає тоді, коли працівник не впевнений в тому, що від нього чекають. На відміну від конфлікту ролей, тут вимоги не будуть суперечливими, але і ухильні і невизначені. Люди повинні мати правильне уявлення про очікування керівництва - що вони повинні робити, як вони повинні робити і як їх після цього оцінюватимуть.

3 Нецікава робота. Деякі дослідження показують, що індивідууми, що мають більш цікаву роботу, проявляють менше турботи і менш схильні фізичним нездужанням, ніж ті, що займаються нецікавою роботою. Однак погляди на поняття "цікава робота" у людей розрізняється: те, що здається цікавим або скучним для одного, зовсім не обов'язково цікаве іншим. Успішна діяльність, якою б вона не була, залишає менше наслідків старіння, отже, говорить Г. Сельє, ви можете довго і щасливо жити, якщо виберете відповідну для себе роботу і вдало справитеся з нею.

4 Стрес може виникнути в результаті поганих фізичних умов, наприклад, відхилень в температурі приміщення, поганого освітлення або надмірного шуму. Неправильні співвідношення між повноваженнями і відповідальністю, погані канали обміну інформацією в організації і необґрунтовані вимоги співробітників один до одного теж можуть викликати стрес.

Ідеальним буде таке положення, коли продуктивність знаходиться на можливо більш високому рівні, а стрес - на можливо більш низькому. Щоб досягти цього, керівники й інші співробітники організації повинні навчитися справлятися із стресом в самих собі. Як же управляти, щоб підвищити продуктивність і знизити рівень стресу?








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 827;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.