Поняття стресу. Основні причини виникнення стресу

Одним з найбільш поширених в наші дні видів афектів є стрес. В сучасному житті стреси грають значну роль. Вони впливають на поведінку людини, її працездатність, здоров'я, взаємостосунки з оточуючими і в сім’ї. Що таке стрес, як він виникає, як впливає на організм людини і як з ним боротися?

Стрес є станом надмірно сильної і тривалої психологічної напруги, яка виникає у людини, коли її нервова система одержує емоційне перевантаження. Визначенням, яке широко вживається, є наступне:"Стрес - це напружений стан організму людини, як фізичний, так і психічний." Стрес присутній в житті кожної людини, оскільки наявність стресових імпульсів у всіх сферах людського життя і діяльності поза сумнівом. Стресові ситуації виникають як вдома, так і на роботі. З погляду управління, найбільший інтерес представляють організаційні чинники, які викликають стрес на робочих місцях. Знати ці чинники і надати їм особливу увагу. Це допоможе запобігти багатьом стресовим ситуаціям і підвищити ефективність управлінської праці, а також досягти мети організації з мінімальними психологічними і фізіологічними втратами персоналу. Адже саме стрес є причиною багатьох захворювань, а значить, завдає відчутної шкоди здоров'ю людини, тоді як здоров'я - одна з умов досягнення успіху в будь-якій діяльності. Тому в роботі розглядаються і особові чинники, які викликають стрес. Окрім причин появи стресів, аналізується стресовий стан організму - стресова напруга, його основні ознаки і причини.

В перекладі з англійської стрес - це тиск, натиск, напруга. За словами Р. Сельє, стрес є неспецифічна (тобто одна й та ж на різні дії) відповідь організму на будь-яку пред'явлену йому вимогу, яка допомагає пристосуватися до складності, що виникла, справитися з нею. Всяка несподіванка, яка порушує звичний перебіг життя, може бути причиною стресу. При цьому, як відзначає Р. Сельє, не має значення, приємна або неприємна ситуація, з якою ми зіткнулися. Має значення лише інтенсивність потреби в перебудові або в адаптації. Специфічні результати двох подій, наприклад, горе і радість - абсолютно різні, навіть протилежні, але їх стресова дія - неспецифічна вимога пристосування до нової ситуації - може бути однаковою. Використовуючи цей термін, люди звичайно мають на увазі, що вони знаходяться в стані нервової напруги, що вони стомлені або пригнічені. Тим часом, стрес - зовсім не "хворобливий стан", а засіб, за допомогою якого організм бореться з небажаними діями. Іноді стрес може бути корисним, оскільки допомагає у разі потреби застосовувати ресурси організму. Але надмірні стреси приводять до виснаження, яке може викликати фізичні і психічні захворювання. Дуже часто люди звертаються до лікаря зі скаргами на фізичне нездужання, тоді як реальною причиною їх стану є стрес. В даний час вчені розрізняють еустрес (позитивний стрес, який поєднується з бажаним ефектом і мобілізує організм) і дистрес (негативний стрес з небажаним шкідливим ефектом). При еустресі відбувається активізація пізнавальних процесів і процесів самосвідомості, осмислення дійсності, пам'яті. Дистрес, виникаючий в робочій обстановці має тенденцію розповсюдження. Класична модель синдрому загальної адаптації включає три стадії розвитку стресу (тривога, опір, виснаження) і відображає фізіологічно орієнтований підхід до стресу. Сучасні дослідження стресу надають увагу також і іншим аспектам стресу: психологічному (наприклад, зміна настрою, негативні емоції і відчуття безпорадності) і поведінковому (наприклад, безпосередня конфронтація з чинниками стресу або спроба отримати відомості про них). Всі три аспекти важливі для розуміння стресу на робочому місці і методів управління стресом в сучасних організаціях. Таким чином, стрес можна визначити як адаптивну реакцію на зовнішню ситуацію, яка призводить до фізичних, психологічних і, або поведінкових змінах у працівників організації.

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 1878;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.